Dostupni linkovi

Arhitekta Bojović: Šta smo rekli gradonačelniku o "Beogradu na vodi"


Zastave "Beograd na vodi"
Zastave "Beograd na vodi"

Vlada Srbije dostavila je Skupštini na usvajanje po hitnom postupku predlog Lex specialisa o utvrdjivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja gradjevinske dozvole za projekat Beograd na vodi. O tome će se poslanici izjašnjavati 18. marta.

U obrazloženju predloga navodi se da bez donošenja Lex specijalisa ne bi mogli da budu obuhvaćeni objekti namenjeni turizmu, ugostiteljstvu, poslovni i stambeni objekti koji treba da se grade na toj lokaciji.

Podsetimo, Akademija arhitekture Srbije upozorila je nedavno Vladu Srbije i beogradske vlasti da će biti "najdirektnije odgovorne za haos" koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta "Beograd na vodi". Ugledna imena srpske arhitekture pozvali su vlast da odustane od tog projekta uz detaljna stručna obrazloženja i uz ocenu da se tim projektom krši Ustav i mnogi zakonski akti.

U utorak je grupa članova Akademije Arhitekture bila na razgovoru kod gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Međutim, sve je ostalo na formalnoj razmeni mišljenja, jer je, kaže arhitekta Branko Bojović za RSE, sve već odlučeno i to bez učešća domaće struke.

“Ovo je prvi put da vlast reaguje na ono što pišu članovi Akademije. Mihajlo MItrović, Milan Raonić i ja smo otišli kod gradonačelnika, gde su bili i glavni arhitekta Beograda i gradski sekretar za kulturu i još nekoliko gradskh funkcionera. Vođen je razgovor o tom projektu. Nama je govoreno da je ceo porupak legalan. A mi mislimo da je napravljeno mnogo propusta, jako mnogo presedana i da postoji ozbiljna netransparentnost u postupcima“, kaže Bojović.

Na pitanje da li menja nešto Lex specialis, Bojović kaže da će on dati zakonsku osnovu, ali da je to presedan. Kako je završen sastanak?

“Sastanak je završen sa neobaveznim zaključkom da treba nastaviti neku vrstu kontakata...Moj utisak da je to sve bilo pro forme, pokušaj amortizacije onoga što smo mi napisali. Nema potreba za daljim kontaktima, dovedeni smo pred svršeni čin, jer je sve formalno uređeno. Beograd je promenio Generalni plan, promenio celu jednu seriju dokumenata, što je po našem mišljenju pogrešno i pogubno. Jer, kad to napravite za jednog investitora, onda bi to morali da radite za svakog investitora. A ne može se za svakog investitora formirati Lex specialis”, kaže arhitekta Bojović.

U Deklaraciji , ugledni članovi Akademije arhitekata, između ostalog, su napisali:

“Od samog početka projekta 'Beograd na vodi' spominje se novi identitet Beograda. Postavljamo pitanje: ko ga je naručio, ko ga je profilisao i kako se odnosi prema Beogradu kog svi znamo, jednom od najstarijih kontinuirano nastanjenih mesta Evrope? Pritom, arhitektura koja se nudi projektom viđana je svukud po svetu, nikakvog tu identiteta nema.”

XS
SM
MD
LG