Dostupni linkovi

Turska: Davutoglu potvrdio odlazak s premijerskog mjesta


Tayyip Erdogan i Ahmet Davutoglu
Tayyip Erdogan i Ahmet Davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je danas da odlazi sa mjesta predsjednika vlade.

Davutoglu je rekao da se na predstojećem kongresu neće kandidirati za predsjednika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), što automatski po statutu stranke znači da ne može biti ni premijer, jer su te dvije funkcije povezane.

"Odlučio sam da bi radi jedinstva stranke promjena premijera bila prikladnija. Neću se kandidirati (za predsjednika stanke) na kongresu 22. maja", rekao je danas Davutoglu u izjavi za medije u sjedištu partije.

Davutoglu čiji su se stavovi udaljili od stavova predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, najavio je odlazak poslije sastanka rukovodstva vladajuće AKP, koja je dominirala turskom političkom scenom od 2002. godine.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Partija će održati izvanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vodju stranke koji će biti i premijer.

Davutoglu je demantirao da postoji bilo kakav sukob s predsednikom Erdoganom, i rekao da nikad neće dozvoliti da se iznose spekulacije o tome.

On je nagovjestio da ne planira da izadje iz partije rekavši da će "nastaviti borbu" kao poslanik vladajuće stranke.

Kada je izabran za predsjednika države 2014. Erdogan je izabrao Davutoglua da ga naslijedi kao pemijer i lider AKP-a. Očekivalo se Davutoglu ima podredjenu ulogu dok Erdogan napreduje s planovima da ojača uglavnom ceremonijalni položaj predsjednika države. .

Medjutim Davutoglu, bivši profesor, ministar vanjskih poslova i Erdoganov sajvetnik, pokušao je djelovati nezavisno po nizu pitanja i često se pokazao kao umjerenija snaga u odnosu na Erdogana koji sve više primjenjuje autoritarni stil vladavine, navodi AP.

XS
SM
MD
LG