Subota, 06. februar/veljača 2016, 14:14 CET

  Hrvatska: Neslaganje političkog vrha oko smjene direktora tajne službe

  06.02.2016

  Potpredsjednik Vlade Hrvatske i lider Mosta Božo Petrov izjavio u subotu da nema razloga za smjenu direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića o čemu je odluku donijela hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

  Grabar Kitarović je saopštila Lozančiću da ne uživa njeno povjerenje i da je smijenjen zbog povrede Zakona o bezbjednosno-obavještajnom sistemu.

  Ovu odluku, koju je donijela u petak, proslijedila je Vladi i na supotpis premijeru Tihomiru Oreškoviću.

  Petrov je rekao da Lozančić još nije razriješen, jer su za to potrebna dva potpisa, prenose hrvatski mediji.

  On je izrazio uvjerenje da će Orešković dobro procijeniti potpisivanje ove odluke, jer ima više informacija o svemu i da vjeruje da će biti donesena kvalitetna odluka.

  Zabrinutost zbog ove odluke Grabar Kitarović izrazio je Centar za mirovne studije, koji napominje da se time dovodi u pitanje nezavisnost bezbjednosnog sektora u Hrvatskoj.

  Hrvatski mediji ranije su pisali da će Lozančić biti smijenjen zbog toga što nije upozorio Grabar Kitarović da kontaktira sa prisluškivanom osobom, a riječ je o fudbalskom menadžeru Zdravku Mamiću.

  Sa druge strane, Lozančić je o tome obavijestio tadašnjeg premijera Zorana Millanovića.

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.