Dostupni linkovi

RS neće prihvatiti mogućnost da BiH prizna nezavisnost


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je sinoć da RS neće prihvatiti mogućnost da BiH prizna nezavisnost Kosova.

"To što se Kosovo proglasilo nezavisnim, treba smatrati secesijom i mi ćemo upotrebiti sve kapacitete koje RS ima u okviru BiH da se ne prizna nezavisnost Kosova", kazao je Dodik posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Dodik je kazao da vlade RS i Srbije imaju izuzetno dobru saradnju, dodajući da su razgovarali i o mogućnosti formiranja zajedničkog tima koji bi radio na ublažavanju posledica globalne ekonomske krize.

Dodik je kazao da je s Jeremićem razgovarao i o realizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, kojim je omogućena saradnja RS sa Srbijom na najvišem nivou otkako postoji taj entitet. Premijer RS je Jeremića obavestio i o nedavnom političkom dogovoru iz Pruda, navodeći da je tim spoprazumom predviđeno rešenje pitanja statusa državne imovine u BiH i distrikta Brčko.

Jeremić je rekao da je s Dodikom razgovarao o situaciji u regionu, ističući da imaju iste stavove o pitanjima mira i stabilnosti, evropskoj integraciji i ekonomskim odnosima RS i Srbije. Jeremić je ponovio da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, insistira na poštovanju tog sporazuma, dodajući da će Srbija poštovati i podržati sve dogovore tri naroda u BiH, pa i Prudski sporazum.

On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet međunarodno priznatih država, te i BiH, ocenivši da je snažna i prosperitetna RS uslov jake i prosperitetne BiH. Jeremić je još kazao da su razgovarali i o mogućnostima energetskog učvršćivanja i stabilnosti Balkana posle potpisivanja državnog sporazuma Rusije i Srbije. Srbija i RS će u toj oblasti imati veliku saradnju, dodao je on.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG