Dostupni linkovi

Bankarski lov u mutnom u zadnji čas


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Ako vam je ovih dana stiglo pismo iz banke u kojoj imate kredit – najbolje da otvorite četvore oči.

Prema novom zakonu banke su od 5. decembra dužne da vrate kamate na iznos koji je sa klijentom dogovoren prilikom zaključivanja ugovora, i koji će važiti do kraja otplate.

Ali, uoči tih promena pojedine banke klijentima šalju pozive sa ponudom da potpišu anekse ugovora, pa se tako dogodilo i Vladimiru Djumiću, koji ima stambeni kredit na 25 godina:

„Naravno da sam bio iznenađen. Kada sam se pojavio tamo, bankar je izašao sa ponudom a nijednog momenta mi nije objasnio da mogu da ne potpišem već da ostanem pri svom prvobitnom ugovoru. Rekli su mi da mi nude nešto najnovije, ekstremno povoljno, kako je sve to super, znate kako već to bankari rade... Ispričali su mi da postoje dva modela sa fiksnom kamatom u evrima, i dva u švajcarskim francima. Odbio sam, rekao da me to uopšte ne ineteresuje, jer sam na svu sreću ranije bio malo informisan da se to događa. Rekao sam jednostavno da ne želim da potpišem. Pitao sam ih šta se dešava ako odbijem, pa su mi nevoljno i uvijeno rekli da misle da mogu da ostanem pri svom kreditu.“

Ranijih godina bankama u Srbiji bilo je dopušteno gotovo sve pa su se klijenti, pogotovu oni koji imaju stambene kredite, hvatali za glavu zbog čestog rasta kamata.

Banke su ih povećavale pravdajući se uslovima tržišta ili poslovnom politikom, a nezavisni ekonomisti znali su da kažu da su ih neke od njih menjale maltene pozivajući se i na promenu atmosferskih prilika.

Kada je država rešila tome da stane na put, neke banke ponudile su klijentima povoljnije kamate od trenutnih, ali ipak veće nego što su bile u trenutku zaključenja ugovora.

Sačekati primenu novog zakona

Goran Papović iz Nacionalnog udruženja potrošača upozorava građane da pažljivo pogledaju ponuđene anekse, i poručuje da je najbolje da sačekaju primenu novog zakona:

“Generalni savet je da proverite šta vam to nude. Ako vam je prva kamata bila devet odsto, u međuvremenu porasla na petnaest odsto, a sada
Ono što klijenti posebno treba da znaju, a na šta ukazuju ekonomisti i pravnici, je da građani nisu dužni da potpišu bilo kakve promene ugovora.
vam banka nudi dvanaest odsto, to je loše jer se ne radi o uslovima koje ste prvi put ugovorili. Samo o tome vodite računa i razlog za paniku ne postoji. Ako vam banka ponudi nižu kamatu od one koju ste vi imali, u šta sumnjam, onda je prihvatite. Zašto da ne. Ali ako vam nude kamatu koja je i dalje viša od one koju ste prvi put ugovorili sa bankom savet je da ne potpisujete!”

Ono što klijenti posebno treba da znaju, a na šta ukazuju ekonomisti i pravnici, je da građani nisu dužni da potpišu bilo kakve promene ugovora.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, kaže za naš radio da im se mnogo građana žalilo da banke pokušavaju da ih „prevare“ nudeći im da pre novog zakona potpišu nepovoljne anekse ugovora na kredite.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
„Jedan od primera je KBC banka. Oni su pod izgovorom primene novog zakona počeli da nude četiri modela reprograma. A reprogram toralno menja uslove kredita. Kada vide da se građani koliko toliko razumeju u svoja prava, onda oni sklanjaju tu ponudu i vade neki peti model koji predstavlja aneks ugovora. Ali taj aneks nije u skladu sa zakonom jer u sebi sadrži mogućnost za pomeranje kamatne stope u budućnosti“, pojašnjava Gavrilović.

Maja Vezmar Ristić, direktor Direkcije za poslove sa stanovništvom KBC banke, kaže za naš program da ta banka radi pošteno i da optužbe nisu tačne.

“Nema ni govora o nekakvom varanju klijenata ili prevarama bilo koga.
O tome jasno govori i činjenica da se od 600 klijenata kojima smo dostavili obaveštenje njih 118 odlučilo za jedan od ponudjenih modela reprograma. To je jednostavno samo ponuda naše banke. Niko od klijenata nije bio obavezan čak ni da je razmotri, a kamoli da je prihvati. Svi su jasno obavešteni da će im banka, ukoliko se ne odluče da potpišu neki od tih aneksa, od petog decembra kamatnu stopu vratiti na inicijalni nivo”,
tvrdi Vezmar Ristić.

Po novom zakonu, koji neki nazivaju „disciplinovanje banaka“, klijent ima pravo da od kredita, osim onog za stan, odustane bez ikakvog troška posle četrnaest dana.
Dejan Gavrilović zaključuje da se time konačno staje na put samovolji banaka:

“Građani će ovim zakonom biti dosta zaštićeniji jer dobijaju veća prava. Mnoge od ekstremno nepovoljnih stvari se ukidaju. Najbitnije je da više neće biti samovoljnog pomeranja kamatnih stopa. Sada sve to mora da bude odredivo i jasno definisano.”

Ono što će mnogima doneti olakšanje je i zakonska odredba po kojoj kredite čiji vlasnici kasne sa otplatom banke više neće moći da prodaju specijalizovanim agencijama za uterivanje dugova, već ih samo mogu ustupiti drugoj banci.
XS
SM
MD
LG