Dostupni linkovi

Bela Crkva: Štrajkači glađu čekaju Kori Udovički


Bela Crkva
Bela Crkva

Troje odbornika i jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi i dalje štrajkuju glađu osporavajući smenu lokalne vlasti u tom mestu. Oni su noć proveli u zgradi opštine, a protest će okončati pošto Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, saopšti da li je smena lokalne vlasti bila legalna, izjavila je za RSE Sandra Ristić odbornica u štrajku iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine.

“Nije sporna većina. Ovde je sporno to da mi želimo da se ispoštuje zakon. Mi smo svu dokumentaciju poslali ministarstvu. Ministarka Kori Udovički sa svojim službama ovo može da reši za pola sata. Dovoljno je da kaže da li su ili nisu ispoštovane procedure. Kada nam bude pismeno odgovorila, mi ćemo se povući iz skupštinske sale i prekinuti štrajk glađu”, kazala nam je Ristić.

Prethodno, Kori Udovički je izjavila da nova vlast u Beloj Crkvi ne može da deluje legalno dok njeno ministarstvo ne da takvo mišljenje. "Ono što je u nadležnosti našeg ministarstva i ono što možemo da radimo, to je da pogledamo sve dokumente i utvrdimo da li je Skupština zasedala po propisima. Ukoliko nije, čak iako nova Vlast u Beloj Crkvi ima većinu, ne može legalno da deluje dok mi ne damo takvo mišljenje, odnosno dok se ne održi legalna skupština", kazala je Udovički za TV B92.

Sandra Ristić je takođe izjavila kako ne može da veruje da je ministar policije Nebojša Stefanvoić optužio odbornike LSV i Demokratske stranke da su koristili biber sprej u petak, tokom nasilnog incidenta koji je izbio tokom sednice Skupštine grada, s obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak saopštilo da je identifikovan i uhapšen jedan član privatnog obezbeđenja opštinske zgrade.

Sandra Ristić je dodala da ne može da veruje ni da je ministar policije rekao da je svojim očima video ugovor sa privatnom firmom za obezbedjenje, kada je načelnik Opštinske uprave Tomislav Dmitrović ranije saopštio i svojim potpisom overio izjavu da takav ugovor ne postoji.

Ristić je takđe naglasila da je štrajkačima u utorak oko sedam sati uključeno grejanje u skupštinskoj sali u kojoj spavaju od petka, ali je izrazila bojazan da će ponovo biti isključeno u 15 sati, po završetku radnog vremena.

Urednik portala Belocrkvanske novosti Stefan Cvetković izjavio je agenciji Beta da su tokom noći sa Fejsbuk profila "na volšeban način" nestale fotografije i video zapisi koji svedoče o događanjima ispred i u zgradi opštine od petka i kasnije.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije smenili su u petak na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS-a za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV joj nisu prisustvovali.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će zbog situacije u Beloj Crkvi tražiti od medjunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG