Dostupni linkovi

Američka vanjska i obrambena politika: Ženama ulaz nije dopušten


Barack Obama nominirao je za ministra obrane Chucka Hegela,
Barack Obama nominirao je za ministra obrane Chucka Hegela,
Rosa Brooks (Foreign Policy), priredila Mirjana Rakela

Kao kolumnistica Foreign Policy-a sveta mi je dužnost napisati: predsjednik Barack Obama je u svom timu za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku okupio - isključivo muškarce. To je korak natrag u odnosu na njegov prethodni mandat. Državnu tajnicu Hillary Clinton kojoj je jedinoj bio dopušten ulazak u muški klub zamijeniti će senator John Kerry.

Obama je dopustio da pametnu, obrazovanu, odlučnu ženu, Susan Rice, koja je bila logična naslijednica Hillary Clinton, dečki sa Capitol Hilla onemoguće u napredovanju u diplomatskoj karijeri.

Onda je za ministra obrane, neobjašnjivo, izabrao bivšeg republikanskog senatora Chucka Hegela, umjesto Michele Flournoy, ugledne podtajnice za obranu, koja je usput i demokratkinja, iako to ne bih isticala kao nešto što je bitno.

Evo kako, za sada, izgleda Obamin tim za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku: ministar obrane – bijelac, državni tajnik, također, šef CIA isto je bijelac, savjetnik za nacionalnu sigurnost - opet bijelac…
Susan Rice
Susan Rice

Da me krivo ne razumijete, upotrebiti ću Obaminu omiljenu frazu „dopustite da budem jasan (jasna)“. Nemam ništa protiv bijelaca. To su i moj otac, dvojica braće i suprug. I sve ih volim. Ali mislim da bi u državnom klubu trebalo biti i žena. Preciznije, predsjednik Obama je propustio povijesnu šansu da bude prvi predsjednik koji će na čelu Ministarstva obrane imati ženu.

Naravno, sasvim je u redu reći – na pozicijama u vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti trebaju biti najbolji, ali, ponekad su, među njima i žene.

Studije pokazuju da su, na primjer, žene one koje su manje sklone investicijskom hazardu, i spremnije na politički dijalog, ako se nalaze u vladi u sredini u kojoj je došlo do građanskog sukoba. Žene, ako su u izbjegličkim kampovima, u humanitarnim organizacijama koje raspodjeljuju pomoć, neće tu pomoć zloupotrebljavati, preprodavati.

Ne želim reći da bi planet, ukoliko bi žene vladale svijetom, bio mirnije i harmoničnije mjesto za život, samo zato što je nježniji spol, prirodno, pažljiviji nego muškarci.

Ipak, ako žene u prosjeku, postižu bolje rezultate u obrazovanju, razvojnim programima, investiranju, preveniranju sukoba, zašto to ne bi mogle i u područjima kao što su vanjska politika i nacionalna sigurnost. Žene čine većinu među diplomiranim studentima, među doktorima nauka, ali muškraci i dalje imaju prednost u nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici u omjeru 3:1, a taj odnos raste na višim pozicijama u tim službama.

Moglo bi se tako slobodno na ulaze ovih službi izvjesiti natpis: "Djevojkama ovdje nije mjesto“.

Kakva se poruka onda može poslati u inozemstvo?

U Afganistanu i na Bliskom istoku, SAD troše milijarde dolara kako bi zaštitili žene od nasilja i diskriminacije, omogućili djevojčicama da imaju isti pristup obrazovanju kao i dječaci, osigurali zastupljenost žena u tradicionalno muškim djelatnostima, poput sudstva, policije, vojske… Kada su žene „vidljive“ u našem vodstvu, onda pokazujemo našim afganistanskim, saudijskim ili pakistanskim prijateljima da ozbiljno mislimo ono što govorimo.

Važno je to učiniti, gospodine predsjedniče!

Još nije kasno da u Vašem timu za nacionalnu sigurnost bude i žena. Za početak što mislite o tome da Susan Rice ili Michele Flournoy zamijene Toma Donilona, na mjestu Vašeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, zapitala se Rose Brooks, profesorica prava na sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

Brooks je takađer radila kao analitičarka i savjetnica u Minstarstvu obrane i State Departmentu.
XS
SM
MD
LG