Dostupni linkovi

Afera “CG Telekom”: Crnogorski tužioci idu u SAD po dokaze


Sjedište Telekoma u Podgorici
Sjedište Telekoma u Podgorici

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je odlučio da pošalje tužioce u Sjedinjene Američke Države radi upoznavanja sa relevantnom dokumentacijom u vezi sa mogućom korupcijom u procesu prodaje Telekom Crne Gore Deutsche Telekom grupi 2005. godine.

Ova Stankovićeva odluka je naišla na zdušno odobravanje, ali dio opozicije i relevantnog dijela NVO sektora smatra da sjenku baca činjenica da je do nje došlo tek nakon javne “sugestije” doskorašnje ambasadorke SAD Sue Kay Brown.

Prije tri godine pravni zastupnik američke Komisije za hartije od vrijednosti Robert Dodge je javno izjavio da Komisija posjeduje dokumenta i dokaze na osnovu kojih su došli do zaključka da je Magyar Telekom sa više od sedam miliona eura podmitio više vladinih zvaničnika u postupku kupovine Telekoma Crne Gore 2005. godine, ali tada dokumenta nijesu bila dostupna javnosti.

Dodge je tada rekao da će kompletan materijal u vezi sa ovim slučajem, javnosti biti dostupan po okoknčanju slučaja.

Slučaj je odavno okončan, a jedan dio dokumentacije američki organi su dostavili crnogorskom Tužilaštvu koje u tome nije našlo osnov za gonjenje. Međutim, Tužilaštvo nikada nije iskazalo volju da pošalje predstavnike u SAD koji bi pregledali sve dokaze, već je reagovalo tek nakon javnog apela doskorašnje američke ambasadorke Sue Kay Brown.

U međuvremenu su Deutsche Telekom i njegova kćerka firma - Magyar Telekom pristali da plate skoro 100 miliona dolara da njujorški Okružni sud ne bi nastavio proces zbog malverzacija prilikom kupovine crnogorskog telekomunikacionog operatera.

Već ta činjenica, da je cijena poravnanja bila samo nešto manja od ukupne cijene Telekoma Crna Gora koji je prodat za 105 miliona eura je za mnoge bio krunski dokaz da je korupcije bilo.

Magyar Telekom, foto sa zvaničnog sajta
Magyar Telekom, foto sa zvaničnog sajta

Deutsche Telekom je, navodno, preko svoje podružnice Magyar Telekom crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije Telekoma Crna Gora isplatio višemilionski mito, a u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti je napisano da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Magyar Telekom-a omogućila tri direktora i to preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama ukupne vrijednosti sedam miliona i 350.000 eura.

Bolje ikad nego nikad

Domaća javnost je u ovim navodima "prepoznala" tadašnje članove uprave CG Telekoma Olega Obradovića ​i Miodraga Ivanovića koji su negirali učešće u koruptivnim radnjama, baš kao i advokat Ana Kolarević, za koju je i njen brat Milo Đukanović rekao da je izvjesno da se na nju odnose navodi o "sestri visokog državnog funkcionera", koja je takođe umiješana u koruptivne operacije u procesu privatizacije Telekoma.

Međutim, ostale su upamćene i Đukanovićeve izjave u kojima je rekao da je „u pitanju notorna glupost, odnosno, da gluposti postoje i sa ove i one strane okeana", te da "jedva čeka dokaze iz Amerike" jer ćemo se, kako je rekao, "slatko ismijati''.

Funkcioner vladajuće DPS i član skupštinskog Odbora za antikorupciju Obrad Mišo Stanišić kaže da odluka vrhovnog državnog tužioca predstavlja odraz autentične volje države Crne Gore da se bori sa korupcijom.

„Ja vjerujem da je to profesionalni odnos Tužilaštva prema toj, po meni takozvanoj, aferi i da je Tužilaštvo spremno da tu 'aferu' dovede do kraja, odnosno, uvidom u spise u SAD dođe do pravih saznanja i preduzme odgovarajuće mjere. Smatram da je to odraz i svake druge volje da Crna Gora hoće da se uhvati u koštac sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala na pravi način i da tu famoznu i takozvanu aferu 'Telekom' dovede do kraja“, navodi Stanoišić.

Opozicija načelno pozdravlja odluku Tužilaštva da ispita dokumentaciju o prodaji Telekoma koja se nalazi u Americi ali, sudeći po očekivanjima funkcionera Demokratskog fronta Milutina Đukanovića – nema povjerenja u tužioce.

„Ako je američko pravosuđe konstatovalo da se radilo o korupciji, očekujemo optužnice protiv ličnosti u Crnoj Gori koje su bile učesnici. Naravno, sporno je što je tek sada donijeta takva odluka. Trebalo je, izgleda, da neko iz američke Ambasade javno saopšti stav, a mi smo ubijeđeni da je vlast već davno mogla da ode, ali nijesu htjeli. Reagovali su tek na javno prozivanje. To je trebalo odavno uraditi, ali bolje ikad nego nikad. Mi očekujemo da tužilac pozove i predstavnika opozicije“, konstatuje Milutin Đukanović.

I u NVO MANS, odluku vrhovnog državnog tužioca, generalno, ocjenjuju pozitivno ali naglašavaju da je to trebalo uraditi ranije, a imaju i određene rezerve zbog dosadašnje prakse Tužilaštva u tretmanu slučajeva visoke korupcije.

„Dobro je da Tužilaštvo konačno pokuša nešto da radi, čini mi se više pod sugestijama Ambasade SAD. Nadam se da će to imati nekog efekta. Da je bilo volje, crnogorski tužioci su već mogli prikupiti dokaze i procesuirati taj slučaj ili reći da nema elemenata za procesuiranje. Problematična je dosadašnja praksa Tužilaštva, njegovo postupanje, odnosno, nepostupanje u svim ozbiljnijim predmetima u kojima je postojala sumnja na korupciju na visokom nivou“, napominje šravni zastupnik MANS-a, advokat Veselin Radulović.

XS
SM
MD
LG