Dostupni linkovi

Bosna na Palama


Presijecanje vrpce
Presijecanje vrpce
Pročitah izvještaje o otvaranju škole ¨Srbija¨na Palama, zaspah i probudih se užasnut jer nisam znao gdje sam – u godini 1990-oj ili 2020-oj.


Baš je bio lijep dan na Palama, pored Sarajeva. Predsjednik Srbije, Boris Tadić i njegovi domaćini Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović zajednički su otvorili novu osnovnu školu u mjestu iznad glavnog grada BiH sa kojeg su tokom rata ispaljivane granate prema njegovim gradjanima. Škola je izgrađena dobrovoljnim radom omladinaca iz redova svih naroda širom BiH. Radili su i dobrovoljci iz Srbije, a bilo ih je i iz Hrvatske, čak i sa Kosova. Tadić je donio i poklone školi. Kaže, pošto su već od Predsjedništva BiH dobili sabrana dijela Dobrice Ćosića, donio im je komplet Mroslava Krleže i Derviša Sušića. “Ja sam to čitao kada sam bio mali i mnogo mi je pomoglo da shvatim i BiH i tajnu srpskog junaštva i hrvatske kulture”, kaže Tadić. Sama investicija nije, u materijalnom smislu, velika ali je njen simboličan značaj daleko važniji. Predsjednik Srbije i članovi Predsjedništva BiH su ovim činom nastavili da u praksi provode ono što se u politici naziva dobrosusjedskom suradnjom i medjusobnim poštovanjem.

I ono što su izgovorili predstavnici Srbije i BiH je takodje bilo značajno. "Otvarajući školu, mi doprinosimo jednoj velikoj stvari – obrazovanju svih naših naroda. Hoću da vam kažem da Srbija, kojoj sam ja predsjednik, ima svoju odgovornost gdje god da živi naš narod. Srbija nije odgovorna samo za građane Srbije“ - rekao je Tadić. ¨Ali, nastavio je on, mi znamo da taj narod živi i u drugim državama sa kojima želimo da imamo dobre komšijske odnose, da gradjani srpske nacionalnosti svoja prava ostvaruju u tim državama i u suradnji sa drugim narodima i zato želim da kažem da mi ne želimo graditi odnose samo sa predstavnicima jednog naroda ili jednog entiteta. Pripadnicima srpske nacije ne može biti bolje nego u zajedničkom zivotu sa svim narodima sa kojima žive u tim državama.¨ - dodao je Tadic

''Ovakav odnos predstavlja direktnu podršku suverenitetu i međunarodnom subjektivitetu BiH, ovo sve nas u BiH, u oba entiteta zbližava. Meni je drago da se sve ovo dešava u Republici Srpskoj, entitetu koji je zamišljen da zaštiti interese našeg srpskog naroda u BiH. Mi smo država tri ravnopravna naroda i tu ravnopravnost moramo štititi na svakom koraku. Najveću odgovornost za to snose Bošnjaci koju su najbrojniji narod u BiH¨ - rekao je Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Premijer Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, je kazao da je i izgradnja ove škole dokaz kako BiH može zajedno napredovati kad se svi udruže. ¨Interes nas u BiH i naših susjeda je da se gradi jaka i stabilna Bosna i Hercegovina¨ – rekao je Dodik. "Danas je zaista ovdje divno, među vama, među dobrim ljudima sa Pala, među našim ljudima, Bosancima i Hercegovcima sa našim gostima, sa našim dragim predsjednikom Tadićem i dragim predsjednikom Harisom Silajdžićem“ - rekao je premijer BiH Milorad Dodik.

On je istakao mulietnički karakter ove škole koju će pohađati bošnjačka, srpska i hrvatska i djeca ostalih nacionalnosti. Ona će učiti zajedničku istoriju i povijest, čitati djela velikih pisaca iz svih naroda, poput Ive Andrića, Miroslava Krleže, Meše Selimovića i drugih

Ambijent su uveličali svojim prisustvom mitrpolit Srpske pravosloavne crkve Nikolaj, vrhovni poglavar Islamske verske zajednice Mustava Cerić, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Oni su držali zajedničku molitvu za blagodet naših potomaka, dok su se prisutni pobožno krstili i klanjali.

Zastave BiH i Srbije te Republike Srpske, stoje jedna uz drugu, neko je donio i zastavu Federacije. Našle se odnekuda i zastave Hrvatske i Herceg Bosne. Na kraju ovog veselog skupa tužni rastanak, jer Tadić mora da se vrati kući gde ga čeka nastavak ambicioznog posla širenja humanih i multikulturalnih ideja. Treba uzvratiti na gostoprimstvu domaćinima svečanošću otvaranja slične škole u Novom Pazaru. Silajdžić mu daje rahatlokum za srećna puta.

I samo ime škole je puno simbolike. Činjenice da Srbija ulaže u školu pod imenom ¨Bosna i Hercegovina, da je otvara predsjednik Srbije i to na Palama – govore same za sebe. Tako već polako postaje tradicija da se školama u BiH daju imena država ali na taj način da to produbljuje zajednički život i jača BiH, saradnju sa drugim državama u regionu, a time i same susjedne države. Nedavno je tako u Zenici otvorena osnovna škola pod nazivom ¨Hrvatska¨, a za dvije sedmice je zakazano otvaranje škole ¨Srbija¨ u Širokom Brijegu.

Visoki predstavnik za BiH je najavio odlazak medjunarodnih predstavnika jer ¨su gradjani i lideri BiH pokazali da umiju sami da rješavaju svoje probleme.¨ Posebno je obradovalo obećanje da će medjunarodna zajednica otvoriti još deset novih škola u BiH koje će nositi imena država koje su ulagale novac.

Otvaranje škole na Palama, i to pod nazivom “Bosna i Hercegovina”, je još jedan dokaz da je došao kraj vremenu manipulacija sa narodima na ovim prostorima kada se floskula o ¨specijalnim vezama¨ u regionu više koristila kao povod da se grade veze sa jednim narodom na račun drugoga, ili da se učvršćuju veze izmedju regiona i entiteta sa jednom državom na štetu drugih.

Tako svi zajedno hrle ka zajedničkom cilju – Evropskoj Uniji gdje će se opet naći svi zajedno - i nacionalisti i internacionalisti, demokrate i autokrate, preživele žrtve i zločinci koji su okajali svoje grehe.

Dok se Evropska Unija, pod pritiskom takve ljubavi – ne raspadne.
XS
SM
MD
LG