Dostupni linkovi

Poljska žuri u evrozonu zbog krize u Ukrajini



Kriza oko Ukrajine i zatezanje odnosa Zapada sa Rusijom teraju Poljsku da razmatra ubrzani ulazak u evrozonu, a ne tek otvaranje rasprave nakon izbora 2015. godine, kako
je do sada planirala Varšava.

Guverner Poljske narodne banke Marek Belka ocenio je da bi Poljska poučena sadašnjom krizom povodom Ukrajine trebalo da više investira u tešnje povezivanje sa Evropskom unijom i požuri u evrozonu.

Predlog Belke podržavaju i poljski ekonomisti, iako Poljska još ne ispunjava kriterijume iz Mastrihta za evro a do sada je preovlađivalo mišljenje da ne bi trebalo da žuri da pređe na evro, već da sačeka momenat kada za to privreda bude spremna.

Prema oceni poljskih ekonomista vezivanje poljske privrede za evrozonu omogućilo bi Poljskoj veću bezbednost u političkoj i ekonomskoj krizi kakvu u EU izaziva Rusija povodom Ukrajine.

Upozoravaju, međutim, da bi Poljska sa privredom koja još nije spremna za prelazak na evro rizikovala i da ne bi ponovila slučaj Slovačke koja je ušla u evrozonu sa vrlo nepovoljnim kursom.

Promena odnosa prema evru osetna je i u evroskeptičnoj Češkoj nakon dolaska na vlast čeških socijaldemokrata na vanrednim izborima u jesen prošle godine a zagovornik što bržeg ulaska Češke u evrozonu je i predsednik Miloš Zeman.
XS
SM
MD
LG