Dostupni linkovi

Organizatori potvrdili održavanje Parade, vlasti bez odluke


Organizatori beogradske Parade ponosa najavili su da će ona prema planu početi u nedelju u 12 časova, nakon što Biro za koordinaciju službi bezbednosti ni nakon višesatnog sastanka nije doneo odluku o njenom održavanju.

Sednica Biroa počela je u subotu oko 22 časa i trajalaje do kasno u noć. Sa tog zasedanja nije ništa saopšteno.

U međuvremenu, u centru Beograda je završen protest pristalica desničarskog pokreta "Dveri", navijača i građana protiv održavanja Parade.

Dveri su najavile da će se, u slučaju da Parada bude održana, u nedelju u 16 časova ponovo okupiti u centru Beograda.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da tokom večeri nisu dobili informaciju da je na sednici Biroa zabranjeno održavanje Prajda.

"Po zakonu u ponoć je istekao rok kada smo trebali da budemo obavešteni o zabrani, a pošto se to nije desilo Prajd će biti održan kako je i najavljeno", rekao je Miletić u nedelju oko jedan čas ujutro.

Miletić je objasnio i da u slučaju zabrane organizatori moraju biti pozvani da im se uruči rešenje o zabrani, i dodao da se to nije dogodilo.

Protest Dveri u centru Beograda

Normalizovan je i saobraćaj u centru Beograda, koji je zbog protesta nekoliko sati bio blokiran. Tokom okupljanja u subotu uveče, zabeleženo je nekoliko manjih incidenata.

Reporteri RSE su javili da su zgradu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici tokom večeri obezbeđivale jake snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Policija je prethodno zaustavila učesnike protesta koji je u subotu uveče organizovao desničarski pokret "Dveri" na Trgu Republike u pokušaju da dođu do zgrade vlade.

Oni su se potom okupili na Terazijama, gde su najavili da će ostati dok Biro za koordinaciju službi bezbednosti ne saopšti odluku o Prajdu, ali su nešto iza ponoći ipak počeli da se razilaze, nakon što je za nedelju popodne najavljeno novo okupljanje.

Na Terazijama je do tada bilo oko 400 ljudi, koje su okruživale jake policijske snage kako bi ih sprečile da da krenu ka zgradi vlade Srbije. Okupljeni su nosili transparente i srpske i ruske zastave i pevali patriotske pesme. Među njima je bilo i sveštenih lica.

Tokom protesta, vlasnici butika u centru Beograda su obezbeđivali izloge svojih prodavnica, s obzirom da su prethodnih godina, tokom protestnih okupljanja, neretko bili mete pljačkaša.

"Dveri" su oko 19 časova na Trgu Republike održale protest protiv Prajda. Tokom protesta, mogle su se čuti uvrede na račun LGBT osoba, ali i premijera Vučića. Na skupu, kome je prema procenama policije prisustvovalo između 2.000 i 3.000 ljudi prikazan je i zabranjeni ruski film "Sodoma".

Viši prekršajni sud u Beogradu, u subotu uveče je, pod naslovom "Presude po hitnom postupku”, saopštio da se "sva lica koje policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku".

Kako su naveli, saopštenje je izdato povodom “mogućeg održavanja manifestacija visokog rizika".

Organizatori optimistični

Organizatori Parade ponosa u subotu su izrazili uverenje da će Prajd biti održan, ali istovremeno su i podsetili da njegovo održavanje do poslednjeg trenutka nije izvesno, iako ove godine postoji povoljna klima da se to desi.

“Da li je podrška bila iskrena znaćemo u nedelju ako Prajd bude održan”, rekao je predstavnik Organizacionog odbora Prajda Boban Stojanović.

Na prethodnoj sednici Biroa odlučeno da Parada ponosa neće biti zabranjena, ali da MUP zadržava pravo da je zabrani u bilo kom trenutku. Takvu odluku države, saopštenu u petak, Goran Miletić iz ogranizacionog odbora Parade ponosa, ocenio je kao problematičnu.

“Time ponovo, kao i ranijih godina, negira naša osnova ljudska prava i ono što je zagarantovano Ustavom“, rekao je Miletić.

Na Prajd forumu u okviru Nedelje ponosa 2014. održanom u Medija centru, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da bi lično bio veoma razočaran ukoliko Parada ponosa u nedelju ne bi bila održana.

"Optimista sam i verujem da će Parade biti", kazao je Devenport.

On je istakao da je država Srbija poslala pozitivne poruke pred Paradu ponosa pre svega time što su se predstavnici vlade sastajali i razgovarali sa organizatorima Parade i, kako je rekao, četiri ministra u Vladi Srbije su najavila učešće.

Organizatori su saopštili i maršrutu nedeljne Parade ponosa, čiji je početak najavljen za podne ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a koja bi trebalo da bude završena skupom na platou ispred Skupštine grada Beograda.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG