Dostupni linkovi

Dijalog u Briselu težak, okončan bez rezultata


Aleksandar Vučić, Federica Mogherini i Isa Mustafa u Briselu 13. oktobra
Aleksandar Vučić, Federica Mogherini i Isa Mustafa u Briselu 13. oktobra

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu na radnoj večeri kod šefice diplomatije EU Federice Mogherini okončana je u utorak veče oko 22 sata, nakon čega premijeri Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Isa Mustafa nijesu davali izjave za javnost.

U ime Srbije medijima se obratio ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Sve što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje”, kaže Dačić.

Sa naše strane se ne dovodi u pitanje sve ono što smo potpisali. Srbija će ispuniti svoje obaveze. Sa druge strane i Priština se obavezala da će ispuniti odnosno, implementirati sve ono što je dogovoreno.“

Dačić se osvrnuo i na ostale teme, prije svega na Poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU o čemu je, kako kaže, premijer Vučić imao "teške razgovore".

“Naravno da je premijer imao veoma teške razgovore i on će se obratiti javnosti i saopštiti naše stavove i njegove procjene, te najaviti kako ćemo se ponašati u narednim nedjeljama i mjesecima“, poručio je Dačić.

Što se ostalih tema iz samog dijaloga tiče, poput članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, prema riječima Dačića, nije postignut nikakav novi dogovor.

Razgovori su bili veoma teški. Jedino oko čega postoji opšta saglasnost jeste da mora da se implementira sve ono što je do sada dogovoreno i Srbija očekuje da će se upravo to i desiti“, navodi vicepremijer Dačić ponavljajući još jednom:

Situcija je veoma kompleksna i Srbija insistira na međusobnom povjerenju u dijalogu i statusnoj neutralnosti dijaloga i toga će se držati i u narednom perodu“.

Na pokušaj novinara da mu postave dodatna pitanja, šef diplomatije Srbije je rekao da nije ovlašćen da daje dalje izjave i da će se o svemu ostalom oglasiti premijer Aleksandar Vučić.

Kosovska strana nije davala izjave po okončanju sastanka.

Brisel se pak oglasio kratkim saopštenjem koje je proslijedila Maja Kocijančić.

U kontekstu medijatorske uloge EU u dijalogu između Beograda i Prištine, Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost i potpredsjednica EK bila je domaćin neformalne večere sa premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom".

"Dva premijera su imali otvorenu diskusuju o ulogama država u dijalogu, posebno kada je riječ o primjeni dogovorenih sporazuma potpisanih 25. avgusta. Obje strane iskazale su posvećenost implementaciji svih dogovorenih sporazuma“, navela je portparolka Mogherinijeve, Maja Kocijančić u pisanoj izjavi.

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwik koji je pratio sastanak, ranije nam je rekao da je, dok je trajala večera u Briselu, puno pažnje među novinarima i diplomatama pobudila izjava Marka Đurića, direktora kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, koji je za RTS rekao da navodno postoji novi amandman na prijedlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i "vrši pritisak da se Srbija natjera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova".

Ja sam razgovarao o tome sa nekoliko diplomata. Đurić je u suštini ustvrdio da su Nemačka, Velika Britanija​, pa i Hrvatska postavile dodatni uslov u Poglavlju 35 koji je veoma težak za Srbiju, i da će to suštinski biti neka vrsta priznanja Kosova. Ja nijesam čuo ništa takvo, čuo sam da neke diplomate kažu da je ovo igra za domaću publiku i da to možda ima neke veze sa unutrašnjom politikom Srbije prije nego politikom prema Evropi. Biće interesantno vidjeti šta će se dešavati. Dakle, ja nijesam čuo da su ove tri zemlje postavili takve dodatne zahtjeve“, kaže naš kolega iz Brisela Rikard Joziwiak dodajući da je veoma moguće da to ima neke veze sa izbornom kampanjom u Srbiji, ali da ostaje da se vidi šta je po srijedi.

Već ranije danas velika prašina podigla se u državnom vrhu Srbije oko nacrta pregovaračke platforme Evropske unije za poglavlje 35 koje se bavi pitanjem Kosova. Premijer Vučić je ranije poručio da bi, ako ona bude neprihvatljiva za Beograd, upravo to mogao biti razlog za vanredne izbore.

XS
SM
MD
LG