Dostupni linkovi

Egipat: Verovatniji teroristički napad nego kvar na avionu


Putanja nestalog egipatskog aviona
Putanja nestalog egipatskog aviona

Veća je verovatnoća da je avion "Idžiptera" pao usled terorističkog napada nego tehničkog kvara, izjavio je danas egipatski ministar za civilno vazduhoplovstvo Šerif Fati. On je na konferenciji za štampu u Kairu naveo da zasad nema razloga za sumnju da je neko od putnika bio povezan sa ekstremistima, ali je dodao i da je u toku detaljnija istraga, preneo je Rojters.

Ostaci nestalog egipatskog putničkog aviona pronađeni su južno od grčkog ostrva Karpatos, preneo je Rojters.

Grčki zvaničnici prethodno su rekli da su tokom potrage u južnom delu Sredozemnog mora uočena dva plutajuća objekta, oko 80 kilometara južno od ostrva.

Grčka fregata pronašla je velike plastične objekte bele i crvene boje, rekao je izvor iz grčkog Ministarstva odbrane.

U operaciji potrage učestvuju grčki vojni avioni i brodovi.

Francusko državno tužilaštvo saopštilo je danas da je pokrenulo istragu povodom nestanka aviona kompanije "Idžipter", koji je noćas nestao iznad Mediterana.

Tužilaštvo ističe da se "u ovom trenutku nijedna pretpostavka ne smatra verovatnijom od druge i da nijedna zasad nije isključena".

Istovremeno, egipatske bezbednosne vlasti, istražujući mogućnost da je pad aviona posledica terorizma, vrše bezbednosnu proveru putnika kako bi utvrdili da li je neko od njih bio povezan sa ekstremistima.

Avion egipatske kompanije Idžipter sa 66 putnika i članova posade leteo je na liniji Pariz-Kairo, kad je sinoć nestao iznad Sredozemnog mora.

Na internetu se pojavio video snimak na kojem se navodno vidi trenutak kad se zapalio avion "Idžiptera", koji je prošle noći nestao sa radara iznad Mediterana.

Svedoci navode kako su u trenutku nesreće videli "veliku vatrenu loptu na nebu", navodi britanski "Telegraf".

Video snimak je objavio sajt "Seven Njuz Sidnej", a "Telegraf", koji je preneo tu informaciju, zasad nema potvrdu da je snimak autentičan.

Konfuziju je izazvalo saopštenje avio-prevoznika u kojem je rečeno da je egipatska vojska primila signal iz aviona više od sat vremena nakon što je trebalo da sleti u Kairu posle leta iz Pariza.

Armija je demantovala da je primila bilo kakvu poruku.

Poslednji kontakt kontrole leta sa avionom bio je 10 minuta pre nestanka.

Kako prenosi Rojters, kontrolori grčkog vazdušnog saobraćaj su razgovarali sa pilotom dok je avion bio u grčkom prostoru, ali on tada nije prijavio bilo kakav problem.

Kompanija je saopštila da je avion nestao rano jutros sa radara iznad Mediteranskog mora.

Ona navodi da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski prostor rano jutros u 2.45 rano po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Direktor grčke civilne avijacije je rekao da je avion nestao sa radara dva minuta nakon što je napustio vazdušni prostor Grčke, odnosno 16 kilometara po ulasku u egipatski vazdušni prostor.

Predsednici Francuske i Egipta, Fransoa Oland i Abdel Fatah el Sisi razgovarali su o ovoj nesreći, kako bi se uspostavila saradnja u otkrivanju okolnosti pod kojima je nestao avion, saopštila je Jelisejska palata.

Kompanija Edžipter potvrdila je da je među putnicima u avionu bilo30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Mediji navode da je među putnicima bilo i troje dece.

U blizini oblasti gde je nestao avion nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi, saopštila je evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja Evrokontrol, javio je Rojters.

Erbas je saopštiio da je avion A320, koji je nestao, isporučen egipatskoj kompaniji Idžipter 2003. godine i da je u vazduhu proveo 48.000 sati. Ovaj tip avion je jedan od najčešće korišćenih u Erbasovoj proizvodnji. Reč je o uskotrupnom avionu koji može da primi 150 putnika i koristi se za letove na kratkim i srednjim destinacijama širom sveta.

XS
SM
MD
LG