Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:31 CET

  Bosna i Hercegovina

  Banjaluka: Razjedinjenost oko protesta prosvjetara

  Plakati sa protesta u Banjaluci, 19. februar 2013.
  Plakati sa protesta u Banjaluci, 19. februar 2013.
  Svoje nepristajanje na smanjenje plata i dalje urušavanje obrazovanja, članovi Samostalnog sindikata srednjih škola RS, iskazali su u utorak protestom u Banjaluci.

  Ovime se realizuje ranija odluka vanredne Skupštine SSSŠ RS od 15. januara, kojom je predviđeno da se, ukoliko štrajk prosvjetnih radnika ne bude dao odgovarajuće rezultate, nepristajanje na smanjenje plate i dalje urušavanje obrazovanja izrazi protestnim okupljanjima, kaže predsjednica ovog sindikata Nada Dimkov.

  "Oni koji su danas došli spremni su da sprovedu odluku skupštine i javno izraze svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja plata, a oni koji nisu treba da se zapitaju da li su zadovoljni postojećim stanjem", kaže Dimkova.

  Protestno okupljanje prosvjetnih radnika u Banjaluci, 19. februar 2013.Protestno okupljanje prosvjetnih radnika u Banjaluci, 19. februar 2013.
  x
  Protestno okupljanje prosvjetnih radnika u Banjaluci, 19. februar 2013.
  Protestno okupljanje prosvjetnih radnika u Banjaluci, 19. februar 2013.
  Na protestu u banjalučkom parku Mladen Stojanović okupilo se samo 15 članova samostalnog sindikata srednjih škola od ukupno 950 koliko broji sindikat.

  Ovako mali broj demonstranata Dimkova objašnjava što je jedan dio članova na nastavi, a drugi dio ne poštuje odluku skupštine na koju su jednoglasno pristali.

  ˝Izgleda da neki od članova sindikata oponašaju vlast koja uglavnom ne poštuje dogovoreno˝, kazala je.

  Dimkova dodaje da bi protesti trebali biti redovna aktivnost koja će se odvijati svake sedmice, međutim ostaje pitanje kakvu poruku je ovaj sindikat poslao vladi uoči sastanka sa resornim ministrom Antonom Kasipovićem u srijedu.

  Da podsjetimo, Granski sindikat obrazovanja, nauke u kulture RS-a organizovao je, 21. januara štrajk jednog broja radnika u prosvjeti zbog ovogodišnjeg smanjenja plata za 10 posto, ali su odustali nakon tri dana.

  Gojko Veselinović

  veselinovicg+rferl.org

  Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.