Dostupni linkovi

Zemana gađali studenti, smirio ih Komorovski


Češkog predsednika Miloša Zemana izviždali su danas u Pragu studenti, pred očima srednjeevropskih predsednika, i gađali ga raznim predmetima na svečanom otkrivanju spomen ploče "plišane revolucije".

Predsednik Slovačke Andrej Kiska, Mađarske Janoš Ader, Poljske Bronjislav Komorovski, češke Miloš Zeman i Nemačke Joahim Gauk u nedelju u Bratislavi a danas u Pragu zajedno obeležavaju 25. godišnjicu studentskih demonstracija čije je brutalno razbijanje na Narodnom bulevaru 17. novembra 1989. poslužilo kao detonator "plišane revolucije" i donelo pad komunista.

U Pragu i Brnu mahom mladi Cesi okupljaju se od jutra na demonstracijama protiv češkog predsednika Zemana zbog toga što Češka odustaje od spoljne politike podrške ljudskim pravima u svetu koja je bila zaštitni znak zemlje u vreme predsednika Vaclava Havela i zbog Zemanovog proruskog pristupa rešavanju sukoba u Ukrajini.

Na Albartovu u širem centru Praga odakle je pre 25 godina krenuo studentski protest, masa mladih je dočekala srednjeevropske predsednike s crvenim kartonima za sve greške Zemana s prepodnevnog hepeninga i skandiranjem "Sramota", "Miloš u koš", "Podnesi ostavku" potpuno zagušili studentsku himnu, rektora Karlovog univerziteta Tomaša Zimu i studentske vođe koji su pokušavali da ih utišaju i progovore.

"Ne plašim vas se. U vreme kada hrabrost nije bila jeftina, kada je hrabrost bila doći na Narodni bulevar i pustiti da vas prebiju, ne znam ko je od vas tada bio. Ja jesam. Razumem što se derete kada ja govorim ali ne shvatam kakva je to demokratija kada vičete na druge", kazao je demonstrantima kratko umesto govora Zeman.

Na to su na binu poleteli sitni predmeti a obezbeđenje je štitilo predsednike kišobranima.

Usijanu atmosferu uspeo je da smiri tek predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, obraćanjem "mili moji", podsećanjem na vođu plišane
revolucije pokojnog predsednika Češke Vaclava Havela i apelom da se
izrazi solidarnost s Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG