Dostupni linkovi

Sarkozi pred novom aferom


Nikola Sarkozi, koji je prije dvije sedmice optužen za korupciju u vezi s predsjedničkom kampanjom 2007. godine, i to nazvao "grotesknom namještaljkom", našao se na udaru novih sumnji zbog izvoda iz prisluškivanih razgovora koje je u subotu objavio francuski dnevni list Le Monde.

Naime, iz objavljenog ispada da je Sarkozi lobirao za zapošljavanje sudije Žilbera Azibera u Monaku, što je bila protivusluga za sudijinu pomoć u jednoj od šest afera u vezi s mitom i nelegalnim finansiranjem za koje je optuživan bivši predsjednik, prenosi AFP.

U razgovoru iz februara ove godine, sa svojim dugogodišnjim advokatom, Sarkozi je navodno rekao "Pomoći ću mu... učiniću da ga postave", dodajući "Zovi ga danas i reci da ću to da sredim. Ići ću u Monako i srešću se s princom (Albertom)".

Razgovor je, inače, obavljen preko mobilnog telefona koji je Sarkozi kupio koristeći lažno ime.

Sudija Aziber, koji je optužen za nelegalno prenošenje informacije o skandalu vezanom za finansiranje političara od strane milijarderke Lilijane Betankur (nasljednice kozmetičke firme L'Oreal), nije dobio željeni posao u Monaku, kneževini u velikoj mjeri zavisnoj od Francuske.

XS
SM
MD
LG