Dostupni linkovi

SAD protiv referenduma o nezavisnosti Kurdistana


SAD su protiv namjere Kurda u Iraku da organizuju referendum o nezavisnosti Kurdistana i pozvale sve zajednice u Iraku na jedinstvo protiv ofanzive sunitskih ekstremista.

Predsjednik iračke autonomne pokrajine Kurdistan Masud Barzani zatražio je u četvrtak od regionalnog parlamenta da pripremi održavanje referenduma o proglašenju nezavisnosti koja bi značila kraj jedinstvenog Iraka.

"I dalje smatramo da je Irak jači kad je ujedinjen. Zbog toga SAD podržavaju demokratski, pluralistički i ujedinjeni Irak. Pozivamo ponovo sve strane da rade na postizanju zajedničkog cilja", izjavio je u četvrtak uveče portparol Bijele kuće Džoš Irnest.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden sastao s Barzanijevim predstavnikom Fuadom Huseinom kojem je rekao da je "važno formirati novu vladu Iraka u kojoj će bile zastupljene sve zajednice u toj državi u cilju borbe protiv sunitskih ekstremista" Islamske države Irak i Levanta (IDIL)

Kurdistan je dugo bio region stabilnosti i prosperiteta u Iraku, dok je veći dio zemlje bio u sukobu i političkim previranjima.

Nezavisnosti Kurda protive se pored SAD i irački susjedi, Turska i Iran, u kojima žive velike kurdske zajednice.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, s druge strane, zagovornik je ideje o davanju nezavisnosti Kurdima.

XS
SM
MD
LG