Dostupni linkovi

Abdicirao kralj Huan Karlos



Španski kralj Huan Karlos, koji je danas najavio da će abdicirati u korist sina princa Felipea, objavio je u obraćanju sugrađanima da krči put za "novu generaciju".

Kralj je rekao Špancima u izjavi koju je prenosila javna televizija da je prvi put ozbiljno pomislio na abdiciranje kada je napunio 76 godina u januaru.

On je rekao da je prestolonaslednik 46-ogodišnji princ Felipe od Asturije spreman za ulogu kralja i da će "otvoriti novu eru nade kombinujući svoje stečeno iskustvo i polet nove generacije".

Rekao je da je njegova jedina ambicija da doprinese dobrobiti i slobodi španskog naroda i da želi najbolje Španiji kojoj je posvetio ceo život.

Nameru kralja da abdicira prvo je danas objavio španski premijer Marijano Rahoj, i rekao da sada vlada treba da pripremi zakone kao pravnu osnovu za abdiciranje i Felipeovo preuzimanje trona.

Huan Karlos je bio kralj 39 godina i za mnoge je bio heroj koji je nadzirao špansku demokratsku i ekonomsku transformaciju ali je poslednjih godina imao više problema sa zdravljem, a okrnjen mu je ugled zbog nekoliko skandala.

Huan Karlos došao je na presto posle smrti diktatora Franciska Franka, novembra 1975.

Huan Karlos "bio je najveći promoter naše demokratije", rekao je Rahoj danas kada je objavio vest o abdiciranju, i dodao da je on "najbolji simbol našeg života u miru i slobodi".

Među skandalima koji su potresali vladavinu Huana Karlosa poslednjih godina bilo je njegovo putovanje u lov na slonove u Africi u jeku španske finansijske krize, kao i istraga protiv njegovog zeta zbog pronevere državnih ugovora.

Kralj je imao uglavnom ceremonijalnu ulogu kako je španska demokratija sazrevala, putovao je po svetu predstavljajući svoju zemlju i bio je stabilizujuća snaga na domaćoj sceni.

On je treći kralj u Evropi koji je abdicirao u poslednjih 14 meseci. Prošle godine prestola su se odrekli belgijski kralj Alber Drugi i holandska kraljica Beatriksa.

Britanska kraljica Elizabeta Druga drži rekord po najdužoj vladivini. Ona je 62 godina na prestolu.
XS
SM
MD
LG