Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:11 CET

  Bosna i Hercegovina

  Aerodromi Srpske: Kompanija bez aviona i bez letova

  Ilustracija
  Ilustracija
  Autor: Gojko Veselinović

  Ekonomskom politikom RS za 2013. godinu najavljeno je spajanje aerodoma u Trebinju i Banjaluci, te gašenje kompanije Sky Srpska, da bi se, navodno, ostvarile uštede u budžetu, ali postavlja se pitanje kakve uštede kad sve tri kompanije već godinama akumuliraju samo gubitke.

  Od pompezno najavljivane izgradnje aerodroma u Trebinju 2008. godine,  sa kojeg je, prema tadašnjim procjenama Vlade RS, godišnje trebalo letiti 250.000 putnika, u protekle četiri godine nije se odmaklo nigdje. 

  U međuvremenu je na troškove direktora i njegove kancelarije godišnje trošeno oko 360.000 KM, a kad se na to dodaju i troškovi izrade projektne dokumentacije, koja nikada nije ugledala svjetlost dana, dolazi se do cifre od tri miliona maraka.

  Iako u okruženju od 350 kilometara funkcioniše šest aerodroma, Vlada RS je smatrala da će se za putovanje avionom preko egzotičnog Trebinja odlučiti veliki broj putnika.

  Međutim, donesena je odluka da se JP Aerodrom Trebinje pripoji preduzeću Aerodromi Srpske, tako da će Republika Srpska dobiti preduzeće u čijoj će nadležnosti biti Banjalučki aerodrom, koji nema zvaničnih letova, i onaj trebinjski koji nije nikada izgrađen, a Aerodromi RS preuzeće i poslove kompanije Sky Srpska, koja će biti ugašena.

  „Aerodrom Trebinje i njegovo pripajanje neće biti problematično, nastaviće se sve one aktivnosti. A što se tiče Sky Srpske, prijedlog je u budžetu i u ekonomskoj politici da se početkom 2013. ova kompanija ugasi. Radnici će biti riješeni na zakonom predviđen način. Poslove koje je kompanija odrađivala dijelom će preuzeti Aerodrom Banjaluka, odnosno JP Aerodromi RS“, kaže ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović

  Vršilac dužnosti direktora nepostojećeg aerodroma u Trebinju Pero Munišić, koji je već dvije i po godine na toj funkciji, nema ništa protiv spajanja dva fantomska aerodroma:

  „S obzirom na ekonomsku situaciju i probleme, ovo je jedno iznuđeno rješenje, ali u datoj situaciji mislim da nije loše“, smatra Munišić.

  Iako nemaju ni aviona ni putnika, direktor kompanije Sky Srpska Zoran Injac, koja neće postojati od januara naredne godine, smatra da je neophodno postojanje domaće aviokompanije jer strane kompanije, kako kaže, nemaju ekonomski interes za letove sa Banjalučkog aerodroma:

  „Tvrdim da nijedna aviokomapnija ne želi u ovom momentu da uspostavi saobraćaj sa Banjalukom jer smo mi zaista u tom smislu malo tržište za sve ozbiljne avioprevoznike. Tu mislim i na low cost kompanije koje, da bi došle na određeni prostor, ili traže određene subvencije, ili su to gradovi i aerodromi sa oko dva miliona putnika na godišnjem nivou.“  

  Banjalučki aerodrom, pored svega, suočen je i sa mogućim gubitkom međunarodne licence za rad ukoliko ne otkloni tehničke nedostatke, a proteklih godina novac poreskih obveznika, koji se sliva u budžet RS, trošen je za milionske subvencije nerentabilnih aviolinija iz Banjaluke prema Salzburgu i Ljubljani, koje su na kraju ukinute.

  Spominjane su i mnoge zainteresovane kompanije, poput Ryan air-a, a u skorije vrijeme i genijalne ideje o skupim, subvencionisanim letovima za Beograd, za koje je Vlada RS trebala izdvajati oko milion maraka godišnje, ali na sreću JAT je odustao od te linije zbog ekonomske neisplativosti. Sada su, navodno, u igri Austrijanci, Kinezi ali i Grci. 

  „Kinezi četvrti, peti put dolaze, i to u sve većoj, brojnijoj i značajnijoj delegaciji. Oni su zainteresovani za razvijanje cargo saobraćaja. Na inicijativu grčkog amabasadora već smio bili u Atini na razgovorima, gdje su nas ljudi obavijestitli da su zainteresovani za upostavljanje takve linije“, kaže direktor Aerodroma RS Davorin Mihić.

  Damir MiljevićDamir Miljević
  x
  Damir Miljević
  Damir Miljević
  Ekonomista Damir Miljević smatra da Vlada bespotrebno zamajava javnost i troši sredstva na propale projekte koji nemaju ekonomsku isplativost.

  „Ono što mene čudi je da non stop Ministarstvo saobraćaja i veza i Vlada lupaju glavom o zid i prosipaju milione maraka subvencija za letove za koje znamo da nisu ekonomski isplativi“, ocjenjuje Miljević.

  Miljević dodaje da je jedini način za spas Aerodroma Republike Srpske dovođenje low cost kompanije koja bi Banjaluku spojila sa svijetom:

  „Ono što Banjaluci treba je priključak na jedan od velikih hubova u Evropi, a to je ili Beč ili Frankfurt, a to se može obezbijediti samo preko low cost carriera kao što su Rayan-air itd. I to je neki pravac koji treba da se gura.“

  I tako pompezno najavljivani projekti Vlade RS u oblasti vazdušnog saobraćaja godinama se svode na priče kako se “pregovara s ozbiljnim partnerima”, a suština je da će već od januara sljedeće godine JP Aerodromi Srpske imati u nadležnosti kompaniju bez aviona, aerodrom bez putnika i letova i livadu na kojoj bi možda nekad mogao biti aerodrom.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: SlanoMore Grad: RijekaVrbas
  04.12.2012 04:59
  politicari i vasi kolege tajkunci...budite malo matematicari...a ne samo tvrdoglavi i gledate svoj dzep....u okruženju od 350 kilometara funkcioniše šest aerodroma i samo to treba da vam kaze da nisu vam potrebni aerodromi ni u banja luci a ni u trebinju...nego fatite se ti para i nahranite narod i djecu sto nemaju sta jesti sirom ovih i svih ostalih gradova...

  Ime: Ciko Mak Grad: Balkan
  03.12.2012 02:20
  Kinezi četvrti, peti put dolaze, i to u sve većoj, brojnijoj i značajnijoj delegaciji. Oni su zainteresovani za razvijanje cargo saobraćaja. N kaže direktor Aerodroma RS Davorin Mihić...gosp. Davorin to kinezi dolaze jer ce nam doslepavati najnekvalitetnijeu robu....ja nigde na svjetu nisam vidjeo vise kineske robe sto je nazadje kvalitete nego na Balkanu....to treba da se sve ove vlade zapitaju kako to da kinezi bas ovde dovoze najlosiju robu i nije bas tako ni jeftina...ko je kriv zaa oto i zasto nema kontrole...sta mi sve jedemo, da li nam se djeca igraju sa igrackama sto imaju olovo ili kadmijum sku boju nikog nije briga...zato kinezi hoce aerodrom ...da jos vise smeca dovezu...pitajmo se zasto ne prodaju istu kvalitetu naprimer u ceskoj,rusiji,slovackoj...ili naprimjer u austriji...zato sto oni imaju dobru kontrolu a MI...Strasno je i sramotno
  Odgovor

  Ime: Ciciban Grad: Rusija
  04.12.2012 04:49
  nemoj tako ciko voli kina i rusija svoju srbe i njihovu sirotinju u srpsku...smeca vam ce da salju ko niko...mi u rusiju imamo organizaciju za kvalitete i saljemo ko koliko plati...a koliko platis toliko ces i dobit...znate ko zeljezo po kilogramu...ali nije svako zeljezo isto...ono na primjer sto saljemo u englesku i vama na balkan...oni plate na primer 10 funti a vi 2 eura...pa smislite se kome ide kvalitet
  Odgovor

  Ime: nebojsenebojsa Grad: Banja Luka
  04.12.2012 02:15
  i aerodomi a i Trebinje i Banjaluka i cela srpska su postali slepo crevo citavog balkana i BiH...otkad dojde dodik i njegovi SNSD-ovci na vlast u srpsku

  Ime: ano Grad: daleko
  02.12.2012 21:09
  zanimljivo kako mogu biti dvije avio komanije u jednoj drzavi dvije zeljeznice jest deyton skepo drzavu kakva tesko da funkcionise...
  Odgovor

  Ime: Dusko Grad: Laktasi
  04.12.2012 05:06
  dvije avio komanije u jednoj drzavi dvije zeljeznice, dvi tri poste, tri cetiri telefonske kompanija ....sto vise vladi napr oko 15, kantona,entiteta to manji pregled i zato to ovi politicari i vole jelsto manje pregleda i sto vise administracije to sve vise se moze zabacit love u svajcarske banke, sve vise se moze kupovati ranceva,aviona,pansiona, skupi izleta, moze se sve vise iskoristavati narodno blago, sto vise priodavati narodna dobra, sto vise koristiti banke drzavne za finciranje svojih privatni firmi i od kolega kapitalista firme refenincirati sa umnjenim kamatama...a narod narod ce da kopa ko kontenerima po smece sve dok ne zazivi pravana i narodna drzava....hvala
  Odgovor

  Ime: Dusan
  03.12.2012 05:52
  Naravno, razlaz je bolno ali jedino resenje.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.12.2012 09:18
  Dusan@
  Mislis na onakav scenario kao u Hrvatskoj? Sto da ne,nisam protiv takvog razlaza.
  Puste snove sanjas,Dusane...Ima jedan"mali problemcic"koji vas sprijecava u tome,a zove se Brcko? To vam je kost u grlu,nerjesiv problem. Nastavi sanjati,Dusane!
  Odgovor

  Ime: Dusan
  04.12.2012 09:06
  Eh, da neces mozda sa svoje socijale i opstinski placenog stana u Svedskoj doci da trunes u rovu? :)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  04.12.2012 09:40
  Dusan@
  A ko ti je rekao da sam u Svedskoj Dusane,ha?Mozda se upravo sada nalazim u Bosni! I,nikada u Svedskoj nisam bio na socijali,ako te to vec interesuje. I,nemam stan u Svedskoj,nego kucu,koju sam kupio na kredit,kao i svi koji ovdje rade.
  Jos te nesto interesuje Dusane?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: KD
  03.12.2012 23:25
  I Hrvatska je podijeljena, izmedju srednje Dalnacije i hrvatskog najjuznijeg dijela nelezi se isto "Brcko" naime Neum koji razdvaja Hrvatsku, pa ona ipak normalno funkcionise.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  02.12.2012 22:58
  Dokge god svaka može pod istim uslovima da koristi aerodrome i "vazdušni prostor", te pruge i stanice, dobra je prilika za zdravu konkurenciju! Pa nek sude korisnici usluga...
  Odgovor

  Ime: Alex Grad: Moscow
  04.12.2012 15:51
  Ime: Anonimni posjetilac Grad: KD

  Ne znas ti nista anonimni, covjek nije spomenuo slucajno Brcko, Brcko razdvaja RS na 2 dijela tako da je nemoguce da RS nema sansu da ode u "veliku Srbijju" bez zapadnog dijela tog intiteta, a i da kad bi htjela trebas znati da Hrvaska nikad ne bi dozvolila da se granici sa "velikom Srbijom" jer bi to u buducnosti imalo vrlo lose posledice, tj. ponovno ohrabrenje na stvaranju sna o granici, Karlobag, Karlovaac, Virivitica. U to ide u prilog i izjava g. Stjepana Mesica o slanju hrvatske vojske na presjecanju koridiora u Brckom. Nemoj misliti da je on to slucajno bez zelenog svjetla iz politickog vrha cijele Hrvatske kao i iz samog NATO-a u kojoj je Hrvatska punopravni clan a Srbija vojno neutralna.
  I jos nesto ne ide u prilog tvom komentaru. Jug Hrvatske nikad nije trazio teritorijalno otcjepljenje od matice Hrvatske a takodje ni grad Neum od BiH. Radi se o medjudrzavnom sporazumu o nesmetanom prolasku kroz Neum kao i nesmetanom koristenju luke Ploce.
  Usput, otidji u Brcko na licu mjesta i pogledaj taj grad malo blize. Kad skontas neke stvari vidjeces da bi svaka pomisao o otcjeplenju bilo kojeg dijela teritorije u BiH bilo pogubno ko bi to pokusao. Da ne bude zabune, bilo bi pogubno kad bi i Federacija BiH otcjepljenje, pa cak i kad bi sam District Brcko trazio otcjepljenje od BiH.

  Ime: SITNICA
  02.12.2012 15:31
  Nema dovoljno kajmaka za kajmacenje.

  Ime: Ante Grad: Brcko/Svedska
  02.12.2012 00:11
  cuo sam da bi iz svedske jedna airo kompanija trebala da ima letove iz Malmoa, stokholma za banja luku iduce 2013..ali ja se pitam ko ga ce prevozit...jer mi sto se nalazimo u svedskoj izbjeglice svi smo protjerati sa tog prostora od srpske armije i vlade sto je upravljala upravo iz banja luke i pala i sad ja da slecem u banja luku i da tamo genocidna srpska koristi moje pare kroz avio i aerodromske takse ...e pa nece moci ni od mene a ni od mojih prijatelja sto zive ovde i pricali smo o ovome koji takodje kazu da nikad nece slecati u banja luku i sve dok postoji genocidna-dajtonska srpska...i da ce radije ici preko kenije ili zimbabvea ali ne preko banja luke da dojdu do svojih rodnih kuca....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  02.12.2012 23:03
  Pa, dobro, Ante, šta sada hoćeš, u Doboj direktno da leti?!
  Na koju foru mislite da živite u Bosni, kad rezonujete k'o Veliki Krmak, koji, eto, neće u "Teheran"?

  I onda se nemojte čuditi što se u Bosnu ide preko Kenije i Velikog Zimbabwea, jer to što se na karti vidi da je Balkan u Evropi - to je samo optička varka.
  Odgovor

  Ime: BalkanEX Grad: Tu na brdu
  04.12.2012 02:11
  @milivoje ...ja neznam jesi li tio bio pjan ili nisi bio pri sebi kad si citao ovaj gore komentar od ante...ali ante nigdje ne spominje doboj...a ostatak tvog komentara niko ovde a nija nemoze odgonetnut...drugi put budi trjezan kad pises i nemoj pjan u auto...Pozdrav
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  04.12.2012 09:57
  BalkanEX@
  Bolje bi tebi bilo da komentare malo bolje citas.Ili si procitao,ali nisi razumjeo?Dalo bi se prokomentarisati ko je ovdje pijan!
  Odgovor

  Ime: KD
  02.12.2012 18:09
  Banjalucki aerodrom geografski pokriva oko pola BiH.Nije istina da nema putnika. Razlog lezi izmedju ostalog sigurno u loseg menedzmentu aerodroma a u sirem smislu sigurno i losoj politici vlade RSa. Pogledajmo, iz Banja Luke za vrijeme ljeta desetine autobusa voze za CG. Put avtobusom traje skoro 10 sati. Carter letovi bi sigurno bili jevftinji i 10 puta brzi, ali za menedzment je ovo prekomplikovano,lakse je sjediti i citati novine u nekoj kancelariji i traziti od vlade dotacije.
  Odgovor

  Ime: b Grad: BiH
  03.12.2012 17:00
  Neko u ovoj zemlji, a pogotovu u Državi BiH, nezna šta je saobraćajna spirala u zraćnom saobraćaju. U oba entiteta piljari ili bivši vojni piloti se bave saobraćaje u zraku. Smiješno i žalosno u isto vrijeme. Čak i piloti iz saobraćaja su veoma loši menadžeri u saobraćaju. Nije ništa bolje i kpnenom saobraćaju. Nemogu šoferi da vode saobraćajna preduzeća. A bogme ni opštine.
  Živio Dodo!
  Odgovor

  Ime: djuro Grad: srpskaprivatna
  04.12.2012 02:22
  Banja Luke za vrijeme ljeta desetine autobusa voze za CG. Put avtobusom traje skoro 10 sati....dodbro dosli u srpsku gde nista ne funkcijonise i nemamo autoputova...ali ima dodik ranc i avion i dobre banke ...hvala lepa presednice dodik

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: Banjalkucanin
  01.12.2012 03:07
  Ne treba se cuditi, menadzment aerodruma je prespavao vec skoro 10 godina. Nisu uspostavljene saradne sa velikim hubovima poput Beca i Frankfurt, upravo to o cemu govori gospodin Miljevic. Nije istina da nema putnika i ekonomske isplativosti. Na poitezu od Biljeljine do Bihaca, znaci podrucje koje bi gravitiralo ka banjaluckom aerodrumu ima oko 1,5 miliona stanovnika. S tog podrucja ima mnogo gastarbajeta u Njemackoj i austriji. Nezaboravi mo, iz ovih zemalja na desetine i desetine autobusa i minibuseva krece put toga dijela BHa. Izvjesni "Bakic-Reisen" vec decenijama saobraca tri puta sednicno iz Frankfurta za Banja Luku i to sa vise autobusa krcatih putnika. Povratna karta iznosi 300,-€. Skoro iz svakog veceg mjesta iz Njemacke i Austrije odlaze preko vikenda za Banja Liku razni prevocnici uglavnom na crno, koji ne placaju porez nikome.
  Za vrijeme ljtne turisticke sezone za Tivat nema niti jednog carter leta, dok na drugoj strani na desetine autobusa odlaze svakodnevno put crnogorskog mora. Izgleda da razni autoprevoznici i svercari imaju veci lobi nego sam banjalucki aerodrom. Ako vlada nije sposobna da upravlja aerodromom, a kako izgleda ocigledno je tako, onda Banjalucki aerodrom treba privatizovati odnosno treba prodati nekoj stranoj kompaniji,naprimjer njemackoj, svajcarskoj ili austriskoj, pa ce tamosnji nesposobnjaci vidjeti da li je isti isplatitv ili nije.
  Ako se slicno ne ucini, gasenje aerodruma je neminovno.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  02.12.2012 20:33
  Anonimni@
  Zaboravio si samo na jednu sitnicu?
  Nikada,bas nikada ni jedan Bosnjak nece sjesti u avion za Banja Luku.Procitao si ove komentare,gore?Vidis,oni bi radije isli preko Zimbabvea,nego preko Banja Luke! Sta ces,nedaju vam ljudi da se s njihovim parama hranite i izgradjujete.Nisu vam zaboravili,da ste ih vi protjerali.
  Najbolje bi vam bilo da se udruzite s bracom Rusima?
  Ako vas i oni uopste zele,a izgleda da ne zele,jbg.
  Odgovor

  Ime: Banjalucanin
  03.12.2012 23:16
  Koliko znam Bosnjaci zagovaraju cjelovitu BH. Pa valjda je Banja Luka u BH. Necae valjda po tebi Bosnajk iz Bana Luke, ako treba da leti ici u Sarajevo. Pa ako Bosnjaci nece dolaziti u Banja Luku i eventualno zivjeti u njoj, zasto se onda toliko strasno zalazete za cjelovitu BH, a protiv ste i eventualne pomisli na otcjepljenje RSa.
  Ili je to mozda tvoja totalna rezignacija da je BH vec podijeljena, pa necete da kupujete robu u RSu, necete da letite s banjaluckog aerodruma i tako kako ti kazez "nedate da se vasim parama hrani i izgradjuje RS". Po tebi je BH totalno podijeljena. Zar ne? Ja mislim da je BH jos uvijek zajednicka drzava i da tako treba i da ostane. Ona se treba samo dalje uredjivati gdje ce svi pronaci svoje interese u njoj.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  04.12.2012 10:44
  Banjalucanin@
  Naravno da je podjeljena,i etnicki razgranicena?Kada Bosnjaci osjete i vide da se stanje u rs-u mijenja na bolje,mozda i promijene svoje misljenje?To se moze uciniti,pod uslovom da se prestane sa urusavanjem drzavnih institucija,svakodnevnim prijetnjama o secesiji,nazivanjem Sarajeva Teheranom,gradnjom raznih cetnickih spomenika,krstova(cista provokacija) i mnogo toga jos!! Vas u rs-u ne unistavaju Bosnjaci,nego Milorad Dodik.
  Dok god on bude radio to sto radi,nema kruha u Bosni ni za jedan narod.Njegova je greska sto postoji animozitet Srba prema Sarajevu,i animozitet Bosnjaka prema Banja Luci!
  I ptice na grani znaju da Federaciju godinama spasavaju doznake koje dolaze iz inostranstva.Svake godine te cifre se krecu izmedju 3,5-4 milijarde maraka?To nisu mala sredstva.
  Kazes,valjda je Banja Luka u Bosni?Naravno da je u Bosni,ali tvoj predsjednik rece opet prije dva dana na beogradskoj televiziji,da je rs drzava!! E, ta retorika odvraca Bosnjake od Banja Luke,od rs-a.Navescu ti svoj primjer.Ja sam iz Banja Luke,medjutim ne idem nikada u taj grad kada dolazim na odmor?Idem kolima na Bihac,poslije toga idem u Sarajevo.I tako je svake godine.I ne treba da se cudis tome.
  Mi Bosnjaci to ne radimo radi vas,obicnih gradjana,vec zbog Dodika i njemu slicnih.On je taj koji je stvorio animozitet Bosnjaka prema rs-u,i obratno.
  Kada se Bosna pocne dozivljavati kao svoja drzava od strane Srba,onda ce se promijeniti i misljenje o rs-u kod Bosnjaka.To ti je Banjalucanine ta famozna formula za normalne odnose izmedju Banja Luke i Sarajeva.

  Ime: lola srbin-BG Grad: Austrija/Beograd
  01.12.2012 02:40
  ko ide u banja luku avionom...ma daj tamo se ide konjskim kolma ili traktorom...upitajte svog presednika dodika i kologu njegovog tadica on ce vam to objasnit

  Ime: Dusan Grad: SDS
  01.12.2012 02:37
  mozda nemci i kupe areodrome od dodika i snsd-ovaca....sbsd-ova Vlada RS i Elektroprivreda RS 26. septembra ove godine su sa njemačkom kompanijom RWE Innogy sklopile ugovor o strateškom partnerstvu za izgradnju hidroelektrana.
  Projekat predviđa osnivanje zajedničke firme RWE i ERS, sa vlasničkim udjelom od 60 naprema 40 odsto u korist njemačkog partnera. Planirana je izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, snage 260 megavata, te ukupne vrijednosti 460 miliona evra...to je dobra lova za dodika i snsd-ovce nema sta ja mislim dobra zarada...svajcarske banke bitce vesele kad cuju dobijo dodik narodnu lutriju...a narod nema sta da jede i ide po kontenerima za smece trazi hranu po banja luci i celoj dodikovoj privatnoj firmi zvana srpska

  Ime: Doc Grad: Sydney
  30.11.2012 16:01
  Sta reci na ovaj tekst? Ovo je samo jos jedna od nebuloza predsjednika tzv. Republike Srpske, Milorada Dodika, i njegovih poltrona. Nadam se da ce gradjani shvatiti da ih ovaj buzdovan i hohstapler vara i laze ne bi li zadrzao svoju fotelju u saradnji sa Zlatomirom, Tihomirom, Dragomirom i ostalim njegovim supozitorijama.Licno mislim da je ovo pocetak njegovog kraja.
  Odgovor

  Ime: nn Grad: bijeljina
  04.12.2012 00:15
  lako se ovim sto su vani kofrciti sto nisu ovde pa da vide da ove nove vlasti ne mogu okreciti stare aerodrome a kamoli napraviti nove
  ovdje se zivi u 92goj vrijeme stoji a mi jos nismo svatili da se treba dislocirati odavde nama aerodrom treba samo za odlaske (karta u jednom smjeru)
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  04.12.2012 10:54
  nn@
  Sve to sto vas je snaslo,treba da zahvalite politicarima za koje glasate svaki put,a tu prije svega mislim na Dodika,Micu Micica i ostalu bratiju.Za tvoju utjehu,ni u Federaciji nije nista bolje.
  PS.Kada pocnete birati one politicare koji ce brinuti o gradjanima,a ne one koji vam vec 15 godina prodaju maglu u vidu nekih referenduma,onda ce se situacija promjeniti na bolje.Jer,od tog Dodikovog referenduma jedinu korist ima upravo samo on,niko vise.
  Odgovor

  Ime: Doc Grad: Sydney
  04.12.2012 10:28
  Davno je i pokojni Njegos govorio: "Koj' na brdu ak' imalo stoji, vise vidi vec onaj pod brdom".
  Prateci zbivanja u zemlji rodjenja, narocito u zadnje dvije decenije, situacija je gora i neizvjesnija nego '92. Nametnuti (nam) rat je proizveo gomilu nacionalistickih kriminalaca, prevaranata, lopova, tajkuna, zlocinaca i pljackasa da obicni gradjanin vidi spas jedino u dobijanju 'karte u jednom smjeru'. Potpuno shvatam te nesretnike, u koju grupu kao prognanik i sam pripadam, ali normalni covjek mora konacno upotrijebiti vlastitu pamet, a ne uvijek i ponovo glasati za iste nacionaliste i hohstaplere, koji nas u zadnje dvije decenije non-stop varaju.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.