Dostupni linkovi

U Beogradu počinje Nedelja ponosa


U Beogradu u ponedeljak počinje Nedelja ponosa, koja će trajati do 20. septembra, kada će biti održana Parada ponosa za koju organizatori veruju da će ove godine proći bez incidenata.

Nedelja ponosa će zvanično početi skupom u Mikser hausu, posle čega će biti otvoren tradicionalni Kvir salon, izložbom koja je posvećena razotkrivanju stereotipa o manjinskim društvenim grupama i patrijarhalnom društvu.

Tokom sedam dana Nedelje ponosa biće organizovani različiti debatni, kulturni i zabavni programi čiji je cilj da najširu javnost upoznaju s položajem LGBT osoba u Srbiji.

"Što se tiče same Parade ponosa, u kontaktu smo s policijom i gradskim vlastima i koliko znamo, zvanični stav policije je da je sve potpuno spremno za Prajd. Očekujemo da će sve proći bez problema", rekao je za član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić.

On je istakao da je za organizatore veoma značajno to što će to biti druga godina za redom da se u Beogradu organizuje Parada ponosa.

Prema njegovim rečima, korak napred je i sama najava Parade, koja protiče bez poziva na nasilje.

Kako je najavljeno u nedelju 20. septembra, u isto vreme će se, stotinak metara dalje, okupiti i učesnici Trans parade, koja se ove godine organizuje prvi put.

XS
SM
MD
LG