Dostupni linkovi

EU dogovorila mogućnost brze suspenije bezviznog režima


Klaas Dijkhoff, holandski ministar za migracije
Klaas Dijkhoff, holandski ministar za migracije

Zemlje članice EU danas su postigle dogovor o mehanizmu nazvnom "hitna obustva" koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama, a odluka je donijeta u kontekstu zabrinutosti dijela članica zbog planirane liberalizacije viza Turskoj i drugim državama.

Obustava " brzi povratni mehanizam" omogućiće članicama bloka sa ukinu bezvizni režim ako veliki broj Turaka ostanu u EU ilegalno ili ako se naglo poveća broj tražilaca azila iz Turske.

Vizna liberalizacija u EU bio je ključni zahtjev Ankare da bi pristala da prihvata nazad izbjeglice iz Grčke, u skladu sa dogovorenim kontroverznim sporazumom EU -Turska u martu.

"Zadovoljstvo mi je da smo saglasili o mehanizmu koji će omogućiti da lakše odgovaramo na zloupotrebe" rekao je Klaas Dijkhoff, ministar za migracije Holandije, koji trenutno predsjedava šestomjesečnim rotirajućim predsjedništvom EU.

O ovoj "zaštitnoj klauzuli", koju su predložili Francuska i Nemačka, a onda preuzela Evropska komisija, sada će se pregovarati sa Evropskim parlamentom.

"Liberalizacija viza ima mnogo prednosti i za EU i za treće zemlje, ali je u slučaju svih zemalja koje imaju izuzeće viza potrebna kočnica za hitne slučajeve, kako bismo bili sigurni da neće biti zloupotreba", naveo je holandski ministar Dijkhoff.

XS
SM
MD
LG