Dostupni linkovi

MUP Crne Gore zabranio rad Ravnogorskom pokretu


Duško Marković, potpredsjednik Vlade Crne Gore i rukovodilac MUP - a
Duško Marković, potpredsjednik Vlade Crne Gore i rukovodilac MUP - a

Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković zabranio je rad nevladine organizacije Ravnogorski pokret, jer je njeno djelovanje suprotno Ustavu Crne Gore, saopšteno je danas iz MUP-a.

Ravnogorski pokret registrovan je u MUP-u 18. aprila ove godine, a Marković je u obrazloženju naveo da je rješenje o upisu donijeto bez saznanja rukovodilaca MUP-a.

Rukovodilac MUP-a ukazuje i na činjenicu da je saznanje da je Ravnogorski pokret registrovan izazvalo oštre reakcije dijela javnosti i inicijativu da se njegov rad zabrani.

Marković je u rešenju naveo da je djelovanje ovog Pokreta suprotno Ustavu, jer "zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral".

"S obzirom na sve navedeno, te na dužnost da se zaštiti javni interes jer bi postojanje i djelovanje ove organizacije pričinilo društveno štetne posledice, potpredsednik Vlade i rukovodilac MUP-a je donio pomenuto Rješenje o ukidanju Rješenja kojim je u Registar nevladinih udruženja upisan Ravnogorski pokret", piše u saopštenju MUP-a.

Zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Gradjanska alijansa (GA) koja smatra da je riječ o "nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionlanu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna".

"Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo djelovanje je suprotno Ustavu Crne Gore pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu", navedeno je u zahtjevu Građanske alijanse o zabrani rada Ravnogorskog pokreta.

XS
SM
MD
LG