Dostupni linkovi

UN usvojile rezoluciju Srbije


Sedište UN-a u Njujorku
Sedište UN-a u Njujorku

Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova predlog Srbije, rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde, traži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dok je za Beograd ova Rezolucija pravno pitanje, zemlje koje su priznale Kosovo tvrde da je inicijativa Srbije politička. Glasanje u UN podelilo je i zemlje Evropske unije koje su se različito izjasnile.

"Imamo 77 glasova za, 6 protiv i 74 uzdržanih i Rezolucija je usvojena”,
objavio je rezultat glasanja oficijelni spiker u UN.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je, obrazlažući inicijativu, da pitanje koje Srbija postavlja nije sasvim političko:

“Odgovor koji treba da dobijemo u obliku savetodavnog mišljenja biće zasnovan na međunaordnom pravu. Imamo poverenje da ce Međunarodni sud pravde znati šta treba da uradi i da će uzeti u obzir mišljenja svih zainteresovanih zemalja članica i međunarodnih organizacija.”

Za razliku od srpskog šefa diplomatije, zemlje koje su priznale Kosovo inicijativu Beograda vide kao političko pitanje sa ciljem da se uspori proces ulaska Kosova u međunarodne organizacije. Sjedinjene Amerčke Države bile su protiv Rezolucije dok članice Evropske unije nisu nastupile jedinstveno. Velika Britanija i Francuska bile su uzdržane, a pet članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, Slovačka, Grčka, Kipar, Španija i Rumunija, bile su za predlog Srbije.

Britanski ambsador Džon Sojers nije krio iznenađenje usvajanjem Rezolucije iako kaže da njegova zemlja daje veliku podršku Međunarodnom sudu pravde:

“Zaista smo iznenađeni koliko mnogo zemalja je glasalo za Rezoluciju. Mislimo da savetodavno mišljenje suda ne može da utiče na nezavisnost Kosova. Mislimo da bi i Kosovu trebalo omogućiti da iznese svoj stav pred sudom."

Za razliku od zemalja EU koje su priznale Kosovo predstavnici onih koje to nisu učinile, poput Rumunije, izjavili su da imaju potpuno poverenje u savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde:

“Mi smo potpuno uvereni da će nam mišljenje suda pomoči da donesemo pametne odluke u budućnosti a posebno kada je reč o teritorijalnom integritetu i suvereitetu država,” rekla je predstavnica Rumunije.

Odluka UN dočekana kao uspeh

Vuk Jeremić
U Beogradu je odluka Generalne skupstine dočekana kao uspeh srpske diplomatije i potvrde politike oko Kosova. Šef diplomatije Vuk Jeremić nakon izglasavnja rezolucije iz Njujorka poručuje:

“Današnji rezultat, današnje glasanje pobeda je ne samo Srbije, već i pobeda međunarodnog prava i pravde u međunarodnim odnosima. Mislimo da će nasi pravni argumenti odneti prevagu ali ono što je najvažnije je da smo konačno uspeli da prebacimo pitanje budućeg statusa naše južne pokrajine iz političke u pravnu arenu. Zato što su u pravnoj areni naši izgledi najbolji. Srbija je član UN, ona će istupiti pred Međunarodnim sudom pravde sa svojom analizom, Kosovo to ne može učiniti jer ono nije član UN.”

Usvajanjem Rezolucije neke države će najverovatnije sačekati savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, kaže Vesna Petrović stručnjak za međunarodno pravo na naše pitanje šta mogu biti prvi rezultati rezolucije:

“Pa će onda u zavisnosti od toga kakvo to mišljenje bude bilo imati stav u odnosu na priznanje. Što se tiče država koje su već priznale Kosovo ja ne verujem, posebno ove velike države kao SAD, koje već više puta ponavljaju da neće menjati svoju poltiku, ne verujem da će one i ostale zemlje da promene svoje mišljenje, dešavalo se ponekad da su države povukle svoje priznanje koje su dale ali to je veoma retko, po pravilu to tako ostane.”

Kad dobije zahtev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocenu tog suda može se čekati i više godina, a njegove odluke nisu obavezujuće. Iako su iz zemalja EU, koje su priznale Kosovo, Beogradu stizali signali da treba da odustane od svog zahteva u UN, Vesna Petrović ne veruje da ova inicijativa Beograda može loše da utiče na približavanje Srbije EU:

“Ja ne mislim da to može da utiče. Pre može da utiče na put Srbije ka EU njen odnos prema EULEKS-u na Kosovu nego sto može da utiče ovo savetodavno mišljenje.”

Zato pojedini analitičari poručuju da će ova akcija srpske diplomatije biti prazna pobeda ako se do kraja godine sa EU ne dogovori zajednička uloga Srbije i EU na Kosovu.

Kako su glasale pojedine zemlje

Rezoluciju Srbije u Generalnoj skupštini UN podržalo je 77 zemalja, protiv je bilo šest, a 74 su bile uzdržane. Od zemalja u regionu, Crna Gora je podržala srpski predlog, Hrvatska i Makedonija su bile uzdržane, dok BiH nije ni učestvovala u glasanju.
Među 77 zemalja koje su podržale predlog Srbije, bilo je pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova Slovačka, Grčka, Kipar, Španija i Rumunija kao i dve stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusija i Kina. Rezoluciju su podržali i Angola, Alžir, Argentina, Belorusija, Bolivija, Brazil, Kambodža, Čile, Kongo, Kuba, Džibuti, Egipat, Fidži, Gvatemala, Gvineja, Honduras, Iran, Kazahstan, Kenija, Kirgistan, Lihtenštajn, Meksiko, Mjanmar, Nikaragva, Norveška, Panama, Filipini, Južna Afrika, Svazilend, Vijetnam, Urugvaj, Zimbabve.

Protiv rezolucije bile su SAD, Albanija i još četiri države južnog Pacifika - Maršalska ostrva, Federalne Države Mikronezije, Nauru i Palau.

Avganistan, prva zemlja koja je priznala Kosovo, bila je uzdržana kao
i Švajcarska, Kanada, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Izrael, Japan, Liban, Mongolija, Novi Zeland i Pakistan.
Na sednici Generalne skupštine UN nije glasao veliki broj afričkih zemalja poput Centralnoafričke Republike, Etiopije, Libije, Ruande, Somalije, kao ni Turska, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija, Tadžikistan, Venecuela, Sejšeli, Maldivi.
XS
SM
MD
LG