Dostupni linkovi

Zatražena dodatna zaštita za poslanike iz RS


Zastupnici u Parlamentu BiH
Zastupnici u Parlamentu BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta Beriz Belkić izrazio je uvjerenje da tokom sjednice doma, u srijedu, na kojoj se očekuje usvajanje amandmana 1 na Ustav BiH za Brčko Distrikt, neće doći do bilo kakvih ekscesa, incidentnih situacija ili neugodnosti za bilo koga. Belkić je ovo izjavio nakon što su poslanici iz Republike Srpske zatražili od nadležnih sigurnosnih službi da preduzmu sve radnje i omoguće normalno održavanje sjednice. Entitetski poslanici, naime, na taj način su izrazili negodovanje zbog prošlosedmičnih incidenata u Parlamentarnoj skupštini BiH kada su u holu postavljeni plakati aktivista nekoliko bošnjačkih organizacija.

Poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zatražili su dodatne mjere sigurnosti tokom rada Parlamenta. Inicijativu je pokrenuo poslanik SNSD Slavko Jovičić. Povod za ovakav zahtjev je incident koji se dogodio tokom javne rasprave o amandmanu na Ustav BiH koji se odnosi na rješavanje statusa Brčko Distrikta. Tada se nekolicina predstavnika nevladinih organizacija za govornicom žustro usprotivila ovakvom rješenju statusa Brčkog, te u skupštinskoj zgradi lijepila plakate uvredljive sadržine.

U državnoj Agenciji za istrage i zaštitu danas nismo uspjeli saznati da li će parlamentarcima pružiti zatražene dodatne mjere sigurnosti, a poslanici iz RS ipak će u srijedu prisustvovati sjednici. Nesporazumi koji su postojali riješeni su, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić:

„I da će se nastaviti praksa kakva je i do sada bila, dakle apsolutna sigurnost i apsolutni uslovi za rad u Parlamentu za sve, ne samo za poslanike iz RS. Istina je da je na neki način zloupotrijebljen e-mail koji je uspostavljen u funkciji javne rasprave kao mogućnost što većem broju građana da iskažu svoja mišljenja o amandmanu, da iznesu svoje sugestije, prijedloge, i da je jedan broj ljudi to iskoristio da šalje uvredljive tekstove.“

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić navodi da je cilj bio spriječiti eventualne proteste pred zgradom Skupštine. Jovičić takođe kaže da se na internet stranicama i forumima svakodnevno poziva na linč srpskih poslanika zbog podrške amandmanu jedan, kojim se riješava pitanje Brčko Distrikta:

Mi srpski poslanici nećemo da dozvolimo da nam bilo ko šalje bilo kakve prijetnje, ucjene ili bilo šta drugo i da radimo pod pritiskom u Sarajevu.
„Mi srpski poslanici nećemo da dozvolimo da nam bilo ko šalje bilo kakve prijetnje, ucjene ili bilo šta drugo i da radimo pod pritiskom u Sarajevu. Neka oni protestuju gdje god hoće, neka izražavaju demokratsku volju na koji god žele način, ali da zloupotrebljavaju govornicu kao što su to uradili prije nekoliko dana na javnoj raspravi u velikoj sali Skupštine BiH, to više nikada nećemo dozvoliti.“

Predsjednik udruženja Patriotska liga Avdo Hebib, čiji aktivisti su se, između ostalih, tokom javne rasprave usprotivili predloženom amandmanu za Brčko, navodi da je to uradila sarajevska kantonalna organizacija, i to bez konsultacija sa Predsjedništvom:

„Oni mogu da se slažu ili da se ne slažu, ali da oni nekoga ugrožavaju, slobodu građanina da dođe da raspravlja o tome, to ne dolazi u obzir. Ja idem u Banju Luku kad god hoću kao slobodan građanin, nikad mi niko ružne riječi rekao nije. Nema ni ovdje razloga ni potrebe, niti ima iko moralne mogućnosti da to uradi. Ne treba da radi.“

Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović smatra da su svi poslanici u državnom Parlamentu sigurni, te da niko nije bio ugrožen ni na javnoj raspravi koja je bila povod da se zatraže dodatne mjere obezbjeđenja:

„Ničija sigurnost nije bila ugrožena. Ja sam vodio tu javnu raspravu. Da li se i šta dešavalo poslije toga, ja ne znam. Tokom javne rasprave, dakle, sigurnost je svih bila potpuno obezbijeđena.“

S ovom ocjenom slaže se i Momčilo Novaković iz Srpske demokratske stranke, mada dodaje da se na javnoj raspravi nije osjećao prijatno, pa je zbog toga i napustio:

„Niti mi je ko prijetio, niti sam tražio bilo kakve mjere obezbjeđenja. Ja mislim da je dio aktivnosti o kojima je govorio gospodin Jovičić instruisan iz jednog centra i smatram da se prihvatanjem Stranke za BiH da podrži ovaj amandman stvar promijenila i ne vjerujem da će bilo ko na bilo koji način ugrožavati bezbjednost poslanika.“

Podsjećamo: prije javne rasprave o amandmanu za rješavanje statusa Brčko Distrikta u zgradi državnog Parlamenta pojavio se plakat na kojem je, između ostalog, pisalo:„Bosna umire, dok mi nestajemo“, „Četnički fašizam opet raste“, „Dignimo svoj glas“, „Dodik završava ono što je počeo Karadžić“. Plakat kojim je izraženo protivljenje amandmanskom djelovanju na Ustav BiH, dogovorenom u Prudu, potpisale su „patriotske snage“, među kojima su navedeni i Patriotska liga BiH, udruženje Zlatni ljiljani i Bošnjački kongres Sjeverne Amerike.

XS
SM
MD
LG