Dostupni linkovi

Irska legalizovala istospolne brakove


Irska je uvjerljivom većinom glasova legalizovala istospolne brakove na prvom nacionalnom referendumu o tom pitanju, objavili su u subotu čelnici oba tabora na irskom glasanju, čak i dok se zvanični glasovi još prebrojavaju.

Visoki zvaničnici kampanje "protiv", koji su pokušali spriječiti izmjene u irskom ustavu kako bi se omogućili istospolni brakovi, tvrde da je sada jedino nepoznato "s kojom marginom" će biti razlika u glasovima na jučerašnjem referendumu.

"Mi nismo prva zemlja u svijetu koja će to uvesti u ustav , a što smo to učinili putem narodnog glasanja, čini nas svjetionikom, svjetlom za ostatak svijeta slobode i ravnopravnosti. Stoga je danas veoma ponosno biti Irac", izjavio je Leo Varadkar, ministar u vladi koji se otvoreno deklarirao kao homoseksualac na početku kampanje koju je predvodila vlada na izmjeni irskog konzervativnog katoličkog ustava, prenosi AP.

"To će biti veoma značajna većina za one koji su glasali za promjene ustava. Da budemo iskreni, uopće nisam iznenađen", izjavio je irski senator Ronan Mullen, jedan od tek nekolicine političara koji su se zalagali za odbijanje promjena.

Politički analitičar Noel Whelan naglasio je da je većina glasova "za" registrovana čak i u konzervativnim ruralnim oblastima i dodao je da je jedino pitanje kolika će biti većina glasova "za" kada se prebroje svi glasački listići u toj većinski katoličkoj zemlji od 4,6 miliona stanovnika.

XS
SM
MD
LG