Dostupni linkovi

Izbori u Mađarskoj, Viktor Orban favorit



U Mađarskoj se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, a prema predizbornim anketama, favorit je vladajuća partija desnog centra Fides, premijera Viktora Orbana.

Prema predizbornim anketama, jedina nedoumica je da li će aktuelna vlada desnog centra, koju čine Fides i satelitska Hrišćansko-demokratska narodna partija, osvojiti apsolutnu ili dvotrećinsku većinu. Ta koalicija u aktuelnom sazivu parlamenta ima dvotrećinsku većinu.

Viktor Orban je bio premijer Mađarske u mandatu od 1998. do 2002. i od 2010. do danas, a sada mu se smiješi i treći mandat. Glavni rivali vladajućim strankama su socijalisti i liberali, a sa njima su u predizbornoj koaliciji i još nekoliko manjih stranaka. Jobik, krajnje desničarski i nacionalistički Pokret za bolju Mađarsku, prema predizbornim anketama je u usponu, ali bez šansi da ugrozi vladajuće stranke.

U parlament bi, prema prognozama, mogla da uđe i stranka zelenih Politika može da bude nešto drugo (LMP). Biračka mjesta otvorena su u nedjelju ujutro u šest sati širom Mađarske i u oko 200 predstavništava te zemlje u inostranstvu. Pravo glasa ima više od osam miliona građana, a birališta će biti otvorena do 19 sati.

Po prvi put pravo glasa na izborima imaju i Mađari iz inostranstva koji posjeduju dvojno državljanstvo. Prema raspoloživim podacima, do sada je dvojno državljanstvo dobilo oko 550.000 Mađara iz dijaspore, od kojih se oko 230.000 prijavilo za glasanje na izborima.

Izmjenama Ustava, broj poslanika u mađarskom parlamentu smanjen je sa 386 na 199. Prvi nezvanični rezultati znaće se večeras poslije 22 sata.
XS
SM
MD
LG