Dostupni linkovi

Bez pomaka ka ispunjavanju zahteva prosvetara


Sa protesta prosvetnih radnika, Beograd, mart 2015.
Sa protesta prosvetnih radnika, Beograd, mart 2015.

Prosvjetni radnici u Srbiji imaju najniža prosječna primanja u regionu. Njihova prosječna plata iznosi 42.000 dinara, odnosno oko 350 eura. Ne čudi onda što su odmah sa početkom školske godine, u septembru, najavili novi štrajk, iako je i prethodna bila veoma burna i traumatična, kako za đake i njihove roditelje, tako i za prosvjetne radnike, zbog najdužeg štrajka u istoriji prosvjete, koji je trajao skoro šest mjeseci. Tokom štrajka, učitelji, nastavnici i profesori, skraćivali su časove na 30 minuta. Bilo je i nekoliko cjelodnevnih obustava rada, a prosvjetari su povremeno, i na uličnim protestima, tražili povećanje plata i uvođenje platnih razreda.

Strasti su se na kraju ipak smirile. Prosvjetari su dobili obećanje da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, pa je štrajk okončan, a školska godina privedena kraju. Međutim, pet mjeseci nakon potpisivanja sporazuma o prekidu štrajka, koji je predviđao ispunjavanje zahtjeva učitelja, nastavnika i profesora, do kraja ove godine, čini se da Vlada Srbije, još uvijek nije ništa učinila, a položaj prosvjetnih radnika nije se promijenio.

Prošlogodišnji šestomesečni štrajk kulminirao je u aprilu kada je postalo neizvesno da li će školska godina uopšte biti regularno okončana jer su prosvetni radnici sve manje vremena provodili u učionicama, a sve više na uličnim protestima. Atmosfera je dovedena do usijanja jer je vlast uporno izbegavala da odgovori na sve glasnije proteste prosvetara, koji su se tada čuli sa takozvanih javnih časova na ulicama.

„Da zapišemo čas. Redar? Redar je ministar Verbić, ali on je neopravdano odsutan. A blagajnik, da li je on tu? Blagajnik je MMF, on se nalazi u Švajcarskoj. A ko je prisutan? Prisutni su najbolji đaci. Nastavna tema je moral i etika, a nastavna jedinica spasavanje obrazovnog sistema Srbije. Tip časa: obnavljanje devedesetih! Oblik rada: frontalni i nenasilni, a nastavna metoda, naravno, demonstrativna. Nastavno sredstvo: pištaljke”, čulo se na jednom od protesta.

Na kraju su se strasti ipak smirile. Prosvetari su dobili obećanje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni do kraja ove godine, pa je štrajk okončan. Đaci na vreme ocenjeni, a školska godina, kako-tako, privedena kraju.

Međutim, pet meseci, nakon potpisivanja sporazuma o prekidu štrajka i najavljenog ispunjavanja zahteva prosvetara do kraja ove godine, čini se da Vlada Srbije još uvek nije napravila nikakav pomak ka ispunjavanju postavljenih zahteva. Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da do sada nije realizovano ništa od zahteva prosvetara i da Vlada nije ispunila ništa od onoga što je potpisano.

Jasna Janković
Jasna Janković

„To kažem zbog toga što se mi apsolutno nismo pomerili dalje od potpisanog dokumenta, niti je Vlada bilo šta ispunila do ovog momenta. Prvi razlog našeg štrajka je bilo vraćanje plata na nivo od pre smanjenja. Od toga za sada nije ništa realizovano”, kaže Janković.

Naša sagovornica kaže da još uvek nije realizovan ni drugi zahtev prosvetara - donošenje Zakona o platnim grupama i platnim razredima, koji bi trebalo da popravi izuzetno nepravedan položaj prosvetnih radnika u odnosu na zaposlene u ostalim javnim službama, zbog čega bi prosvetari u Srbiji mogli ponovo u štrajk već početkom naredne godine.

„Čini se da država nema snage da donese, a kamoli da sprovede Zakon o platnim razredima, zbog čega ćemo imati veliki problem. Sve to na šta se država obavezala, što se tiče materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, treba da se ispuni do kraja 2015. godine, a platni razredi treba da stupe na snagu 1. januara 2016. godine. Sada, iz ove perspektive, čini mi se da ćemo ponovo morati da štrajkujemo da bismo dobili ono što smo nakon prošlog štrajka već dogovorili i potpisali sa Vladom”, ističe Jasna Janković.

Zbog svega toga, učitelji nastavnici i profesori, kojima su odlukom Vlade Srbije o smanjenju plata zaposlenima u javnom sektoru, ionako male plate skresane za još 10 odsto i dalje su nezadovoljni svojim sveukupnim socijalnim položajem, a posebno zaradama koje su i još uvek manje od republičkog proseka. Prema rečima predsednice Unije prosvetnih radnika Srbije, učitelji, nastavnici i profesori u Srbiji podnose teret velike višegodišnje krize u zemlji i u svetu, ali ih, više od lošeg materijalnog položaja, boli odnos društva prema onima koji obrazuju mlade naraštaje, koji je sve gori.

„Učitelji, nastavnici i profesori u Srbiji, bez obzira da li rade u osnovnim ili srednjim školama, imaju sedmi stepen stručnosti, tako da su im plate iste. Naše plate su, obzirom na republički prosek koji je 44.000 dinara, ponovo ispod tog proseka i iznose oko 42.000 dinara u proseku. Što se tiče nečeg drugog što je podjednako važno, a to je koliko je naše zanimanje na ceni, ne mislim materijalno, već duhovno, čini mi se da zaista možemo da kažemo da je taj položaj sve gori. Ukoliko se nešto drastično ne promeni, čini mi se da ćemo tek imati velike problem u odnosima između profesora i učenika”, navodi Janković.

I profesori sa kojima smo razgovarali, očekuju da država, pored hitnog poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika, mora ozbiljno da poradi i na reformi obrazovanja, kao i na obrazovnoj strategiji jer, kako kažu, dobro obrazovanje podrazumeva i odgovarajuća ulaganja države.

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG