Dostupni linkovi

Smrtna kazna za četvoricu silovatelja u Indiji


Četiri Indijca, optužena da su silovala mladu ženu u gradskom prevozu Nju Delhija, nanevši joj pri tom smrtonosne povrede, osuđena su na smrt vešanjem. Najstroža kazna, koju je doneo sud u Nju Delhiju, mora biti potvrđena pred Vrhovnim sudom Indije, a osuđeni se na presudu mogu žaliti, a i tražiti milost od predsednika države.

Mlada studentkinja i njen pratilac su u decembru brutalno napadnuti u autobusu gradskog prevoza u Nju Delhiju. Mladić je pretučen, devojka je pretrpela grupno silovanje i nanete su joj povrede metalnom šipkom, a sve se to dešavalo dok je vozilo bilo u pokretu. Potom su oboje, bez odeće, izbačeni na ulicu. Devojka je od unutrašnjih povreda preminula dve nedelje kasnije.

Slučaj je izazvao ogorčenje nacije, u kojoj je zataškavanje silovanja i drugih vrsta seksualnih delikata deo kulture, pošto ni društvo ni policija ne ohrabruju prijavljivanje ovakve vrste nasilja.

Pod pritiskom javnosti i neprekidnih demontracija, vlasti su bile prinuđene da pooštre kaznenu politiku, a s ozbriom na sporost i neefikasnost indijskog pravosuđa, osnovani su ekspresni sudovi za seksualne delikte.
XS
SM
MD
LG