Dostupni linkovi

FBI-ov osumnjičeni terorista slobodno živi u Mitrovici




Amra Zejneli, Valona V. Teliqi

Bajram Asllani, 30, osumnjičen od strane američkog Federalnog istražnog biroa da je saradnik osmočlane grupe u SAD koja je planirala pokretanje nasilnog džihada, kaže za Radio Slobodna Evropa da je spreman da se suoči sa bilo kakvom optužnicom kojom ga se tereti.

„Ako ima pravde, ne samo za to, već i sa bilo kojim optužbama za koje nas optužuju spremni smo da se suočimo. Ni jedan zločin nisam počinio. Nikada nisam izašao van Kosova“, kaže Asllani.

Bajram Asllani: Ni jedan zločin nisam počinio. Nikada nisam izašao van Kosova
Asllani, stanovnik Mitrovice, u junu ove godine bio je uhapšen a zatim i oslobođen nakon što su sudije EULEX-a odbile zahtev SAD od 2. juna za ekstradiciju Asllanija, osumnjičenog da je izvršio krivična dela u „ pružanju materijalne pomoći teroristima“ i za „planiranje ubistava, maltretiranje i ranjavanje osoba, ili uništavanje imovine u stranim zemljama“.

Zahtev je odbijen po nekoliko osnova među kojima je i to da SAD nisu imale dovoljno osnova za sumnju da je Asllani počinio navedena djela kao i to da ne postoji sporazum o ekstradiciji između Kosova i Vašinhtona.

VIDEO: Bajram Asllani za RSE

x
Kosovo: Osumnjičeni terorista sa liste FBI
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link
Istu odluku doneo je Vrhovni sud Kosova, izjavio je za naš program Blerim Krasniqi, portparol EULEX-a.

„Vrhovni sud Kosova je početkom septembra odlučio da ne isporuči Asllanija a razlog je taj što ne postoji važeći sporazum o ekstradiciji između Kosova i SAD-a. Jedini sporazum koji postoji je iz 1901. godine koji je urađen između SAD i Kraljevine Srbije. Za sudije nije bilo dovoljno osnova za ekstradiciju Asllanija“, kazao je Krasniqi.

Iz Ministarstva pravde se saznaje da je zahtev za hapšenje i ekstradiciju Asllanija potpisan od strane američke državne sekretarke Hillary Clinton. U međuvremenu, nije bilo nikakvih drugih zahteva, rekao je Ehat Miftaraj, šef odseka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu pravde.

„Ministarstvo pravde ima samo jedan zahtev koji je podneo Američki department a koji je potpisala Hillary Clinton. To je bio zahtev za hapšenje i ekstradaciju Bajrama Asllanija u SAD. Ministarstvo pravde je prosledilo zahtev okružnom sudu u Mitrovici, koji je nakon razmatranja konstatovao da nema pravne osnove i da se ne ispunjavaju zahtevi za njegovu ekstradiciju, a to je potvrdio i Vrhovni sud Kosova. Ministarstvo pravde je potom obavestilo američku ambasadu u Prištini o tome. Od tada, Ministarstvo pravde nije dobilo nikakav drugi zahtev od strane američkih organa“, kaže Miftaraj.

Džamija i kuća

Tokom istrage slučaja Asllanija, međunarodnim istražiteljima koji su boravili na Kosovu, asistirala je Policija Kosova, kazao je portparol policije u Mitrovici Besim Hoti.

„Policija Kosova je u saradnji sa EULEX-om izvršila hapšenje Asllanija i predala ga policijskim istražiocima koji su zatim radili na ovom slučaju. Inače, policija Kosova nema zabeleženih slučaja u kojim je Asllani počinio krivična dela i nije pod istragom“, kazao je Hoti.

Kuća Bajrama Asllanija u Mitrovici, 26. novembar 2010.
Asllani, koji se nalazi i na interpolovoj poternici i koja navodi da oni koji imaju informacije o njemu kontaktiraju policiju ili Interpol, živi 100 metara od glavnog mosta u Mitrovici, u, na izgled, veoma oronuloj kući sa roditeljima, suprugom i sa troje male dece.

Tvrdi da nema pasoš i da nikada nije putovao van Kosova.U njegovom najbližem okruženju je zgrada UN administracije, inače bivša zgrada Jugobanke, a do pre šest meseci njegovo dvorište je bilo na pet metara od zgrade kosovske policije, čije je osoblje redovno pozdravljao i sa kojim, kako kaže, nikada nije imao problema.

Slobodno se kreće u gradu, redovno obavlja verske rituale u obližnjoj dzamiji, ali kaže da, od kako je proglašen teroristom, njegov život je poprilično težak.

„Da sam počinio neki zločin, bio bih uhapšen odavno. Od 2007. sam bio u pratnji i pod nadzorom policije, i nikada se nisam bavio aktivnostima za koje me terete. Razlikuju se oni koji se bore u ime islama i oni koji su samo muslimani. Za mene je sada sve crno. Ne mogu da radim. Idem u džamiju, ili sam kući i ništa više“, kaže Asllani.

Građani Mitrovice ne izgledaju zabrinuto što u njihovom mestu živi jedna od najtraženija osoba od strane Amerike. Kažu da je rizik od terorista realan, ali da su takve mogućnosti male.

"Totalna greška"

Artan Hakaj, vlasnik caffe bara kojeg od Asllanijeve kuće razdvaja samo jedan zid, kaže da Asllani nikad nije predstavljao problem za njih i omladinu koja se okuplja u tom baru.

„Ima pet meseci od kada smo počeli sa radom i nikada nismo imali nikakav problem sa njim. Možda smo mu nekada i smetali zbog glasne muzike ili velike gužve, ali nikada nismo imali problema“, kaže Hakaj.

Mitrovičanin Sadri Hasani međutim kaže da ukoliko se ustanovi da su optužbe tačne, to zapravo jeste pretnja za društvo.
Sadri Hasani: Ako je u toj mreži, on jeste rizičan


“Ako je u toj mreži, on jeste rizičan. Ako su ti podaci tačni, onda je on za mene rizičan”, kaže Hasani.

Faik Prekazi pak smatra da je strah od Asllanija neosnovan.

“Totalna greška. Ne mislim da je takav za šta se optužuje, bez dileme, jer ga poznajem”, kaže on.

Ovogodišnji izveštaj američkog državnog deparmana ocenjuje da je Vlada Kosova posvećena obustavljanju ekstremiteta, te da su policija Kosova i EULEX-ove snage protiv terorizma glavni odgovorni u borbi protiv ove pojave.

Ali, na osnovu ovog izveštaja, obe pomenute strukture se suočavaju sa nedostatkom izvora, vežbi i ekspertize.

Asllani je optužen da je povezan sa grupom iz Severne Karoline, čiji su članovi uhapšeni prošle godine zbog navodnog planiranja napada na američke pomorske snage u Kvantiku u državi Virdžinija, te navodno planiranje povrede ljudi na Kosovu u Jordanu i Pojasu Gaze.
XS
SM
MD
LG