Dostupni linkovi

EU se sprema da produži granične kontrole u Šengenu


Idomeni na grčkoj granici sa Makedonijom
Idomeni na grčkoj granici sa Makedonijom

Evropska unija sprema se ove nedelje da dozvoli članicama da produže graničnu kontrolu u zoni Šengena zbog migrantske krize i nedavnih terorističkih napada pošto je pet zemalja uputilo takav zahtev.

Nemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Evropskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje "izuzetno nestabilna" i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu, javlja AFP pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtevu, jedna portparolka EK je rekla da se "odluka sprema za sredu".

Evropski izvori navode da je Komisija spremna da odobri mere u skladu sa takozvanom "mapom puta" za ponovno uspostavljanje normalnog funkcionisanja Šengena "do kraja godine".

Prošle godine je nekoliko zemalja Šengena ponovo uvelo granične kontrole zbog povećanog priliva migranata.

Pismo pet zemalja u koje je AFP imao uvid, kaže da je "značajan broj migranata još uvek u Grčkoj i duž balkanske rute".

Kako se dodaje, situacija je izuzetno nestabilna i teško predvidljiva, tako da centralnomediteranska ruta (od Severne Afrike do Italije) ostaje još jedan izvor brige.

"Sa našeg stanovišta, ovo ugrožava funkcionisanje Šengena bez unutrašnjih graničnih kontrola i uopšte predstavlja ozbiljan rizik za javni poredak i bezbednost", kaže se u pismu.

Napadi u Parizu i Briselu, kako se navodi, pokazuju da će "terorističke grupe verovatno pokušati i iskoristiti nedostatke graničnih kontrola".

XS
SM
MD
LG