Dostupni linkovi

Crna Gora: Zahtjev za provjeru šest banaka zbog 'pranja novca'


Crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu i Centralnoj banci Crne Gore osam zahtjeva za provjeru šest banaka zbog sumnje da su prale novac.

Uprava je saopštila da su u posljednjem periodu pojačali monitoring rada poslovnih banaka i da je u određenom broju slučajeva utvrđeno da nisu preduzele zakonom potrebne radnje i provjere.

Iz Uprave nisu naveli imena kontrolisanih banaka i u čijem radu su utvrđene nepravilnosti jer su gotovo svi podaci i predmeti koji se obrađuju označeni sa određenim stepenom tajnosti.

Prilikom kontrole uočeni su različiti pristupi prilikom prepoznavanja sumnjivih transakcija, da budu različito tretirane kod dvije banke. Kod jedne banke Uprava je naložila privremenu obustavu transakcije zbog postojanja sumnje da je izvršeno pranje novca.

Nakon prikupljanja dokumentacije od ostalih banaka, utvrđeno je da su povezana lica sa nerezidentnim fizičkim licem preko druge banke obavljala slične transakcije po istom osnovu, kao i da ta banka nije prepoznavala niti prijavljivala takve transakcije kao sumnjive.

XS
SM
MD
LG