Dostupni linkovi

Kina traži sakriven novac u SAD


Kina želi da potpiše ugovor s SAD-om kako bi ušla u trag imovini koju su njeni korumpirani političari i državni službenici sakrili po svetu.

Kineska centralna banka pregovara s odeljenjem za kriminal američkog ministarstva finansija o potpisivanju sporazuma koji predviđa lociranje i konfiskaciju proneverene kineske imovine u SAD-u, piše list Čajna Dejli.

Predsednik Kine Si Điping pokrenuo je 2012. kampaniju protiv korupcije obećavši da će progoniti i visoko pozicionirane "tigrove" kao i "mušice" u okviru borbe protiv korupcije.

U okviru operacije "Lov na lisice" do sada je u inostranstvu uhapšeno 428 Kineza osumnjičenih za pronevere a Kina je od SAD ovog meseca zatražila da pomogne u lovu na 100 osoba osumnjičenih za korupciju.

Kina je najavila odlučnu potragu za skrivenom imovinom nazvanu "Lov na lisicu" izvan granica zemlje ali su zapadne zemlje izrazile suzdržanost prema ideji potpisivanja sporazuma o izručenju s Kinom delom zbog nepoverenja prema kineskom pravosudnom sistemu i poštovanju prava zatvorenika.

Udruženja za ljudska prava upozoravaju da kineske vlasti koriste razne metode zlostavljanja u tim postupcima i da je smrtna kazna uobičajena u slučajevima korupcije.

XS
SM
MD
LG