Dostupni linkovi

Stari – novi prijepori oko Jasenovca


Jasenovac
Jasenovac

U Zagrebu je predstavljena knjiga „Magnissimus crimen – pola vijeka revizionizma u Hrvata“ javnosti nepoznatog autora Solomona Jazbeca. Na 800 stranica, na primjeru Jasenovca autor tvrdi da u Hrvatskoj vlada povijesni revizionizam, odnosno negiranje činjenica iz Drugog svjetskog rata.

Prve reakcije iz Jasenovačkog spomen-područja kažu da su njegovi stavovi netočni i da nisu dobronamjerni.

Jasenovcem se nitko u Hrvatskoj ne bavi na primjeren način, pa sam kao unuk žrtve jasenovačkog logora smrti morao sam napisati ovu knjigu, kaže za naš radio Solomon Jazbec, čija je knjiga „Magnissimus crimen“ predstavljena u Zagrebu.


„Ta je knjiga u prvom redu elaborirana studija o novom postavu Memorijalnog muzeja Javne ustanove 'Spomen-područje Jasenovac'. Ja dajem jednu sveobuhvatnu kritiku tog – ajdemo reć – sveobuhvatno revizionističkog postava, koji kroz jedan postmodernistički pristup iskrivljava, umanjuje, pa čak u nekim segmentima i negira holokaust i genocid nad Srbima na mjestu najvećeg stradanja srpskog, židovskog i romskog naroda u povijesti ovih prostora. I potom kroz tu kritiku se vidi da je Jasenovac postao danas jedna prononsirano politička tema kojom se svi zapravo neadekvatno bave.“

Drugi svjetski rat en general, i da se vidi da je revizionizam zapravo postao temeljni problem društva kroz koji se ruši moral društva i kroz takvo uništavanje povijesne memorije se stvara supstrat za novi genocid, za nove ratove itd.

Kako nitko ništa ne poduzima, odlučio sam ja reagirati, kaže Jazbec, priznajući da nema znanstvenu kvalifikaciju za bavljenje ovim temama. On želi da 800 stranica ove knjige bude poticaj za javnu raspravu.


„Jednostavno sam morao nešto učiniti kao zabrinuti građanin da alarmiram javnost, da skrenem pažnju na problem, da javnost shvati koliko je velika manipulacija Jasenovcem danas, i da se u društvu otvori javna rasprava o jasenovačkom logoru, o tome kako se on prikazuje danas, o poučavanju o holokaustu, kako se prikazuje Drugi svjetski rat en general, i da se vidi da je revizionizam zapravo postao temeljni problem društva kroz koji se ruši moral društva i kroz takvo uništavanje povijesne memorije se stvara supstrat za novi genocid, za nove ratove itd.“


Novi postav jasenovačkog spomen-područja izazvao je različite reakcije, a ovako intonirane kritike prvi je iznio direktor jeruzalemskog centra „Simon Wiesenthal“ Efraim Zuroff. Zurof je i inicirao osnivanje „Margel instituta“ koji je izdavač ove knjige, kaže njegov čelnik Alen Budaj.


„Margelov institut je manjinska nevladina organizacija židovske manjine, osnovan je prošle godine na poticaj dr. Efraima Zuroffa i u uskoj smo vezi sa centrom „Simon Wiesenthal.“ Sudjelovali smo do sada na međunarodnoj konferenciji održanoj u Banja Luci prošle godine, imali smo tamo stručni rad i predavanje, a ja sam imao jedan referat o poricanju holokausta i genocida u Hrvatskoj koji je bio prošle godine održan u Srbiji.“


Neki stavovi izneseni u Jazbecovoj knjizi već su doživjeli demanti od strane znanstvenika koji se bave nedavnom poviješću i njenim prezentiranjem, i od nekih predstavnika židovske zajednice u Hrvatskoj. Teza da se o Jasenovcu šuti i da se prikriva ustaške zločine jednostavno ne stoji, kaže za naš radio dugogodišnja ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić:


Jasenovac je vidljiv, ustaški zločini su priznati, o ustaškim zločinima se danas jasno i glasno govori sa svih pozicija.

„Ne mogu reći da se nešto skriva, ili da nečega nema, da ne postoji! To naprosto nije točno! Jasenovac je vidljiv, ustaški zločini su priznati, o ustaškim zločinima se danas jasno i glasno govori sa svih pozicija – i sa pozicije struke i sa pozicije politike. To je moj stav i mislim da je svaki oblik nedobronamjerne kritike za nas nešto zaista – minorno.“


Predsjednik židovske zajednice Beth Israel i autor niza knjiga o holokaustu Ivo Goldstein ne slaže se sa Jazbecovim ocjenama stava hrvatskih vlasti prema znanstvenom bavljenju manjinama:


„Nisam vidio knjigu i – naravno – ništa ne mogu o njoj reći. Međutim, iz nekoliko najava koje su sami autori i recenzenti objavili mogu reći da neke teze iz tih tekstova jednostavno ne stoje. Ne stoji da su knjige o Židovima, Srbima ili drugim nacionalnim manjinama marginalizirane i „potplaćene“ u Ministarstvu kulture. To je zasigurno netočno, a za ostale stvari moći ću reći kada knjigu pročitam, dakle za desetak dana.“

XS
SM
MD
LG