Dostupni linkovi

Kina: Nove zabrane za novinare


Kineski regulatori zabranili su novinarima da sa inostranim medijima dele informacije koje su pribavili na poslu ili da ih objavljuju van medija u kojem rade.

Propisi, detaljno obrazloženi u jednom dokumentu od 30. juna a objavljeni ove nedelje, izlaze u javnost u trenutku kada su kineski novinari na meti optužbi da koriste svoje pozicije za ucene.

Nove mere, međutim, odnosiće se i na novinare koji, frustrirani strogim kontrolama sadržaja onoga šta smeju da objavljuju u svojim medijima, ponekad objavljuju informacije do kojih su došli van Kine ili na društvenim mrežama, pa i u ličnim blogovima.

U obrazloženju novih mera navodi se da pomenuti akti "narušavaju normalan poredak vesti" i ugrožavaju interese vladajuće Komunističke partije kao i nacionalne interese Kine.

Neki kineski analitičari i novinari ocenili su nove propise kao dodatno gušenje slobode medija i izražavanja i prava javnosti da bude informisana.

Nedostatak medijske slobode praćen je i slučajevima nekih novinara koji uzimaju mito da ne bi objavili priče koje mogu da nanesu štetu pojedinim kompanijama ili osobama, navodi agencija AP.

XS
SM
MD
LG