Dostupni linkovi

Rusija pozvala ambasadora Poljske da protestuje zbog Noćnih vukova


Lider Noćnih vukova Aleksandr Zaldostanov na startu puta u Moskvi 29. aprila 2016.
Lider Noćnih vukova Aleksandr Zaldostanov na startu puta u Moskvi 29. aprila 2016.

Poljska ambasadorica u Rusiji Katarzyna Pelczynska Nalecz pozvano je u rusko ministartsvo vanjskih poslova u petak, izjavio je predstavnik ambasade Reutersu.

Agnecija RIA je izvjestila da je ambasador pozvan zbog toga što je Poljska ponovo odbila da omogući ulazak u zemlju motocisklističkog grupi Noćni vukovi bliskoj predsjedniku Vladimiru Putinu.

Poljska ni ove godine neće pustiti moltocikliste iz najstarijeg ruskog kluba Noćni vukovi da na njenoj teritoriji posjete grobove vojnika Crvene armije koji su tu poginuli u završnim ofanzivama Drugog svjetskog rata, i da prođu kroz Poljsku u tradicionalnoj vožnji od 6.000 kilometara "Putem pobede" do Berlina.

Ruski "bajkeri" koji uživaju podršku Kremlja i Putina, u petak, 29.aprila, su krenuli u patriotsku vožnju "Putem pobede", na 71. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata.

Posjetiće groblja ruskih vojnika sovjetske Crvene armije od Moskve, preko Bjelorusije, Češke, Slovačke i Austrije, da bi na Dan pobjede, 9. maj, napravili trijumfalni krug ulicama Berlina.

Poljska i Litvanija vratile su i prošle godine Noćne vukove sa granica pošto poljski, češki i njemački zvaničici i dio javnosti u te tri zemlje na Noćne vukove gledaju kao na militantne nacionaliste čija vožnja je samo politička provokacija i demonstracija ruske sile.

Noćni vukovi su učestvovali i na "Antimajdanu", nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG