Dostupni linkovi

"Monstrum s Grbavice" uhapšen u Španiji


Španska policija sprovodi Veselina Vlahovića Batka nakon hapšenja
Španska policija sprovodi Veselina Vlahovića Batka nakon hapšenja
Španska policija uhapsila je Veselina Vlahovića zvanog Batko, koji je osumnjičen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području sarajevskog naselja Grbavica za vrijeme rata u BiH.

Za Vlahovićem, koji je poznat i kao „monstrum sa Grbavice“, raspisane su tri međunarodne potjernice, od kojih jedna za genocid.

„On je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je za kazneno djelo ratnog zločina protv civilnog stanovništva na području sarajevskog naselja Grbavica i drugih sarajevskih naselja. Radi se, između ostalog, o kaznenim djelima usmjerenim protiv civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. i 1993. godine koja uključuju nasilno odvođenje civila u nepoznatom pravcu, zlostavljanja, mučenja, ubojstva, dakle umiješanost u više desetina različitih kriminalnih akata,“ rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Sud BiH je u oktobru 2008. godine izdao nalog za raspisivanje potjernice za Veselinom Vlahovićem Batkom.

Policijska fotografija Veselina Vlahovića Batka
Vlahović se već nekoliko godina nalazi u bijegu, a Tužilaštvo ga dovodi u vezu sa nizom zločina - tačnije sa 54 krivičnopravne radnje - počinjenih nad civilima Bošnjacima i Hrvatima na području sarajevskog naselja Grbavica.

Svjedok užasa koji se dešavao na Grbavici Esad Čoho čuo je putem medija da je Vlahović uhapšen.

Za Radio Slobodna Evropa ispričao je dio onoga što je preživo u zarobljeništvu na Grabavici:

„Početkom juna došao je Batko i odveo me, po naređenju, da me tuče. Tukao me je Batko i Krompir i još jedan momak muslimanske vjeroispovijesti. Tukli su me paletema drvenim po listovima nogu i po glavi. Rekao mi je da niko ne smije da zna od mojih komšija da sam odveden i da sam tučen nekoliko puta, i da bude li saznao da se čuje ta priča da će doći i da će mi pobiti svu porodicu.“
XS
SM
MD
LG