Dostupni linkovi

Slučaj “Helikopter”: Godinu dana bez krivičnog postupka i optužnice


Olupina srušenog helikoptera
Olupina srušenog helikoptera

Godinu dana nakon pada transportnog helikoptera Vojske Srbije, u kom je poginulo sedam ljudi, Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije odlučilo o mogućem podizanju optužnice i krivičnom postupku u ovom slučaju.

Jedina presuda doneta je sedam meseci nakon pada, 23. oktobra. Tada je Vojni disciplinski sud doneo presude protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje.

"General major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog prepusta propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti presutp oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja".

General-major Ranko Živak neće moći da napreduje u službi jednu, a general Predrag Bandić dve godine.

Ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je sa te funkcije ali ne zbog tog slučaja već zbog seksističke izjave upućene novinarki B92: “Volim novinarke koje lako kleknu”. Zlatibor Lončar je I dalje ministar zdravlja.

U najvećoj vazduhoplovnoj nesreći u Srbiji, u poslednje dve decenije, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče, dečak, porodice Ademović.

Tužilaštvo je u okviru predistražnog postupka, bar prema dostupnim informacijama, saslušalo 30 ljudi u svojstvu svedoka.

XS
SM
MD
LG