Dostupni linkovi

Bajtal za RSE: Fašiziranje ne dozvoljava ljudima da misle


Esad Bajtal
Esad Bajtal
Dr Esad Bajtal, filozof, sociolog, psiholog iz Sarajeva, jedan je od najutjecajnijih intelektualaca u regionu. Poznat je po bespoštednom kritičkom analiziranju situacije u BiH. Neposredan povod za ovaj razgovor je njegova nova knjiga “Fašizam u etno fraku”, u kojoj kroz brojne svakodnevne primjere pokušava osvijetliti različite momente fašizacije i manipulacije mase, te ubijanja demokratije i podrivanja elementarnih vrijednosti ljudskog zajedništva, čovjeka. Sve se to pod verbalnom krinkom zaštite tzv. vitalnog nacionalnog interesa.

RSE: Gospodine Bajtal, prije svega zašto naziv „Neofašizam u etnofraku“?

Iz knjige Esada Bajtala

“Samo moral i demokratija idu zajedno. Fašizam i nemoral rade za - Jedno. Jer, Jedno ne prizna Drugog i Druge. U svojoj samovolji i mrzovolji Jedno prizna i hoće samo Sebe. Otuda strah od Prava, Pravde, Zakona, Sudstva i sudova…”
(iz knjige Esada Bajtala)
Bajtal: Mi živimo u jednoj potpuno fašiziranoj atmosferi, koja je toliko ušla u naše živote da više nismo u stanju da primijetimo da se o tome radi. To nije deklarativni fašizam, niko za sebe ne kaže: „Ja sam fašista.“ Niko ne nosi crne uniforme sa kukastim krstom. Sve je to sofisticirano, sve je to uvijeno u nešto. Zapravo to je taj etno frak o kome ja govorim. Recimo, kad Hitler kaže ljudima u vrhu svoje partije: „Pljačkajte, radite, bogatite se, radite sve što hoćete, samo pazite da vas ne ulove“, samo primjer te pljačke kao jedan od argumenata fašizma srećemo ovdje na svakom koraku. Ovdje, u zemlji gdje 700.000 živi ispod praga siromaštva, imate 85 ljudi koji su opljačkali devet milijardi dolara bogatstva ove zemlje. To je ta hitlerovska pljačka. Imate da niko za tu pljačku ne odgovara. I niko ne demantuje taj podatak koji je Wealth X izbacio prošle godine u decembru.

Religije su izdale vjeru

RSE: Pišete da nemamo ni materijala ni političkog potencijala za uspostavljanje građanskog svijeta. Kritizirate intelektualni krug koji je, čini se, bio mnogo jači neposredno nakon rata. U svemu tome ni doprinos vjerskih zajednica nije zanemarljiv.

Bajtal: Sa tih devet milijardi opljačkanog bogatstva BiH mogu se dobiti svaki izbori. Tim parama oni mogu napraviti šta god hoće. Mogu spriječiti svako građanstvo, mnogu spriječiti svaku priču o građanstvu. Biti intelektualni podanik to je najgora vrsta pada koju obrazovan čovjek može da doživi i da dozvoli sebi. Oni su kupili intelektualci. Mi praznih džepova, mi građani, još nedovoljno obrazovani - ovo je polupismena ili nepismena zemlja - nismo u stanju da promijenimo ništa. Svaki kirtički glas biva osuđen kao izdaja, ili kao nacionalizam. S druge strane imate taj strašni pritisak vjerskih ili religijskih zajednica na prosti puk, koji u ovoj ogromnoj gladi ima sve veći u veću nadu. To se zloupotrebljava čak sa stanovišta vjerskih zajednica, koje su apsolut Boga zamijenile sa apsolutom Vlasti. Ovdje su religije izdale vjeru.

RSE: Jednom prilikom ste rekli: „Antifašista u BiH još uvijek ima, ali nema antifašizma.“ Može li se ovo promjeniti?

Bajtal: Moraće neko nešto spolja. dakle međunarodna zajednica, koja je dozvolila da se dogodi sve ovo što se dogodilo - nije se moglo devet milijardi opljačkati bez njihove asistencije, bez njihove prećutne saglasnosti, ili bez njihovog aktivnog učešća u svemu. Kad oni odluče da se nešto promijeni, onda će se ovdje nešto promijeniti. Ovdje se promjene neće dogoditi ni dolazeći iz Zagreba, ni dolazeći iz Beograda, niti iz Sarajeva. Nažalost, nijedan od ovih gradova, nijedna od tih zemalja ne vlada sobom. Vladaju oni koji rade za nekog. To smo vidjeli slikovito na primjeru Sanadera. Ovdje imamo sanadera malo više. I kad velikim gazdama zatreba, svi će oni biti sklonjeni.

RSE: Knjiga se pojavila u vrijeme popisa u BiH. Vi ste se ranije deklarisali kao nekonstitutivni autor. Kako gledate na svojesvrnu histeriju identiteta koja prati popis?

Bajtal: Autoru koji gleda na konstitutivne etno agitatore koji nas uče pameti i poručuju meni, čovjeku u godinama i sa životnim iskustvom, kako ću se pisati – dakle, ja ne znam ko sam, a oni znaju i ko su oni i ko sam ja. Onda druga, pa onda treća strana – svi oni imaju poruke svojoj pastvi. Ovo fašiziranje pokazuje se kao faširanje javnosti, mljevenje javnosti. Ljudima se ne dozvoljava da misle. Naprosto, tjera ih se u te etno torove. I zato ovo nije popis kao popis, kakav je svugdje u svijetu. Mi smo iz popisa ušli u propis koji nam kaže: „Pisaćete se tako i tako, da bismo mi mogli imali pastvu kojom ćemo vladati.“ Mi živimo u vremenu šizofrenije uma. Ovdje je sve ljudsko izdato. Ovdje više ne važe zakoni antroplogije, zakoni psihologije, zakoni sociologije. Ovdje još samo psihijatrija može imati posla sa svima nama.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG