Subota, 30. avgust/kolovoz 2014, 18:11 CET

Bosna i Hercegovina

Tadić: Izgradićemo i školu "Bosna"

Bosna i Hercegovina je za Srbiju prva među jednako važnim susedima. Ali i sused sa kojim Beograd ima i veoma složene odnose, komplikovaniji su samo oni sa Kosovom što se ne računa, jer Srbija ne priznaje kosovsku nezavisnost.

A koliko su veze sa BiH krhke pokazao je naizgled banalan događaj od utorka kada je predsednik Boris Tadić doputovao na Pale i otvorio školu koja je nazvana “Srbija”. Dok se reakcije u Sarajevu ne stišavaju u Srbiji podsećaju koliko je malo potrebno pa da odnosi dveju država i danas, 14 godina posle rata, zapadnu u krizu. 

Iako je Boris Tadić prilikom otvaranja škole rekao da tim gestom doprinosi obrazovanju našeg naroda, svrha njegovog dolaska na Pale imala je sve samo ne edukativne posledice. 

Kako bi se odbranio od kritika dva dana kasnije u dnevniku “Politika” objasnio je kako njegova iznenadna poseta mestu poznatom uglavnom kao ratna prestonica bosanskih Srba nije cilj imala mešanje u unutrašnje stvari BiH. Još je dodao:

“Voleo bih da se do kraja godine realizuje moja poseta Sarajevu. Neka me pozovu, odmah ću doći. Poziv do sada nije stigao. Možda je razlog što Ratko Mladić nije u Hagu ili neko unutrašnje pitanje BiH. Ponavljam, neka me pozovu, odmah ću doći. A moj poziv prestavnicima Bošnjaka uvek je otvoren. Dobrodošli su da razgovaramo.”

A poziva nema. Niko iz Sarajeva zaista od decembra 2004. godine kada je Tadić u šestom mesecu svog prvog predsedničkog mandata posetio grad u kom je rođen, nije ga pozivao da ponovo dođe. U svetlu novih napetosti član Spoljno političkog saveta srpskog Ministarstva inostranih poslova Vatroslav Vekarić zaključuje:

Problem amabasadora

“Postoji nepoverenje prema spoljnim saveznicima bilo kog entiteta. Tako da je verovatno to razlog zbog čega taj poziv ne dolazi. Šteta što ne dolazi. Mislim da je to loše i pogrešno, ukoliko se ne prihvati ta Tadićeva želja da ode u Sarajevo.” 


 

A pošto nema naznaka da će se to i dogoditi u cilju spuštanja tenzija Tadić je predložio da, na primer, u pretežno Bošnjacima naseljenom Sandžaku bude otvorena škola koja će se zvati “Bosna”. On će, kaže, rado prisustvovati njenom otvaranju.

Svakako je najbitnije je da su teže posledice izbegnute. Nakon posete Palama prvog čoveka Srbije, koju su u Sarajevu ocenili i kao guranje “prsta u oko”, problemi su ostali na diplomatskom nivou. Saradnja na drugim poljima nije dovedena u pitanje, potvrdio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić:

“Sreo sam se sa bosanskim ministrom pre neki dan u Crnoj Gori, kada smo se sa Crnom Gorom dogovarali oko realizacije nekih zajedničkih projekata. Gospodin Tadić je jasno objasnio da to nema nikakve veze sa nekim drugim političkim implikacijama koje mu se insinuiraju.”


Bez obzira na insinuacije dalje bi trebalo učiniti sve kako se diplomatske tenzije ne bi širile. Prilikom gostovanja u našem jutarnjem programu za Srbiju, bivši ambasador u Zagrebu Milan Simurdić iznosi i predloge:

„Mi sa BiH imamo uspostavljene diplomatske odnose imamo međusobno priznanje, imamo ugovorne odnose koji su daleko od potrebnog nivoa i možda tu treba tražiti mesto za proboj, pojačati stalni dijalog.“

 Tu se međutim nailazi na drugi problem. Bosanskohercegovački ambasador još nije stigao u Srbiju o čemu se puno govorilo i na našim talasima, baš u danima kada je Tadić odlučio da otputuje na Pale. Vatroslav Vekarić:

“Teško je reći da li je to akt koji je bio neprihvatljiv, pa je on sada izazvao neku lančanu, negativnu reakciju. To je stanje stvari koje je loše.”


Pomoć za susede

Istina je da je Tadić dao velike doprinose normalizaciji odnosa država s obe strane Drine. Podsećamo, kada je pre skoro pet godina posetio Sarajevo, uputio je javno izvinjenje koje ovde citiramo:

“Izvinjavam se svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda. Ali to nije činio srpski narod, nego su zločinci individulaci, odnosno pojedinci i nemoguće je optuživati jedan narod. Ali isti zločini su vršeni i protiv našeg naroda. I u tom smislu svi dugujemo jedni drugima izvinjenje. Ako ja treba prvi da počnem, evo, tu sam.” 
 

 

Ovaj potez nije mu doneo opštu podršku u Srbiji, baš kao što na oduševljenje nije naišla i njegova odluka da 2005. godine prisustvuje komemoraciji u Srebrenici:

“Neko je učinio zločin u ime nacije kojoj ja pripadam, u ime srpske nacije.”


Pamtiće se i da je Srbija januara ove godine, u jeku energetske krize, isporučila gas u Bosnu i Hercegovinu. To su dani u kojima je jedan ovdašnji dnevnik osvanuo sa naslovom “Srbija zagrejala Sarajevo” a Tadić tvrdio da je lično posredovao u obezbeđivanju pomoći za promrzle susede:

“Danas je potrebno da naš spoljno-politički sistem upregnemo.”

Međutim, iako srpska diplomatija ponavlja, kako je prošle sedmice i našem radiju ponovio Tadićev kadar šef diplomatije Vuk Jeremić, da će Beograd principijelno:

“Nastaviti da podržava sve što odluče tri konstitutivna naroda i dva entiteta.”


Pamti se da je koliko u junu Tadić  hitno išao u Banjaluku kako bi lidere Republike Srpske primirio nakon što im je Valentin Incko poništio zaključke tamošnje Skupštine. Njegova bliskost sa premijerom RS Miloradom Dodikom nije novost I samo je jedan od primera zbog koga ga bošnjački političari optužuju da direktno utiče na ponašanje tamošnjih srpskih čelnika. Škola na Palama za neke je previše, a za poznavaoce prilika tek crtica koja pokazuje koliko su krhki odnosi u BiH. Vatroslav Vekarić stoga podvlači da je otvaranje škole u kontekstu odnosa Srbije i RS prihvatljivo, ali:

“Međutim, s obzirom na krhkost tih odnosa, koliko postoji želja da se stvari tamo smiruju, da idu u jednom pravcu stabilizacije, onda je neophodno izbegavati sve ono što može da iritira, bilo jednu, bilo drugu stranu.“ 

Reakcije iz BiH

Posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Palama, mimo državnih institucija BiH, štetiće ionako zategnutim odnosima zvaničnog Sarajeva i Beograda.  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio je da će uraditi sve da ne dođe do pogoršanja tih odnosa.

On smatra da je tokom Tadićeve posjete Palama, slučajno ili namjerno napravljeno niz protokolarnih greški. Predsjednik Srbije nije tražio zvaničan susret sa državnim vrhom BiH, tvrdi Komšić:
 

Željko Komšić

“Ja moram reći da to nije ni traženo od srbijanske strane, čiji interes postoji u BiH na najvišem nivou za susretima i saradnjom. Ja sam sa gospodinom Tadićem zadnjih mjesec dana dvaput razgovarao, istina van BiH, u jednoj finoj i vrlo prijateljskoj atmosferi, o masi odnosa koje se tiču naše dvije zemlje. Ne znam čemu ovakvo pokazivanje stava zvaničnog Beograda prema BiH.“
 
Lošim odnosima Sarajeva i Beograda doprinosi i činjenica da BiH još uvijek nema ambasadora u toj zemlji, odnosno da drugi po redu kandidat u Beogradu nije još dobio agreman, podsjeća profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak:
 
“Kad u tom kontekstu gledate, onda ovakve posjete, naročito ako su zbilja nenajavljene, i ovakva otvaranja, mogu doprinijeti daljnjem usložnjavanju tih negativnih odnosa.“

 
Iz Ureda visokog predstavnika u BiH saopšteno je da u izjavama srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na Palama tokom otvaranja škole nije bilo ništa antidejtonsko. Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić:

„Protokolarne procedure za posjete stranih državnika postoje. Da li su one bile ispoštovane u ovom slučaju, pitanje je za odgovarajuće institucije BiH. Visoki predstavnik Valentin Incko podsjetio je na podršku predsjednika Tadića teritorijalnom integritetu u suverenitetu BiH i rekao da su te izjave sasvim korektne.“
 
Analitičar Neven Kazazović smatra da sama mogućnost specijalnih veza sa određenim djelovima Bosne i Hercegovine otvara prostor za loše odnose između dvije države:
 
“Ako se postupa ovako kako se sada postupalo, uvijek ostaju neka mjesta za sumnju, za neke skrivene namjere, za, rekao bih, miješanje u poslove onoga što bi trebalo da bude državno, dakle Bosne i Hercegovine. To nije dobra politika s obzirom na odnose u regionu i mislim da nije dobra politika za samu Srbiju, jer time se ona zapravo uvlači u jedan odnos koji u sebi krije određene napetosti, nesporazume, neshvatanja itd.“


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić:

„Sarajevo, odnosno država BiH je otvorena za svaku vrstu saradnje, a gospodin Tadić ako hoće da uspostavlja paralelne i specijalne odnose sa Federacijom, onda mu preporučujemo gospođu Krišto, gospodina Kebu i gospođu Mićić, pa nek s njima razgovara, ne s Predsjedništvom BiH.“

 
Nezruk Ćurak
Srbijanski predsjednik najavljuje moguću posjetu Sarajevu već krajem ove godine. Profesor Nerzuk Ćurak navodi da je očigledno da u Srbiji nema ineresa da se BiH gradi kao  jedna konstruktivna politička zajednica:

„... nego da i dalje ostaje samo mehanički zbir dva entiteta. U tom smislu moglo bi se govoriti o nekoj nedobronamjernosti. Kada bi se u toj školi učilo da je Bosna i Hercegovina otadžbina onih učenika koji će pohađati tu školu, da njihova otadžbina nije Srbija, onda bi to mogao biti jedan doprinos afirmaciji regionalne suradnje. Ali, nažalost, mi živimo u jednom ostrašćenom vremenu gdje svaki potez, pa i ovaj uslovno kazano obrazovne naravi, ima itekako jednu političku težinu.“ 

Hoće li biti zvanične posjete srbijanskog predsjednika Bosni i Hercegovini i kakav će Sarajevo odnos imati prema toj posjeti, teško je prognozirati, kaže Neven Kazazović:
 
“Činjenica je da bi se i bh. lideri, odnosno lideri koji nisu iz RS, također trebali da se potrude, da razgovaraju sa srbijanskim liderima, odnosno političarima, jer jedino razgovor, susreti i međusobna objašnjenja mogu donijeti jedan kompromisni prilaz rješenju. Ovo sve ostalo samo zateže situaciju, tim prije što je već neka predizborna kampanja počela i onda to može da krene u jednom vrlo ružnom pravcu.“

 


Marija Arnautović

arnautovicm+rferl.org

U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.


Miloš Teodorović

Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994. godine, na Radiju Slobodna Evropa od 1999. godine. Na ovom programu angažovan kao reporter, voditelj, komentator. Bavi se najrazličitijim temama od političkih događaja do socijalnih fenomena.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari stranica of 4
    Naredni 
Ime: kisra Grad: najljepši
20.09.2009 19:28
<br />Tektonik - govorite nelogičnosti<br /><br />I ja sam otišao iz ti krajeva prije 35 godina (1974).<br />Da je ta država bila šta vredna nebi je ni ja ni vi napustili-valjda je to logično.<br />Znate kad nefunkcioniše snaga argumenta ostane argument snage ali vi ni to više nemate-sad imate samo ćorke.<br />Ja vam ništa ne govorim drugo nego ono što sam pročitao u vašoj srbskoj istoriji.<br />Ja razumem da vam nevaljaju Hrvati da su valjali nebi ih u parlamentu u Beogradu ubijali iz pištolja (Račić upuco Radića).<br />Dobro što nevaljaju Hrvati ali nevaljaju ni bečki konjušari Slovenci i ako su PODALPSKI SRBI.<br />Nevaljaju ni Muslimani odnosno bošnjaci i ako su Srbi islamske vere (poturice, turci, balije i kako ih sve ne nazivate).<br />Nevaljaju vam ni Albanci (šiptari) koji su sve tri vjere jer hoće svoju zemlju nazad- i dobili su je.<br />Nevaljaju ni braća Crnogorci kako ste govorili drugo oko u glavi krnje Jugoslavije zar su i oni dobili jačmer na to oko pa neće vas ni da vide.<br />Nevaljau ni Makedonci jer su u svojoj državi na granicu postavili NATO vojsku pa niste smjeli na njih udariti.<br />Jasno je da nevaljaju evropljani i ameri jer su vas sedamdeset dana uvjeravali da pustite kosovsku djecu na miru da ne izvršite još jedan pokolj kao u Srebrenici ili proslavljanje Vidov dana paljenjem žive djece i nemoćni u Višegradu - pristoji li to svetom VIdu nije on bio piroman sadista.<br />Svi ti su od vas pobjegli i jedino vi nemate državu kaja ima svoje granice jer vaš predsjednik nesmije ni doći u tobože vašu južnu pokrajinu.<br />Navodim vam činjenice a vi kažete da lupam laži.<br />Tu se odražava vaš kultura dijaloga, vidite gospodine ni trideset godina nije vam bilo dosta da naučite kulturne manire odgojenog čovjeka. <br />Srbima kad nestane argumenata odmah počnu spominjati Jasenovac, Pavelića, Vatikan, Turke i tako dalje.<br />Znam da istina boli ali ništa ne pomaže ako sami sebi pričate bajke.<br />Istinu i prirodne zakonitosti nemoraš priznati ali ih nemožeš ni zaustaviti.<br />Svi su vas pročitali i sad morate izgrađivati povjerenje koje vam je zet TITO ostavio.<br /<br /><br />Bože oprosti im neznaju šta rade.<br /><br /> Alijin otac je Beograđanin ako nisi znao<br />I za to se u Srbiji boje donijeti zakon o povratku nepravedno oduzete imovine Jer bi Kala megdan bio Alijin KVART.<br />

Ime: TEKTONIK Grad: EXBIH
18.09.2009 14:43
ZA KISRA<br />Evo vidis kolega jasam otiso satih prostora prije 30 god.izmene je ostala drzava koja je bila cijenjena u svijetu<br />Ali nelezi vraze vama vjere nema pa je srusiste i napraviste bijedu patnje narodima u svijetu nismo i jos vise vi niste niko i nista sve zbog naci drzava tusucljetna tezanja za samostalnom hrvatskom a vi za aljom i njegovom dekrecijom o islamskoj bih Dakle sve tvoje tvrdnje padaju u vodu i lazi koje ovde lupas

Ime: kisra Grad: najljepši
18.09.2009 06:44
Za tektonik<br />Nepostoji EXBIH ali postoji exvelika srbija, exnačertanije, exsrboslavija i mnogi ex-ovi ali postoji i REPUBLJIK KOSOVO.<br />Ovu bjedu na balkanu su prouzrokovali kadri koji su mislili da mogu sa kumrovačkim tromjesečnim fakultetom i oružjem iz crvene zastave voditi državu a to su bili uglavnom tvoji sunarodnjaci po procentima engleskog indipendenta procenat srba u državnim službama:viši oficiri 80%, policija 70%, obavještajne službe 67%, carina 56%, državna uprava 52%, čak na željevnici 48% i tako dalje znači sve što je bilo u uniformi je bilo pretežno vaše.<br />Pa su vas pametno prešli Slovenci za šaku Judini srebrenjaka Milošević je pustio da odu misleći da će sa Sejdom Bajramovićem moći preglasati ostale u predsjedništvu -ali ovi su mu rekli onu njegovu uzrečicu &quot;malo morgen&quot;.<br />kao što znaš da poduzeće ne unište slabi radnici već slabo vodstvo tako je i sa državom.<br />Teško ti padaju ovi podatci jer si izgleda i ti živio na tim jaslama a sad se omaklo pa nema - pomiri se stim - dobro ne traje vječno.<br />Ne odgovaraš na druge činjenice nego samo Aljo, Aljo i tako do besvjesti.<br />Znaš da je jadna ta država i u njoj vojska po vašim pričama 4 ili 5 u svijetu a da je sruši jedan starčić od 70 godina.<br />Da se nije u njemu probudio Gerzelez Alija - ma nije prijatelju nije on toliko dobar i sposoban koliko ste vi loši i nepravedni.<br />Gospodine vi niste nikad pročitali nijedne Alijine knjige jer da ste nebi pričali tu lakrdiju koju je prosipala propagandna mašinerija.<br />Te njihove laži su bezopasne jer se same demantiraju. Istinu je teško demantirati a ona je za vas porazna a stim i za druge opasna.<br /> Dragi moj ti i dalje mrzi koliko hoćeš to šteti samo tebi.<br />Bosna je bila, biva i biće.<br />Nisu joj mogli ništa ni rimljani, ni bizantinci ni turci ni švabe ni partizani pa nećete moći ni vi srbski sanjači.<br /><br />Budi dobro i uživaj u svojoj nemoći.<br />

Ime: TEKTONIK Grad: EXBIH
16.09.2009 14:11
za ex bosanca <br />Niko ti netrazi da nebudes to sto jesi ali problem je stosi to sto nisi <br /> dakle ostavi moju zemlju i mene na miru budi siguran da ti necu smetat

Ime: TEKTONIK Grad: EXBIH
16.09.2009 14:07
ZA KISTA<br />Da je aljo bijo pametan dokaz je ova bijeda danas na balkani i u bivsoj bih<br />Kazes da bih nece biti islamska za sto godina jeste dokaz da moja tvdrnja tacna- <br /> ideja suluda alije nije bila samo njegova nego vas svih muslimana koji jos sanjate o islamskoj bih

Ime: Bosanac
16.09.2009 04:22
Tektonik kako vidim ti si jako pametan covjek. Tako razmisli o ovome sto cu da ti kazem. To da sam Bosanac i jesam i to mi niko nemoze oduzeti (koliko god ti i takvi kao ti pokusavali) sto znaci da nikada vise necu biti ono sto ti hoces od mene da budem a to je: bez imena i nacije i pod cizmom tvojih velikosrba i vase fasiticke politike.

Ime: kisra Grad: najljepši
15.09.2009 17:48
<br />za tektonik<br />Netreba to ništa vježbati već logično razmišljati.<br />Pročitati ili poslušati što srbski intelektualci kažu za svoje a kome bi vjerovali ako ne njima-Alija nije nšta slabo rekao za srbe.<br />Valjda ti je poznato da je đinđićeva mama bila pomoćnica u kući Izetbegovićevi da je nije poštovao nebi je ni blizo pustio.<br />Šeriat to prvi muslimani nebi htjeli u Bosni jer je to velka odgovornost a i kako se u bosni krade nebi se sad imao skim rukovati.<br />Alija je još 57 napisao da YU mogu srušiti isključivo komunsti i to se i ostvarilo-pametan je taj aljo.<br />Bošnjacima nije kriv niko drugi do oni sami a tako je i sa drugim narodima.<br />Bošnjaci treba da dignu spomenik Slobi jer ih je on više ujedinio nego sve hodže i hadžije, nego svi Alije i Harisi.<br />Zašto bi Bošnjaci mrzili te ljude oni vama rade slabe stvari i vi ćete ih likvidirati kao i sve dosadašnje voždove.<br />Islamska Bosna neće biti za sto godina i nema potrebe jer je to želja materijalista Islam ne osvaja njive već dušu - daj bože da i tvoju pa da rahat dihneš po onoj Isusovoj &quot;ljubi bližnjeg svog&quot;<br />Pročitaj malo novi zavjet pomoćiće ti.<br />Gospodine Tektonik istorija je pokazala da su Turci bili manje nasilani do sultan Mehmeda osvajača.<br />

Ime: tektonik Grad: rs
13.09.2009 22:32
za kisra<br />Dobro si uvjesbo vasu laz idalje je siris ziveci u cudima alije i njegove dekleracije islamska bih serijat itd.<br />sjeti se da je tvoj aljo i slicni njemo bili po zatvorima za pokusaj rusenja yu ,posto ste uspjeli srusit yu a i bih sad vam je kriv cijeli svijet PA VAM NEVALJA COSIC TADIC DODIK NARAVNO JER VAM NEDAJU SVOJE.VAS SVIJET POLAKO NAPUSTA CEKAJUCI DA SE OTRIJEZNITE BOLESNE IDEJE O ISLAMSKOJ BIH I MRZNJE KOJA VAS RAZDIRE

Ime: realista
13.09.2009 21:55
taj gospodin koji se potpisuje sa pomirenje,prije bi se mogao potpisati sa lupetalo.lazno se predstavlja.<br /> izidji malo u svijet.nadji mi nekog bosnjaka iz sandzaka koji ce ti reci da je iz srbije.kad nadjes javi se.

Ime: realista
13.09.2009 21:46
bosancu borisu tadicu nije bas nimalo lako.ne bih rekao da je bio imalo naivan kad se poceo politikom baviti.da jeste ne bi se dokopao visoke drzavnicke pozicije.<br /> medjutim,u novijoj istoriji srbije mnogi koji su bili u njenom vrhu i znacili nesto nisu bili srbijanci.tu prije svih mislim na milosevica,draskovica ,seselja pa i tadica.zajednicko im je svima da rastegnu srbiju na racun svih okolo.<br /> svi su oni htjeli bosnu u srbiju.kako nisu u tome uspjeli gospodin predsjednik tadic se dosjetio da srbiju premjesta u bosnu.originalno nema sta.<br /> tim potezom bi kao da pokaze da prica o velikoj ili malo vecoj srbiji nije zavrsena.a da o tome ni govora nema njemu je potpuno jasno,ali kao i svaki politicar igra na naivnost onih koji ce povjerovati u nesto u sto i sam ne vjeruje.<br /> prica o velikoj srbiji aktuelizirana krajem osamdesetih godina.u to vrijeme kad se nazirlo razdvajanje republika bivse sfrj,najlogicnije je bilo da je srbija prva proglasila nezavisnost.to je bilo i nalogicnije.to se na kraju i pokazalo.<br /> medjutim,u to vrijeme najveci problem u srbiji sa obje pokrajine koje su u njenom sastavu srba je po popisu bilo svega 62 postotka.veci je postotak bilo ostalih naroda nego sto je srba u bosni i hercegovini bilo u to vrijeme,ali po broju i gotovo tri puta vise.<br /> o nezavisnosti srbije nije niko htio tad razgovarati dok se suludi projekat ciscenja teritorija ne zavrsi.<br /> plan je bio ocistiti dio hrvatske,dokopati se mora jadranskog,zgrabiti bosnu i hercegovinu bez ili sa malo onih koji srbi nisu.i na kraju zavrsiti sa kosovom,na nacin kako je pokusano 1999.<br /> cilj je bio stvoriti drzavnu zajednicu koja bi se zvala sjedinjene srpske drzave(naziv ofirala biljana plavsic).ta bi drzavna zajednica trebala imati duplo vecu teritoriju sa 80 procentnim postotkom srba u njoj.<br /> nije proslo.ocajnicki i jedini logicni potez srbijanske vlasti je bilo hitno eliminisanje albanskog stanovnistva po cijenu gubitka kosova.u tom su uspjeli jer albanci vise u srbiji nisu.<br /> eh kad bi sad silom ociscena teritorija pola bih mogli prikaciti.<br /> moze tadicu ali bez podrinja,bez brckog,prijedora,posavine...moze malo sutra.<br /> snove ostavi za sebe gospodine tadicu.i dalje ruke od bosne.<br />
Komentari stranica of 4
    Naredni