Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 14:31 CET

  Bosna i Hercegovina

  Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

  Jedna od propalih fabrika u BiH
  Jedna od propalih fabrika u BiH
  Bosni i Hercegovini prijeti potpuno gašenje industrije - pokazatelji su to ekonomskih analitičara koje su otkrili za naš program. Brojke u statistici izgubljenih radnih mjesta u industriji stalno rastu, a broj propalih industrijskih kapaciteta nemjerljiv je. Neki industrijski sektori su skoro potpuno ugašeni, poput kemijskog, metalnog i tekstilnog. S obzirom na činjenicu da su vlade BiH zbog svog nemara, nestručnosti i loše politike industriju opustošile, ekonomija ove zemlje u doglednoj budućnosti bilježit će jedino katastrofu iz koje će se, prema riječima naših sugovornika, teško moći oporaviti.

  Od nekoliko tisuća industrijskih poduzeća, kojih je nekada bilo u BiH, danas ih je tek nešto više od stotinu, a mnogi od njih pripadaju uglavnom privatnom sektoru.

  Preko 65 posto radne snage prije devedestih godina dolazilo je upravo iz proizvodnih i industrijskih grana, dok danas ta brojka je pala na manje od 10 posto. Analitičari smatraju da je to pokazatelj da industrija u BiH nestaje.

  „Primjer velikih giganata, Energoinvesta, Unisa, Jelšingrada, Incela, Famosa i mnogih drugih koji su prije rata dobijali krupne poslove na međunarodnim tenderima i redovno pobjeđivali, sada gotovo da ih uopšte nema. Primjer Hidrogradnje koja je pobjeđivala jedan Simens daje nam zaista za pravo da možemo konstatovati da je industrija zaista prednjačila i imala značajne rezultate u periodu prije 1989. godine. Ali loša poslovna politika, loše izabrani kurs i pravac ekonomskog razvoja je doveo ovu granu u izuzetno tešku poziciju", kaže Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

  Iako joj je ekonomija na koljenima brojni kantonalni i entitetski ministri industrije, ekonomski stručnjaci u ministarstvima, različiti savjetnici i suradnici za razvoj industrije nikada nisu ponudili kvalitetan razvoj gospodarstva, a pustili su da im industrija nestaje.

  Uz to, iz BiH se može izvesti mali broj proizvoda, a u ovdje se može uvoziti sve, pa čak i po zdravlje opasni proizvodi, jer smo zemlja neadekvatnih propisa i sustava sigurnosti kvaliteta uvezenih proizvoda, upozorava Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

  „Nestabilni uvjeti poslovanja, problemi i poteškoće karakteristični za zemlju u traziciji, kao što su pad proizvodnje, visok stepen nezaposlenosti, vanjskotrgovinski deficit, mali broj proizvoda sa velikom dodanom vrijednošću i drugo predstavljaju glavne prepreke bržoj privrednoj obnovi i razvoju BiH. Na štetu BiH struktura robnih razmjena je nepovoljna s obzirom na to da se pretežno izvoze sirovine i poluproizvodi, a uvoze se sofisticirani proizvodi. Razlog ovome između ostalog je to što nisu u dovoljnoj mjeri zadovoljeni međunarodni propisi i standardi", kaže Umihanić.

  Pogrešan koncept usluga

  Ekonomski analitičar Izudin Kešetović podsjetio nas je da je prije rata BiH bila u suficitu 500 milijuna dolara zahvaljujući upravo razvoju industrije. Kemijska, metalna, tekstilna industrija bile su prepoznatljive ne samo u bivšoj Jugoslaviji već diljem svijeta:

  Drvna industrija - imali smo veliki Šipad i druge , koji ne mogu da izvoze, gase se, a sad imamo male, pojedine kapacitete - pa prehrambena industrija itd. To su industrijski kapaciteti. To mora biti čitav jedan kompleks vraćanja na proces industrijalizacije. Mi smo u pogrešnom konceptu. Mi smo nasjeli na koncept usluga. Ne postoje industrijske politike preduzeća i nemamo koncepta razvoja. Mi smo već ostali bez industrije", kaže Kešetović.

  Da je vlast u BiH potpuno nezainteresirana da pomogne industriji govori i činjenica da je Livnica čelika Tuzla ostala bez struje i proizvodnje. Radnici su dvije godine svakodnevno dolazili na posao i radili, a plaću nisu primali. Kupci koji su željeli poslovati sa Livnicom zbog brojnih administrativnih procedura to nisu uspjeli.

  Pored toga, i nekada velika drvna industrija Konjuh također je propala. Tvornica deterdženata Dita prije nekoliko dana ugasila se. A sve su to sektori koji su zapošljavali na tisuće ljudi.

  „Ako se ovim tempom nastavi, vrlo brzo ćemo pričati o nečemu šta je bilo, o industriji koja je nekad bila. Ostaćemo potpuno bez industrijske proizvodnje. Sa ovakvim odnosom vlasti prema realnom sektoru zaista se ne može ništa dobro očekivati", kaže Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata metalaca BiH.

  Nestanak industrije velika je prijetnja ekonomiji BiH. Primjerice, u Tuzli, koja je nekada bila nositeljica industrijskog sektora i glavni industrijski bazen, danas se gradski oci okreću razvoju turizma i u tome vide spas, a pri tome ne vode računa da u tom sektoru radi tek stotinjak osoba, i to u sezoni koja traje najviše dva mjeseca i donosi najviše milijun eura prihoda.

  „Bh. industrija je prvenstveno vezana za metaloprerađivački sektor EU, pogotovo za automobilsku industriju. Sve govori da BiH bez jasne strategije i vizije i bez sređivanja situacije u ovoj oblasti ne može se nadati napretku i razvoju infudstrije koja može povući i sve ostale grane. Zabluda je da samo strani kapital može oporaviti privredu i industriju - jer taj kapital vodi prvenstveno do profita. Ovakvo stanje je posljedica loše ekonomske politike u BiH", navodi Duljko Hasić.

  Sve zlokobniji podaci o propasti industrije posljednjih dvadeset godina nikada nisu bili signal za djelovanje onima koji zakone donose. Novac od silnih privatizacija poduzeća ne zna se gdje je završio, a za to nikada nitko nije odgovarao, a niti će - jer takvo kazneno djelo još nijedan zakon nije predvidio.

  Maja Nikolić

  Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Monetarista
  15.08.2013 14:51
  Nestanak industrije zavrsio se do 1996, a poslije je samo dokrajcen novim gospodarskim shvatanjem svijeta. Za industrijom ne treba zzaliti, ali nesto se mora radit! Industrijska proizvodnja onakova kakova je postojala do 1990-te za BiH pojmove je jednostavno preskupa. Kina pravi u ogromnim serijama, vrlo dobre kakvocce i uz manje troskove od BiH. BiH treba da razvija specijalizirane proizvode, a za tako nesto preduslov je gospodarska i politicka stabilnost.

  Bilo kako bilo, stanje nije tako lose kako se prikazuje. Cijela Europa je u problemima.

  Ime: Svi gradjani u REVOLUCIJU Grad: BL+SA+MO=BIH
  14.08.2013 20:49
  Atina je danas saopštila da je njena ekonomija pala za 4,6 posto u drugom kvartalu, pošto je pala 5,6 posto u prvim mesecima ove godine.
  Vlada je istovremeno saopštila da ispunjava budžetske ciljeve od kako je uvela masovna smanjenja troškova i otpustila hiljade službenika. Medjunarodni zajmodavci Grčke apelovali su za mere štednje u zamenu za više od 300 milijardi dolara u zajmovima kako bi se sprečilo bankrotstvo Grčke.
  Atina je već 6 godina pogodjena recesijom. Više od 27 posto radne snage je nezaposleno, sa gotovo dve trećine mladih bez posla.ovo ce se desiti i u BiH ako neurade se jake reforme i ne ukloni se birokracija i parlamenti,skupstine i nepotrebna ministratsva u FBIH,RS,kantonima a ne uspostavi se funkcionalna gradjanska drzava.....nemate vise vremena ...sad je da se to radi i svi na ulice da se urade reforme....

  Ime: viza za pakao
  13.08.2013 12:32
  dio smisljenog plana! EU i USA su nam uvalile onaj dajton, da nas mogu i definitivno izbrisati sa mape europe, al' fenomen "crni labud" je uvije moguc! :-)

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.08.2013 20:23
  U arapskim zemljama (pogotovo emiratima) jos poistovecuju JAT sa Jugoslavijom. Kada shvate da ove zemlje vise nema i da je Srbija ta koja je kriva za masovne zlocine u Bosni (vecinski muslimanskoj) ili na Kosovu (isto dominantno muslimanskoj) onda je "Air Srbija" obrala bostan. Imace prazne ili poluprazne avione u svim relacijama. Tada mogu macku o rep da obese svoj lazni entuzijazam prikljucenja modernim zemljama Evropske Unije.

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  12.08.2013 13:55
  Davnih pod kraj sezdesetih pitam oca zasto i tog proljeca nije dosao nas dobri kovac Salko sa novo skovanim motikama. Nece nam vise dolaziti jer su u nasu gvozdjaru stigle "slovenacke" motike i njih moramo kupovati jer su to drzavne motike sa oznakom YUS. Sada su BiH preplavile razne oznake koje su postale drzavne, a nisu nase, tako da i industrija ceka sudbinu naseg dobrog i dragog kovaca Salke jer je stigla "evropska organizovana" industrija...

  Ime: banjaluka jedino moze pri Grad: manje helikoptere
  12.08.2013 10:06
  hoce li taj novi jat,leteti i za trebinje,na novi aerodrom-daj sta budalasate,u evropi jedino lufthansa germany posluje bez gubitka ostalo sve talasika,kakvi arapi-pa ameri idu sa srbijom na sud zbog solarne energije-srbija hin prevarila-balkan je to.

  Ime: Europejac Grad: Geneva-Brisel
  12.08.2013 08:16
  nek vide Bosnjacki politicari a i oni iz Banja Luke(kocnicari reformi u BiH koji vec 10 godina nedaju da BiH i narod ide napred ) kako se radi biznis: JAT Airways, koji je poslednjih godina tavorio u dugovima, prestao je da postoji posle skoro sedam decenija. Potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu sa Etihad Airways-om srpska nacionalna aviokompanija preimenovana je u Air Serbia i.....ubuduće će je voditi menadžment moćnog avioprevoznika iz Abu Dabija.
  Uz glamurozno predstavljanje nove kompanije Air Serbia, u stilu svetskih dogadjaja i prisustvo stjuardesa, u Beogradu su uz rukovanje, osmehe i zagrljaje sporazum o strateškom partnerstvu kojim Etihad postaje vlasnik 49 odsto dosadašnjeg JAT-a potpisali Džejms Hogan, prvi čovek avioprevozničkog giganta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić.

  Prvi avion sa oznakama nove aviokompanije, koja će u prvo vreme imati 14 aviona a kasnije i 22 vazduhoplova, trebalo bi da poleti u oktobru a letovi će uglavnom spajati države bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.
  Džejms Hogan, generalni direktor Etihada, najavio je da je cilj da Air Serbia uskoro postane profitabilna kompanija.

  „Uvešćemo novu flotu, koja će u prvoj fazi podrazumevati nabavku 10 aviona Airbus A-319, a u naredne dve do tri godine razmatraće se i nabavka još modernijih letelica Airbus i Boeing. U isto vreme, nastojaćemo da unapredimo poslovanje kompanije i dovedemo je u optimalno stanje. Da bi unapredili posao, moramo doneti i teške odluke, restrukturirati kompaniju i dovesti je na pravu meru. U narednih pet nedelja detaljno ćemo razmotriti stanje u firmi i razgovarati sa zaposlenima kako bi videli ko želi i može da nastavi putem nove kompanije. Na kraju, hoću da kažem da mi ne bi bili ovde da ne verujemo da Air Serbia ima svetlu budućnost.“
  Tako je gubitaš JAT, koji ima dug od skoro 200 miliona evra, za partnera dobio Etihad, najbrže rastućeg avioprevoznika u svetu, sa udelom u vlasništvu u kompanijama Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia i Aer Lingus, koji je samo u 2012. prevezao više od 10 miliona putnika.
  Pored toga što će postojeća flota biti zamenjena novom, Air Serbia u saradnji sa Etihadom uvešće i nove linije za Banjaluku, Ljubljanu, Abu Dabi, Bejrut, Kairo, Kijev, Prag, Budimpeštu, Bukurešt, Varšavu, Sofiju i Varnu.....Sarajeva nigde nema na listi....ZASTO je to ...nek nam neko saopsi iz Beograda ili iz Abu Dabija ....

  Ime: nema veze Grad: down under
  11.08.2013 17:49
  kako boni ne znate gdje je novac od privatizacije "nestao"?
  nije boni nest'o vec samo presao u druge privatne ruke u obliku raznoraznih poslovnih vecera, rucaka, puteva na seminare u raznorazne zemlje a kod odvaznijih novopecenih vlasnika tzv drustvene imovine, u materijalne vrijednosti od luksuznih jahti do velelepnih gradjevniskih poduhvata sto uspjesnih sto propalih. al' nema veze hajde bolan, nisu te pare od pocetka bile njegove vec od neke tamo kreditne banke.
  a sto se tice tuzlanske privrede .... Dita i Livnica propadose na oci Tuzlaka, novi toranj se nice u sred tuzle ... doduse ne od nesto malo nasih vec vise od ruskih para i masala i zaposlit ce nekih stotinjak lijepih i pamtetnijih cura i momaka. Cuo sam da je novi hotel "nadogradnja" stare kule.
  nema veze sto grijanje iz TA nije bas najbolje po cijelom gradu, sto Modrac lipsava od nebrige jer je "drustvena svojina" il kako mi kazemo "nicija imovina", sto gradski prevoz, autobusna stanica i zeljeznicki kolodvor izgledaju k'o da su izasli iz filma sto je pola Mad Max pola Povratak u Buducnost jer samo iza coska je BMW car centre, novi super market i ostale lijepote zapadne demokracije dok nova cesta do starog grada je jos uvijek na pola puta.
  Jes da nema puno novih radnih mjesta al zato masala i pored toliko novih mjesta za izlazak ne mozes nac' pristojno mjesto ni na Tenisu, ni u pivnici a bogami kadkad i u ovim novim ne alkoholnim "kaficima"
  Vozdra raja il' maksuz selam ko voli tak'e rijeci

  Ime: Hamburger
  11.08.2013 16:05
  Sloboda i demokracija je ne mogu mjeriti novcem.

  Ime: Monetarista
  11.08.2013 00:32
  "To je nama nasa borba dala ..."
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.