Dostupni linkovi

Jevrejski naslednici traže blago od Nemačke


Naslednici jevrejskih trgovaca blagom tužili su nemačku vladu, zahtevajući nazad srednjovekovno "Velfenblago", vredno najmanje 220 miliona evra, piše Bild.

Ovo blago nalazi se u posedu fondacije "Projsišer kulturbezic".

Nemački nacisti su, naime, 1935. godine za tadašnjih 4,25 miliona maraka od jevrejskih trgovaca otkupili to blago, čiji naslednici iz Londona i Amerike sada tvrde da je to bio samo delić prave cene, koja je tada iznosila oko 23,3 miliona rajhsmaraka.

Reč je o srednjovekovnoj umetničkoj zbirci, koja se sastoji iz 42 neponovljiva dela koje sada potražuju Alan Filip, iz Londona, unuk trgovca umetničkim vrednostima Zaharijasa Hakenbroaha i Gerald Stiebel, američke države Novi Meksiko, rođak trgovca Isaka Rozenbauma, koji je strahote fažizma preživeo bežeći u Amsterdan.

Za "Velfenblago" se smatra da je prvobitno bilo u posedu relikvijske zbirke katedrale u Braunšvajgu.

Kada je vlastelinska familija Velfen došla u tešku finansijsku situaciju, onda je princ Ernst-August fon Braunšvajg-Lineburg 1929. godine prodao 82 komada blaga trojici jevrejskih trgovaca umetničkim predmetima za sedam miliona tadašnjih maraka.

Posle rata je deo blaga došao u fondaciju "Projsišer kulturbezic".

Svađa oko poseda "Velfen-relikvija" traje zapravo već godinama, piše tabliod "Bild", pri čemu naslednici traže, a fondacija i opunomoćenici vlade odbijaju da se to blago stavi u kategoriju opljackanog blaga, već se prodaja nacistima tumači kao "normalan biznis".

Kada je reč o Nemačkoj i vraćanju blaga koje su nacisti tokom Drugog svetskog rata zaplenili na poharanim područjima Evrope i sveta, u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu postoji jedno odeljenje koje se bavi tim pitanjima.

U vihoru rata nestala su i kulturna dobra iz Srbije, a Nemačka je pre pet godina Srbiji,u okviru procesa povratka dobara, vratila časni krst manastira Žiče, kao poklon kralja Aleksandra Obrenovića, nestao u tragediji Drugog svetskog rata i, zatim, decenijama, kao poklon nepoznatog nemačkog vojnika, bio izložen u Muzeju katoličke biskupije u gradu Paderbornu.

XS
SM
MD
LG