Dostupni linkovi

Prva žrtva poplava u BiH, Maglaj odsječen


Sarajevo pod vodom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Sarajevo pod vodom

Širom Bosne i hercegovine poplave su izazvale katastrofu. Prekinute su brojne putne komunikacije, pokrenuta klizišta, a građani su bez struje i vode. U Federaciji BiH proglašeno je stanje prirodne nesreće, a u Republici Srpskoj stanje vanredne situacije proglašeno je u 14 opština. Klimatolozi tvrde da je ovo najveće količine padavina u Bosni i Hercegovini u posljednjih 120 godina.

U četvrtak uveče najteže je bilo na području Doboja, Maglaja I Bijeljine. Voda se povlači na pojedinim područjima, ali je i dalje stanje alarmantno.

"Vode su u opadanju. Na području Nemile borili smo se cijelu proteklu noć. Sa teškim mašinama radili smo na proboju kroz klizišta koja su nam ovdje zatrpala magistralne puteve, pa i put M 17. Ostalo nam je još oko 5 metara da se probijemo i da idemo ka gradovima, od Nemile prema Maglaju. Pripadnici naših specijalističkih jedinica su već od 6.00 sati na terenu u Maglaju i tamo vrše evakuaciju najugroženijih. Imamo spremnih desetak timova sa kolegama iz Federalne uprave policije i kantonalne Uprave civilne zaštite i sa čamcima krećemo prema svim ovim naseljima i Maglaja", kazao je za RSE Fahrudin Solak, v.d. direktora Civilne zaštite Federacije BiH.

Na ugroženom području Republike Srpske pripadnici Civilne zaštite i građani su, takođe, proveli besanu noć.

Infografika - poplave u BiH: autor Muris Dobrnjić
Infografika - poplave u BiH: autor Muris Dobrnjić
"Evo upravo ulazim u Zvornik. Uz mene je grupa od 30 raftera iz Foče koji su došli da pruže pomoć stanovnicima u Janji i na teritoriji grada Bijeljine. Trenutno je mnogo odrona. Stanje u Srebrenici i Bratuncu se normalizuje i voda se povlači. Informacije iz Banjaluke govore da je visok nivo rijeke Vrbas i dostigao je visinu od skoro sedam metara, te je odnio most koji spaja Banjaluku sa naseljem Česma. U Doboju se nivo vode spustio na za oko 15 centimetara. Tamo su u petak ujutro dostavljeni hrana i voda. A u Šamcu, ovaj talas koji je zakačio Doboj, zakačio je i Šamac i mislim da je tamo oštećen nasip na rijeci Bosni", potvrdio je za RSE Veseljko Elez, v.d. direktora Republičke uprave Civilne zaštite.

U petak oko 9.00 sati očekuje se i pomoć dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

Zabilježen je prvi smrtni slučaj u Bosni i Hercegovini. Zbog poplava nastradao je Jovan Kosanić, penzioner iz okoline Bratunca. Spašavajući stoku pred vodenom stihijom, nije preživio.

U Srebrenici je vodena bujica odnijela je kuću Nade i Stojana Milinkovića iz Srebrenice koji su tu živjeli sa svojih četvoro djece:

„Joj, šta imam pričati? Katstrofa je. Ode kuća!“

Dramatično je u četvrtak bilo u Maglaju. Rijeka Bosna ušla je u domove mještana koji su satima bili bespomoćni i na krovovima su čekali pomoć Oružanih snaga BiH. Grad je odsječen od ostatka države, nema struje, vode, a ponestaje i hrane u njihovim domovima. Vodena bujica odnijela je gradski most u Maglaju. Stanovnica Maglaja Hana Čizmić za RSE opisuje kakvo je stanje u tom gradu:

„Maglaj je pretvoren u veliku rijeku, u jedno jezero. Pluta sve što može. Sve što ja vidim odavdje je cijelo ili više od pola u vodi. Ja sam u četverospratnoj zgradi, na drugom spratu, a u prizemlje je voda već ušla u stanove.“

Kontakt za pomoć i interaktivna mapa

Kontakt za pomoć i interaktivna mapa ugroženih područja

Zbog poplava u BiH pokrenuta je interaktivna mapa na kojoj građani i građanke mogu prijaviti šta se dešava u njihovoj neposrednoj okolini, da li postoji potreba za spašavanjem ugroženih građana, da li je došlo do pokretanja klizišta uslijed poplava itd. Pored ovog linka, za prijave se može koristiti i e-mail adresa poplave.bih@gmail.com, kao i brojevi telefona 033 618-431, te 060 316-3864, kao i Facebook stranica.
U Zavidovićima nabujala Bosna bukvalno je odnijela pješački most, koji je, nošen vodenom bujicom, potom udario u drugi most. Poplavljeni su brojni stambeni i privredni objekti, kao i poljoprivredne površine.

Stanje je alarmantno i u okolini Doboja. Vodeni talas rijeke Bosne poplavio je centar grada. Dopisnik Radija Slobodna Evropa Arnes Grbešić zarobljen je svojoj kući:

Nivo rijeke Bosne iznosi 660 cm, i to je najveći vodostaj do sada. Poplavljeni su zgrada Gradske uprave, Dom zdravlja, biblioteka, sjedište Vatrogasne jedinice. Voda je došla do poteza između katoličke crkve i džamije na ulazu u Stari grad. Brojni automobili na gradskim ulicama su pod vodom. Grad je bez struje i vode. Sirena konstantno upozorava građane na opasnost i pojačanu budnost. Na području opštine Doboj poplavljeno je više od stotinu objekata, kuća, pomoćnih zgrada i poslovnih objekata. U naselju Matuzići rijeka Usora, koja se ljeti može pregaziti, sada izgleda kao Amazon. Visina vode u kućama iznosi između metar i po i dva.“

VIDEO: Tuzla
U Tuzli kritično
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

U Zavidovićima nabujala Bosna bukvalno je odnijela pješački most, koji je, nošen vodenom bujicom, potom udario u drugi most. Poplavljeni su brojni stambeni i privredni objekti, kao i poljoprivredne površine. Kritično je u Zenici,Visokom, Olovu, Tešnju, Žepču. U mnogim mjestima nema struje, ni pitke vode, obustavljena je nastava, otkazani brojni događaji. Blokirane su ceste, a i željeznički saobraćaj. Direktor Federalne civilne zaštite Fahrudin Solak:

„Sve su jedinice civilne zaštite na terenu i ovo je treći dan kako se ne spava, kako se borimo čitavu noć, jer smo sinoć vršili distribuciju materijala za pravljenje brana i barijera.“

U Federaciji BiH proglašeno je stanje prirodne nesreće. Vodene bujice i klizišta na području Tuzlanskog kantona nose sve pred sobom. Nemoguće je procjeniti u kojoj je opštini najteža situacija. Stanovništvo se evakuiše, presječeni su magistralni putevi:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:08 0:00
Direktan link


Kritično je bilo u Bijeljini, u porastu su vodostaji Save i Drine. Posebno teška situacija je u bijeljinskoj mjesnoj zajednici Janja jer je zbog poplava odsječeno oko 600 kuća:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link


U Republici Srpskoj gotovo da nema grada u kojima nije došlo do izlijevanja rijeka, pritoka i potoka. Više od hiljadu stanovnika čeka na evakuaciju. Vanredno stanje proglašeno je u Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Tesliću, Srebrenici. Entiteska vlada u stalnom je zasjedanju. Premijerka RS-a Željka Cvijanović:

„Postoje određena mjesta gdje je zaista stanovništvo ugroženo. Komunikacije saobraćajne su ozbiljno ugrožene. Na mnogim mjestima na lokalnim i regionalnim putevima obustavljen je saobraćaj zbog poplave, a isto tako aktivirani su i brojna klizišta i brojni odroni. Prve mjere su usmjerene na stabilzaciju stanja. Nakon toga dolazi onaj posao koji se odnosi na procjenu šteta i na sve one intervencije koje ćemo morati napraviti da bi se saniralo stanje - koje je zaista teško“, kazala je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

FOTOGALERIJA: Voda odnosi kuću u opštini Bratunac

Rijeka Bosna je poplavila i kuće u mjestima Osjek i Doglodi u naselju Ilidža kod Sarajevu. Tamo je u sarajevskom kantonu najteža situacija. Stanovnik Doglada Nikica Posavljak:

„Sigurno je u stotinjak kuća ušla voda. Ljudi su digli sve stvari, sapavali su na spratu, dole nisu mogli. I sada ima kuća u kojima sigurno ima po 50 cenata vode.“

Iako je danas bio nešto niži vodostaj rijeke Miljacke, obrušio se zid na koritu ove rijeke, te je saobraćaj prema centru Sarajeva bio blokiran. U Federaciji BiH proglašeno je stanje prirodne nesreće. Vodene bujice i klizišta na području Tuzlanskog kantona nose sve pred sobom.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku da se Oružane snaga Bosne i Hercegovine angažuju na pružanju pomoći građanima BiH zbog poplava. Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je pomoć međunarodnih organizacija radi osiguranja dovoljnog broja čamaca za evakuaciju stanovništva.

Klimatolozi tvrde da su ovo najobilnije padavine u posljednjih 120 godina. Prestanak padavina očekuje se tek u nedjelju. Damir Šantić iz Federalnog meterološkog zavoda:„Kiša neće stati cijeli dan, a ni sutra (petak) cijeli dan, ali su padavine slabije. U subotu oblačno. Od subote očekujemo dosta slabije padavine, pet do 10 litara po metru kvadratnom u prosjeku. U nedjelju, znači zadnji dan ove sedmice, prestanak padavina.“

FOTOGALERIJA: Sarajevo
XS
SM
MD
LG