Dostupni linkovi

U jami Radača kod Mostara pronađena tijela


Jama Radača, kod Mostara
Jama Radača, kod Mostara

U nastavku iskopavanja jame Radače kod Mostara pronađeno je više posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju osobama srpske nacionalnosti iz proteklog rata koji su, nakon što su bačeni u jamu, zatrpavani betonom kako bi se prikrili tragovi, saopšteno je danas iz Državnog tužilašva BiH.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metara, a nakon vađenja posmrtnih ostataka biće proveden proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

U saopštenju se navodi da su zajedno s posmrtnim ostacima pronađeni ostaci betona, što implicira da su nakon bacanja u jamu tijela zatrpavana u cilju skrivanja tragova.

Iskovanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama u prirodnoj jami Radača nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Državno tužilaštvo BiH navodi da se ekshumacija na ovom lokalitetu provodi duže vrijeme, ali se posao obavlja otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva.

U procesu ekshumacija učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

XS
SM
MD
LG