Dostupni linkovi

Sandžak podijeljen između Sarajeva i Beograda


Sukob Bošnjaka i policije u Novom Pazaru 4. septembra 2010.
Sukob Bošnjaka i policije u Novom Pazaru 4. septembra 2010.
Podjele među Bošnjacima u Sandžaku su duboke.

Posljednji incidenti još jednom su otvorili priču o postojanju i djelovanju dvije islamske zajednice u ovom dijelu Srbije, ali i o različitim uticajima sa jedne strane Beograda i sa druge strane Sarajeva.

Uticaj poglavara Islamske vjerske zajednice u BiH, reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića, nikako nije zanemarljiva u komplikovanoj i danas teškoj situaciji među Bošnjacima u Sandžaku, i pitanje da li je on jedan od generatora podjela u Sandžaku konstantno prati ovu krizu na jugu Srbije.
Uticaj poglavara Islamske vjerske zajednice u BiH, reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića, nikako nije zanemarljiva u komplikovanoj i danas teškoj situaciji među Bošnjacima u Sandžaku


Donekle je i reis sam otklonio dileme kada je podržao muftiju Muamera Zukorlića, tj. njegovu Bošnjačku kulturnu zajednicu na izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka u Sandžaku.

Taj potez se dvojako tumačio u Sandžaku.

Tako su ga predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa Zukorlićem, smatrali logičnom podrškom duhovnog centra u Sarajevu, dok u nevladinim organizacijama upozoravaju da je riječ o najdirektnijem primjeru interesnog uplitanja u unutrašnje odnose druge države.

"Interes svakako da postoji. Mislim da je prva greška napravljena još tokom konstituisanja Sveislamskog sabora kada se isto tada pozivalo na jedinstvo muslimana i jedinstvenu islamsku zajednicu," kaže Semiha Kačar, iz sandžačkog Odobora za ljudska prava.

Odlazak u Sarajevo

Muamer Zukorlić, arhivska fotografija
S druge strane, Zukorlić odbija kritike i navodi da je duhovni centar Bošnjaka Sarajevo, te da stoga ne treba da čudi reisov uticaj na dešavanja u ovom osjetljivom dijelu Srbije:

"Kada patrijarh ili neki mitropolit daje poslanicu koja se odnosi na nacionalno srpsko pitanje u Bosni, na Kosovu ili u Hrvatskoj, onda to nije uplitanje. I onda je to normalno, jer je to najviši vjerski, duhovni, pa i nacionalni autoritet srpskog naroda i onda to nije uplitanje. I upravo mi dižemo glas zbog toga - što smo premanentno žrtva pokušaja legalizacije dvojnih standarda - da jedno pravilo važi za Srpsku pravoslavnu crkvu, a druga pravila važe za nas."

No, u izbore za Bošnjački nacionalni savjet nisu se uplitali samo vjerski lideri.

O tome da li je bilo uticaja političkih partija iz BiH, pojašnjava gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović:

"Oni su davali izjave ko koga podržava. Nisu dolazili ovdje, nego se išlo u Sarajevo."
Zukorlić: Kada patrijarh ili neki mitropolit daje poslanicu koja se odnosi na nacionalno srpsko pitanje u Bosni, na Kosovu ili u Hrvatskoj, onda to nije uplitanje


Na pitanje ko je kome dao podršku, Mahmutović kaže:

"Pa Bakir Izetbegović Zukorliću, a Sulejman Tihić Ugljaninu."

Dilema Beograd ili Sarajevo najdublje dijeli stvarnost u Sandžaku, što pokazuje i naša anketa u centru Novog Pazara:



********************************
Mogli bi vas interesovati i sljedeći tekstovi:
Zukorlićeva ideja o Sandžaku je prevaziđena
Bošnjaci su otuđeni od Srbije
Problem Sandžaka nije za međunarodne posrednike

Napetost u Sandžaku raste
XS
SM
MD
LG