Dostupni linkovi

Počeo 41. Fest: Bogat filmski program i ove godine


Otvaranje Festa
Otvaranje Festa
Priprema, pozor, Fest. U Sava centru u petak je počeo 41. međunarodni filmski festival na kom će do 3. marta biti prikazano ukupno 75 filmova, od kojih će prvi biti osvajač Zlatne palme u Kanu “Ljubav” Mihaela Hanekea. Manifestaciju je otvorio poznati američki glumac Majkl Medsen, poznat po rolama u "Uličnim psima", "Gradu greha" i Kill Bill 2, koji igra u filmu "Pored puta" domaćih autora koji žive u SAD braće Zorana i Vladimira Lisinca, koji će biti prikazan na Festu.

Ljubitelji sedme umetnosti će u narednih desetak dana, sudeći po imenima autora čija će ostvarenja pogledati, moći da uživaju u veoma bogatom filmskom programu. Čine ga, između ostalog, festivalski pobednici, kandidati za Oskara, ciklus "Holivud", filmovi poput "Hičkok", "Jadnici", "Na putu", "Master” ili “Obećana zemlja”.

Posebnu draž daje mu poznati glumac Majkl Medsen, koga će publika osim na otvaranju Fest-a, moći da vidi i u filmu “Pored puta” u kome svoju rolu ima i glumac Lazar Ristovski. Uprkos tome što mu je na putu do Srbije izgubljen prtljag, zbog čega se u šali izvinio što nije očešljan, Medsen je rekao da uživa u Beogradu, što je jedan plodova saradnje sa braćom Lisinci.

“Kada vas zamole da snimite film van svoje zemlje to je jako lepa stvar. I želeo sam da učestvujem u tome. To verovatno ima veze sa filmovima koje sam snimao i sa mojom ličnošću. Takva pažnja mi laska i jedino što mi preostaje je da dam sve od sebe. Kada glumite u filmu nemate mnogo veze sa krajnjim proizvodom. Od vas ne zavisi kako će biti montiran i gde će biti ubačena muzika, tako da verujem mojim rediteljima, producentima i kolegama da su napravili nešto kvalietno – što sam u međuvremenu i čuo”, rekao je Medsen.

Sa otvaranja Festa
Sa otvaranja Festa
Ovogodišnji raspored napravljen je u skladu sa bioskopskim salama i dvoranama, tako da će se u "Sava centru" uglavnom prikazivati filmovi iz glavnog programa i ciklusa "Holivud", a u Domu omladine, Kulturnom centru, kao i renoviranoj novobeogradskoj "Fontani” ciklusi - "Evropa u Evropi", "Evropa van Evrope", "Panorama svetskog filma", "Fokus: Južna Amerika". Posebno je interesantan ciklus "Evropa van Evrope" sa već nagrađenim filmovima "Osmatračnica" iz Turske, hrvatskim "Ljudožder vegetarijanac" i norveškim "Skoro čovek".

Veća pažnja biće usmerena i na domaću kinematografiju, pošto prema rečima umetničkog direktora festivala Borislava Anđelića, to jedno vreme nije bio slučaj. Uzor za to su festivali u Kanu, Berlinu, Veneciji i Torontu, objašnjava Anđelić.

“Imaćemo premijeru filma koji je već ostvario svetske premijere na festivalima Sandens i Berlinare “Krugova” Srdana Golubovića, zatim “Falsifikatora” Gorana Markovića, što je tradicija koju smo pokušali da ustanovimo – za koju mislim da je dobra. U konkurenciji ciklusa “Evropa van Evrope” tu je debitantski film mladog reditelja Đurovića “Ljubav dolazi kasnije”. U konkurenciji dokumentaraca na programu je “Albertov put” poznatog snimatelja Predraga Bambića”, kaže Anđelić.

Ipak, među 75 prikazanih filmova neće se naći dva ostvarenja koja su orranizatori i nesumnjivo publika žarko želeli da vide na ovogodišnjem Fest-u: Argo Bena Afleka i Nemoguće Žan Antonija Bajona.

Uprkos tome selektor festivala Ivan Karl uveren je da to ne umanjuje njegov kvalitet, delom i zbog toga što će publika kandidate za Oskara moći da pogleda istovremeno sa dodeljivanjem prestižne nagrade tokom ovog vikenda.

“Činjenica je da ostaje žal za filmom “Argo” Bena Afleka i Nesalomiva. Ono što je dobra okolnost je što su oba filma imala distribuciju u Srbiji. I bez ta dva filma ovaj Fest zaista po koncentraciji imena autorskih i glumačkih stoji kao jedan od kvalitetnijih sigurno u odnosu na prethodna dva. Bićemo aktuelni sa dodelom Oskara, ovaj prvi vikend Fest-a donosi nekoliko ključnih favorita I to je i prilika publici da na jednom mestu vidi te filmove I donese sopstveni sud koliko je Akademija u pravu ili nije”, smatra Ivan Karl.

Od osnivanja Fest-a, u poslednjih 40 godina, prikazano je 4 000 značajnih svetskih filmova. Imao je ukupno oko 4 miliona gledalaca što je u proseku oko 100 000 po jednom izdanju. Sa, za sada, prodatih oko 65 000 karata deluje da će ta tradicija biti nastavljena.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG