Dostupni linkovi

Oko 200 javnih ličnosti, među njima nobelovci traže od EU pomoć za Nađu Savčenko


Ukrajinski aktivisti ispred ambasade Rusije u Kijevu, 6. mart 2016 .
Ukrajinski aktivisti ispred ambasade Rusije u Kijevu, 6. mart 2016 .

Tri dobitnika Nobelove nagrade više od 200 politički lidera i javnih djelatnika u otvorenom pismu koje je potpisalo 5.000 ljudi, zatražili su danas od Evropske unije da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi ukrajinsku pilotkinju Nađu Savčenko koja štrajkuje glađu.

Tridesetčetvorogodišnja pripadnica ukrajinskih vazduhoplovnih snaga oteta je iz Ukrajine i optužena za smrt dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine, a suđenje joj je iznenada odloženo u četvrtak.

Prijeti kazna od 23 godine zatvora, a Tužilaštvo tražilo da bude proglašena krivom. Savčenko je stupila je u štrajk glađu i žeđu poslije naglog odlaganja suđenja, čime joj je onemogućeno da iznese završnu riječ.

Stotine demonstranata protestovale su u nedjelju ispred ruske ambasade u Kijevu, tražeći oslobađanje Nadje Savčenko.

Prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Beloruskinja Svetlana Aleksijevič i dvoje njenih prethodnika, Austrijanka Elfride Jelinek i Litvanac Tomas Venclova, potpisali su otvoreno pismo "onima koji vladaju Evropom", u kojem su istakli da je, osim života nađe Savčenko, u igri i kredibilitet Evrope.

"Naša sposobnost da joj spasemo život dokazaće efikasnost međunarodne diplomatije, a naši napori poštovanje evropskih vrijednosti", navodi se u pismu objavljenom u nedjelju na internetu, koje je jutros potpisalo 5.000 ljudi.

Nađa Savčenko je "kidnapovana i zatočena u Rusiji već 20 mjeseci", dodaje se u pismu. Potpisnici navode da su ruske vlasti izvrgli ruglu ljudska prava, međunarodno pravo i sopstveni ustav i pokazale da ne poštuju međunarodnu zajednicu i Sporazum iz Minska, zaključen u ciju okončanja sukoba između vlasti u Kijevu i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Nađa Savčenko negira da je umiješana u smrt ruskih novinara i optužuje proruske separatiste na istoku Ukrajine koji su je uhapsili na teritoriji Ukrajine i predali ruskim vlastima.

XS
SM
MD
LG