Dostupni linkovi

Kosovo: Trideset dana pritvora Azemu Sulji


Eulex-ov sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je bivšem poslaniku Demokratske partije Kosova, Azemu Sulji, pritvor od 30 dana.

Sulja se u petak predao Policiji Kosova pošto tokom pretresa njegove kuće u sredu nije se nalazio na Kosovu. On se smatra da je bio na čelu kriminalne grupe koju čine građani Kosova i Srbije.

U sredu, 27. aprila, na Kosovu je sprovedena operacija hapšenja i pretresa na 42 lokacije, a u kojoj je bilo uključeno 350 policajaca.

Kako su naveli iz tužilaštva, radi se o slučaju koji obuhvata krivična dela organizovanog kriminala, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, krivotvorenje zvaničnih dokumenata i davanje i primanje mita.

Ukupno je 40 osumnjičenih u ovoj krivičnoj istrazi, a šestoro njih je bilo uhapšeno. Lider grupe, Azem Sulja, bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i poslanik u skupštini Kosova, tokom operacije EULEX policije kao i kosovske, toga danabio je u bekstvu.

Sulja je inače u četvrtak podneo ostavku sa mesta poslanika Kosova.

Članovi organizovane kriminalne grupe sarađivali su, svako sa posebnom ulogom u tome, da bi oštetili Kosovo za društvenu imovinu čija se vrednost procenjuje na 30 miliona eura, kroz kriminalne aktivnosti među kojima su krivotvorenje zvaničnih dokumenata i davanje mita javnim službenicima.

"Oštećene strane su državni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova čije je pravo na zemljišne parcele zloupotrebila ova organizovana kriminalna grupa", stoji u saopštenju.

Značajan deo predmetnih zemljišnih parcela privremeno je zaplenjen na nalog sudije za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini 26. aprila 2016. Cilj procesa je da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo, u prvoj instanci.

Nekoliko osumnjičenih u istrazi državljani su Srbije, sa boravkom u Srbiji. U okviru istrage ostvarena je i efektna saradnja Tužilaštvom za organizovanim kriminalom u Beogradu.

XS
SM
MD
LG