Dostupni linkovi

Počela gradnja autoputa od Bara do Boljara


Fotografije uz tekst: Savo Prelević
Fotografije uz tekst: Savo Prelević
Mjesto Bioče, na sjevernoj periferiji Podgorice, danas je bilo domaćin malom regionalnom samitu.

Premijeri Crne Gore, Srbije i Hrvatske, Milo Đukanović, Mirko Cvetković i Jadranka Kosor, su zajedničkim, istovremenim presijecanjem vrpce označili početak radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, koji se smatra istorijskim za Crnu Goru, ali je prema ocjenama troje premijera - i od velikog značaja za region, jer crnogorski projekat, realizuje firma iz Hrvatske, a svoj nastavak će dobiti i u Srbiji.

Troje premijera su tokom današnjeg svečanog početka radova na izgradnji auto-puta od Bara do krajnjeg sjevera Crne Gore, i dalje prema Beogradu, istakli regionalni značaj ovog projekta.

Istovremenim, zajedničkim presijecanjem vrpce, nakon kojeg su pokrenuti bageri koji su upotpunjavali scenografiju današnjeg dogadjaja, troje premijera je dodatno podvuklo vrijednost regionalne dimenzije ovog projekta.

Crnogorski premijer je, rekavši da će projekat proizvesti višestruke efekte, ekonomske, bezbjednosne i druge, naglasio da je važno da Vlade država regiona pokazuju privrženost evro-atlantskim integracijama i odgovornost za život na zajedničkom prostoru. Đukanović se, kroz metaforu, osvrnuo na ratne devedesete.

"Čini mi se da je jako dobro, da kroz realizaciju ovakvih zahtjevnih poduhvata, pokazujemo da neke stranice koje smo manje, ili više neumješno ispisali prije deset, petnaest ili dvadeset godina, sada zatvaramo i otvaramo stranice novog povjerenja, jer ja ovo prije svega doživljavam kao povjerenje koje je u interesu regiona u cjelini."

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nije skrivala ponos zbog činjenice da su upravo preduzeća iz njene zemlje dobile posao izgradnje autoputa Bar-Boljare, vrijedan skoro dvije milijarde i 800 miliona eura. Kosor je takodje istakla veliki značaj ekonomske saradnje država regiona, ali ni ona nije propustila da se osvrne na nedavnu ratnu prošlost.

"Niti želimo zanemariti, niti zaboraviti sve poteškoše s kojima smo se, na žalost, morali suočiti na ovim prostorima, i dakako da ne zatvaramo oči pred tim povjesnim činjenicama. Ali, isto tako ne želimo skrenuti pogled s perspektive izgradnje europske budućnosti, jer nam upravo takav model pruža najbolji odgovor na pitanja koja su ostala otvorena, kao i na nove izazove s kojima se zajedno suočavamo.

"Tri zastave"

Premijer Srbije Mirko Cvetković je odbijanjem da budući autoput zove Bar–Boljare, već Bar–Boljare–Beograd iskazao riješenost Srbije da na svojoj teritoriji gradi autoput koji će za crnogorsku dionicu biti logičan produžetak do Beograda, ali svijest važnosti regionalne saradnje, i povezivanja na više načina.

"Pred putnog i železničkog, mi smo zainteresovani i za infrastrukturno povezivanje u elektroenergetici, prenosu električne energije i tako dalje."

Autoput Bar-Boljare će povezati crnogorsko primorje i kranji sjever Crne Gore, do granice sa Srbijom koja će taj pravac produžiti do Beograda.

Gradnja prvog autoputa u Crnoj Gori, je najveći projekta u istoriji Crne Gore, a kvalitetno drumsko povezivanje sjevera i juga države, za Crnu Goru će imati ekonomski i društveni značaj zbog višestrukih efekata na turizam i ukupnu privredu, ali i zbog konačnog otvaranja mogućnosti za investiranje za planinskom sjeveru koji je siromašniji dio države.

Trećinu od dvije milijarde i 800 miliona će finansirati dražava Crna Gora, a ostatak izvodjač radova, hrvatski gradjevinski konzorcijum na čijem je čelu splitski „Konstruktor“.

Inače, izgradnja ovog autoputa se smatra veoma zahtjevnim projektom. Izvođača radova čeka probijanje 48 tunela i izgradnja 107 mostova i vijadukta koji čine 13 posto od 170 kilometara ukupne dužine autoputa, dok na tunele otpada čak četvrtina ukupne dužine.

Cijela trasa se dijeli na pet dionica, a prva će se graditi od sjevernog oboda Podgorice do mjesta Mateševo u dužini od 40 kilometara koja zbog konfiguracije predstavlja i najveći izazov za graditelje.

Realizacija je danas, konačno počela svečanošću, koja je bila obojena energijom dobre regionalne saradnje, a na simboliku činjenice da se radi o crnogorskom projektu, koji će realizovati hrvatska preduzeća, i koji će svoj nastavak dobiti u vidu nastavka kroz Srbiju, ukazao je crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar.

"Danas imamo ove tri zastave, na tri jarbola, jednu pored druge, što u svakom od nas mora da izazove jednu novu radost, jedno novo olakšanje."
XS
SM
MD
LG