Dostupni linkovi

Arnaut za RSE: Očekujemo Ganićevo puštanje na slobodu


Ejup Ganić
Ejup Ganić
Damir Arnaut, savjetnik za pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, iz Londona je u 13.30 sati dao izjavu za Radio Slobodna Evropa.

RSE: Šta se u ovom trenutku događa sa bivišim članom Predsjedništva BiH gospodinom Ejupom Ganićem? Da li je novac za njegovu kauciju obezbijeđen?
Arnaut: Jeste, novac je osiguran. Svi ostali uslovi koji su zahtijevani su osigurani i mi smo - njegov advokatski tim, upravo prema sudu gdje će biti održano ročište za nešto više od sat vremena.

RSE: Ukoliko sud odobri da gospodin Ganić bude pušten, šta to za njega u ovom trenutku znači?
Arnaut: To prije svega znači da gospodin Ganić više neće biti u pritvoru, da će se moći slobodno kretati u najmanju ruku u Lodonu i da će se moći braniti sa slobode od ovih optužbi – to je ogromna stvar s obzirom da britanske vlasti već dva dana gospodinu Ganiću apsolutno spriječavaju pristup diplomatskim i konzularnim predstavnicima naše zemlje.

RSE: Imate li kakve informacije šta se može očekivati na sudu u Vestminsteru?

Arnaut: Nemamo nikakve informacije, međutim naša su očekivanja vrlo pozitivna s obzirom da smo prikupili sve, čak i više nego što sud zahtijeva, tako da idemo tamo sa vrlo dobrim slučajem i očekujem da sud neće imati izbora nego da jednostavno odluči da gospodin Ganić, odnosno da mu odobri njegovo pravo da se brani sa slobode.

RSE: Može li se očekivati odluka o njegovoj ekstradiciji možda i prije 29. marta?

Arnaut: Može se očekivati. I čim se završi ovo sa puštanjem uz kauciju, što nam je trenutno prioritet, ići ćemo sa dokazima da je ovaj slučaj, odnosno zahtjev Srbije apsolutno neosnovan s obzirom na ranije odluke Tribunala u Hagu da ne dopusti procesuiranje gospodina Ganića. Očigledno je da se radi o politički motivisanom aktu, tako da možemo i puno ranije očekivati odluku suda i na tome ćemo automatski raditi nakon što završimo ovo pitanje kaucije.
XS
SM
MD
LG