Dostupni linkovi

Češki umjetnici "poklanjaju" svog predsjednika Putinu


Česi potpisuju peticiju da se, u znak "zahvalnosti za to što je sovjetska Crvena armija oslobodila veći dio Čehoslovačke na kraju Drugog svjetskog rata, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na 70-tu godišnjicu kraja rata, pošalje skupocjen poklon - predsjednika Češke Miloša Zemana".

Grupa čeških umjetnika sročila je kratko pismo kojim Putinu poklanja šefa češke države i izražava nadu da će ruski predsjednik taj poklon prihvatiti i zadržati Zemana u Moskvi.

Umjetnici danas šalju pismo poštom u Kremlj, kako bi stiglo do velike vojne parade 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi.

"Mi smo mala zemlja i nemamo ništa dragocenije od našeg predsjednika. Vjerujemo ipak da ćete prihvatiti taj izuzetni poklon iz ruku češkog naroda", stoji u pismu Putinu čije će kopije biti proslijedjene ruskoj ambasadi u Pragu i predsedničkom uredu.

Zemanje izazvao lavinu kritika svojih sunarodnjaka zato što je prihvatio poziv na vojnu paradu u Moskvi u okviru proslave 70-tegodišnjice kraja rata, vjerovatno kao jedini šef države članice EU, pošto ostali zbog Ukrajine bojkotiraju rusku proslavu. Zbog rekacije vlade i javnosti, Zamn će putovati u Moskvu ,ali neće nazočiti paradi.

XS
SM
MD
LG